Marcel Ciolacu: „Asigurarea rezilienţei fermelor româneşti, obiectiv de interes naţional”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.06.2023 - 15:30
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu - Foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că asigurarea rezilienţei fermelor româneşti devine obiectiv de interes naţional, parte din strategia de securitate naţională, menţionând şi că propune un concept nou - patriotismul economic.

SHARE

El a participat la la conferinţa naţională cu tema "Tineri Lideri pentru Agricultură", organizată de Clubul Fermierilor Români.

Ciolacu: „Asigurarea rezilienţei fermelor româneşti, obiectiv de interes naţional”

"Am convingerea că prin astfel de programe, precum cel derulat de Clubul Fermierilor Români încă din anul 2019, generaţiile voastre de tineri, lideri în agricultură, sunt exact ceea ce sectorul agricol românesc are nevoie pentru viitor.

Prin tot ceea ce faceţi, sunt absolut sigur că voi, copiii fermierilor de ieri sau de azi, veţi reuşi să deveniţi liderii agricoli ai viitorului, care să asigure continuitatea, rezilienţa şi performanţa de care e nevoie într-un domeniu atât de important în arhitectura statului român.

În acelaşi timp, noi, decidenţii politici, avem nevoie de cei mai potriviţi parteneri de dialog, astfel încât politicile publice din domeniul agricol să fie cele mai potrivite pentru dumneavoastră", a afirmat Ciolacu.

Problemele din agricultură, tot mai complexe

Potrivit acestuia, "problemele cu care se confruntă agricultura sunt tot mai complexe şi nu depind doar de disponibilitatea factorilor naturali".

"Impactul suprapus al crizelor recente, criza resurselor umane, pandemia COVID-19, războiul din Ucraina, criza economică redefinesc locul, rolul şi modul în care afacerile în agricultură rezistă şi devin competitive.

Noile obiective şi jaloane în lupta împotriva schimbărilor climatice impun acum agriculturii limitări noi fără precedent. Într-un asemenea context internaţional, agricultura românească este într-un amplu proces de transformare, cu mize economice şi sociale majore.

Fie că vorbim de asigurarea continuităţii şi succesiunii în afacerile agricole, de focalizarea pe proiecte naţionale strategice pentru rezilienţă şi performanţă a agriculturii sau de extindere a unor noi modele economice pentru creşterea competitivităţii fermelor, toate acestea sunt preocupări majore care necesită un răspuns ferm şi coerent şi rapid", a adăugat Marcel Ciolacu.

Constituirea în România a unui centru european pentru formarea şi promovarea tinerilor lideri în agricultură, a arătat el, reprezintă "o idee care dă sens dezideratului comun de susţinerea noilor generaţii de tineri fermieri români, în contextul european".

"Asigurarea rezilienţei fermelor româneşti devine obiectiv de interes naţional, parte din strategia de securitate naţională. Direcţiile de dezvoltare durabilă a agriculturii presupun modele de afaceri inovative, care să menţină competitivitatea fermelor şi a recoltelor, în condiţiile respectării normelor de protecţia mediului.

În acest sens, este necesară sincronizarea proiectelor guvernamentale strategice naţionale vizând dezvoltarea infrastructurii critice a agriculturii, cu planuri individuale de asigurare a competitivităţii fermei, iar valorificarea informaţiilor în deciziile operaţionale şi strategice ale fermei devine esenţială", a menţionat preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a spus că atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi al României există un decalaj în privinţa vârstei fermierilor, susţinând că îmbătrânirea populaţiei mediului rural continuă.

"Vârsta medie europeană este de 57 de ani, doar 11% din fermierii europeni au sub 40 de ani, ceea ce pune serios problema viitorului sectorului agricol. Pentru a ţine pasul cu provocările viitorului, consider că noi avem o şansă pe care nu trebuie să o ratăm.

După generaţii întregi de români care au plecat din ţară, a venit momentul potrivit de a ne ţine tinerii din agricultură aici, acasă.

De aceea, aşa cum v-am spus, eu cred cu tărie că tinerii fermieri sunt cheia pentru o agricultură modernă, inovatoare şi sustenabilă, cu o singură condiţie: să dobândească abilităţile şi cunoştinţele necesare pentru a integra tehnologia şi a implementa practicile agricole eficiente, astfel încât să se reducă impactul negativ asupra mediului şi să se optimizeze producţia. În felul acesta vom produce sustenabil şi performant", a mai arătat Ciolacu.

Liderul PSD a mai spus că propune un concept nou - patriotismul economic.

"Vreau ca astăzi să vă prezint un nou concept pe care-l propun pentru perioada următoare, şi anume patriotismul economic, adică să producem, să consumăm cât mai mult româneşte.

Este extrem de important ca în domeniile în care chiar avem potenţial, aşa cum este agricultura, statul român să aloce sume importante pentru investiţii noi, retehnologizări sau extinderea capacităţilor existente pentru procesarea materiilor prime.

Doar în acest mod vom reuşi să reducem deficitul de balanţă comercială şi vom spori valoarea produselor obţinute în România", a evidenţiat Ciolacu.

El a mai arătat că România nu se mai poate dezvolta fără reforme.

"România a ajuns la un capăt, care ori va intra într-un regres, ori va intra într-un progres. Trebuie să ne fie foarte clar acest lucru şi o spun fără nicio reţinere: dumneavoastră reprezentaţi viitorul României, iar noi, cel puţin politicienii, măcar în ultimul ceas, trebuie să fim mai fermi, să uităm că facem politică doar pentru a strânge voturi şi să ne înţelegem destinul clar pe care îl avem în acest moment, destinul de altfel trecător prin anumite funcţii.

Vă spun cât se poate de clar: România trebuie să implementeze toate fondurile europene, dar, în paralel, cu toate reformele, dacă dorim ca să mergem mai departe", a conchis Ciolacu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te