Majorările de salarii pentru profesori au fost eliminate din Ordonanţa Trenuleţ. Profesorii trăiesc periculos şi, în Guvern, aseară, au fost momente tensionate, din cauza aşa-zisei Ordonanţe Trenuleţ.
Proiectul de OUG al Ministerului Finanțelor prevedea o creștere salarială de 13%, pentru profesori, de la 1 ianuarie 2024. Începând cu 1 iunie 2024, urma să se acorde diferența până la 20%, conform documentului.
Majorările de salarii pentru profesori au fost eliminate
Extras din Ordonanţa Trenuleţ:
"(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul national de învățământ se majorează în anul 2024 cu 20%, în două tranşe, după cum urmează:
a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%.".
Citeşte şi: Profesorii nu mai iau aceiaşi bani dacă muncesc mai puţin. Cât se amână reducerea normei didactice
Cearta din Guvern, de aseară, pe tema măririi salariilor, a plecat de la faptul că sindicatele au observat că proiectul de act normativ nu include majorări pentru cadrele didactice cu funcţii de conducere. Neexistând un punct de vedere comun coerent, PSD şi PNL au decis să legifereze asta seaparat, printr-o OUG dedicată.
În fapt, PSD şi PNL nu reușeau să se pună de acord pe sursele de finanţare pentru plata pensiilor mărite, salariile profesorilor și scutirea de taxe a 200 de lei din salariul minim. Anumite măsuri ar putea fi eliminate sau modificate, preccum restricțiile în familii pentru microîntreprinderi sau valoarea tichetelor pentru Programul Rabla.
Ar fi fost discutate grilele de la Educație și felul în care acestea vor fi legiferate. Decizia a fost ca aprobarea procentelor generale de creștere să fie prevăzută în Ordonanța Trenuleț, iar o ordonanță separată, de modificare al legii 153/2017, realizată de Ministerul Educației și de Ministerul Muncii, să concretizeze grilele.
Citeşte şi: Cresc salariile profesorilor din 2024, dar cu 50% mai puțin decât au promis guvernanții în vară
Aceasta pentru că fără noile grile, care să le înlouciască pe cele vechi, foarte sofisticate, majorările salariale nu puteau fi aplicate. Cealaltă ordonanţă ar trebui să fie aprobată ulterior, de Executiv.
Sindcatele din Învățământ reclamau că au fost convocate miercuri seară, de premierul Ciolacu, la o întâlnire pentru joi la prânz, la care le-a fost trasată sarcina de a scrie ele, în câteva ore, grilele pentru o noua OUG, care să stabilească salariile personalului de învățământ cu creșterile de 13% și 7%, plus creșterea de 1.500 de lei, pentru personalul de conducere, îndrumare și control, conform edupedu.
Este o situaţie fără precedent: Guvernul să ajungă să ceară sindicatelor să-i scrie grilele de salarizare. Pentru a putea fi pus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, un astfel de proiect de ordonanță de urgență ar trebui să parcurgă circuitul de avizare și să fie pus în transparență decizională.