MAE, reacție după mistificarea publicată de Ambasada Rusiei la București

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.12.2018 - 19:47
Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe. Sursa: Inquam Photos - Alexandra Pandrea

Ministerul de Externe a transmis că invită Ambasada Federației Ruse „să actualizeze informațiile istorice pe care le folosește”, după ce Ambasada Rusiei la București a publicat un comunicat în care a susținut că soldații sovietici n-au comis atrocități pe teritoriul României.

SHARE

„În spiritul unor relații pe care ni le dorim pragmatice și predictibile cu Federația Rusă este indicat ca aspectele istorice să fie un domeniu de dezbatere pentru istorici și mediul academic în general. Postarea Ambasadei Federației Ruse nu are rigoarea pe care o poate avea o dezbatere academică, iar informațiile diseminate în spațiul public prin această postare nu sunt complete. Regretăm că Ambasada Federatiei Ruse continuă seria «episoadelor istorice». Trecutul relațiilor dintre România și Federația Rusă nu trebuie să facă loc unor speculații si opinii nefundamentate, care pot dăuna relațiilor bilaterale. Amintim si pe această cale existența unei Comisii comune româno-ruse de istorici, care este în măsură și are ca obiectiv să analizeze istoria comună a relațiilor dintre România și Federația Rusă. Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanța acestei Comisii comune de istorici, inclusiv ca răspuns la «incursiunile istorice» ale Ambasadei Federației Ruse în România. Invităm Ambasada Federației Ruse să actualizeze informațiile istorice pe care le folosește, prin intermediul unor viitoare lucrări ale Comisiei comune”, se arată în reacția MAE. 

Ambasada Rusiei la București a publicat un comunicat în care susține că se perpetuează „mituri despre atrocitățile soldaților sovietici”, susținându-și afirmațiile cu un ordin dat de Stalin. „În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici și anti-ruși încearcă însistent să-i convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori care nu știau de nicio milă față de populația civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii”, a susținut Ambasada Rusiei la București. 

Citește mai multe aici: Ambasada Rusiei mistifică istoria: Soldații sovietici n-au comis atrocități în România. Reacția MAE

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.