Lucian Căprariu: „Vom putea deveni lideri regionali dacă ne facem lecțiile și le vom aplica” (P)

DE Newsweek România | Actualizat: 21.09.2020 - 20:52
Lucian Căprariu, candidatul Alianței PNL-Brăila Nouă la Primăria Municipiului

Lucian Căprariu are 47 ani, este antreprenor și consilier local municipal, un mandat obținut din postura de candidat independent în urmă cu 4 ani.

SHARE

În 2017 a pus bazele formațiunii politice locale Brăila Nouă și s-a decis să candideze pentru funcția de primar al municipiului Brăila, fiind susținut în acest demers de PNL Brăila, împreună formând Alianța PNL-Brăila Nouă.

Domnule Lucian Căprariu, de ce își dorește un tânăr antreprenor din Brăila, proaspăt intrat în politică și în administrația publică, să ajungă primar al municipiul Brăila. Ce v-a motivat să faceți acest pas?

Lucian Căprariu: Eu zic că în 4 ani de administrație am văzut și auzit destul cât să realizez că municipiul Brăila are nevoie de o schimbare. O schimbare care trebuie să înceapă cu înlăturarea PSD din administrație.

Deci, aici cred că este vorba doar de voință, nu de vechimea noastră în politică sau în administrație. M-am hotărât să fac acest pas din 3 motive.

Primul -  încă din primii ani de după 1990, ca student la Academia de Studii Economice,  am anticipat că, în lipsa unei abordări strategice, pe termen lung, a politicilor locale și regionale, zona Brăilei se va  confrunta cu o majoră criză socială și economică. Din păcate, lucrurile chiar așa s-au întâmplat.

Ca economist am studiat domeniul dezvoltării urbane și regionale pentru a găsi răspunsurile. Am crezut că factorii politici vor adopta politici publice de dezvoltare locală și regională elaborate în grupuri de lucru cu componenta puternică academică și profesională – ( vezi think-tank Cluj – Napoca).

Anul 2004 si primul contact direct cu administrația publică locală m-au făcut să înțeleg ca oricât de profesionist și fundamentat științific este un proiect integrat de dezvoltare, acesta nu va fi adoptat de factorul politic dacă acesta nu este deschis unei viziuni care nu este în mod necesar a sa.

Al doilea motiv este legat de faptul că în calitate de consultant mi-am dorit să avem un mediu de afaceri cât mai prietenos pentru a putea atrage în zonă, investitori.

Există multe pârghii prin care o administrație locală poate influența mediul de afaceri. Unele fac totul pentru ca acest mediu să fie cat mai prietenos pentru toți, să aibă un oraș cât mai atractiv pentru afaceri. În care mediul concurențial să fie corect, afacerile să poată demara cât mai rapid și desfășura cu ușurință,  în care infrastructura de afaceri să fie pregătită, iar barierele birocratice inutile dispar.

Putem face asta la Brăila.

Iar al treilea motiv este legat de aspectul orașului, al spațiului public, zona în care ne petrecem viața în afara domiciliului și a locului de muncă, de fapt, zona în care, dacă ar fi tratată așa cum ar trebui ținând cont de epoca pe care o trăim, ar trebui să dorim să ne petrecem cât mai mult timp.

Din păcate, vedem degradare și lucru făcut de mântuială ori care nu e dus până la capăt. Vreau să putem ieși cu drag pe stradă, spațiul public să fie prietenos, să arate în cat mai multe locuri chiar spectaculos, cu locuri de promenadă în toate cartierele, cu zone de atracție noi sau cu refacerea zonelor simbol, care să redevină strălucitoare.

Locuri cu design de calitate, cu echipament urban de cea mai bună calitate, cu materiale de cea mai bună calitate și puse în operă pe măsura și, bineînțeles, protejate și întreținute corespunzător.

Oamenii au nevoie de cât mai mult frumos în viața lor și stă în puterea administrației să facă asta.

Voi avea mare grijă de asta! De aceea mi-am asumat implicarea. Pe scurt, dacă vrei ca lucrurile să se întâmple, trebuie să faci ca ele să se întâmple.

Cum traduceți 4 ani de mandat la Consiliul Local Municipal Brăila? Mai multe mulțumiri sau nemulțumiri și care ar fi acestea?

Puține mulțumiri față de modul în care am reușit să influențez politicile publice locale. Mulțumit de faptul că am acționat în conformitate cu principiile după care mă ghidez.

Și anume:

  • cheltuirea responsabilă a banului public: am blocat sau semnalizat proiecte care aveau cheltuieli nejustificate;
  • protejarea pieței libere: am blocat un proiect care impunea un monopol de stat;
  • și principial, și ca practicant de sporturi deja de 40 de ani, am susținut mereu și în consiliu și prin acțiuni civice, sportul, care este în mare suferință la Brăila, la nivel de echipe, la nivelul bazelor sportive municipale, care sunt impracticabile și la nivelul sportului pentru copii; 
  • am reușit împreună cu alți colegi, să reducem timpii de execuție pentru anumite lucrări publice;
  • am răspuns mereu apelurilor cetățenilor și, de cele mai multe ori, am reușit să rezolvăm problemele, în cadrul grupurilor de suport din care fac parte.

Totuși, e foarte puțin în raport cu ceea ce puteam face, atât eu cât și grupurile civice sau de studiu din care fac parte, dacă am fi găsit un partener de dialog în administrația politică a orașului.

Ce proiect politic ați pregătit și care sunt prioritățile pentru 2021 ?

Drumul către Brăila Nouă, acesta este proiectul meu politic. Prin acesta, Brăila devine un oraș prietenos cu oamenii, cu mediul și cu afacerile. 

Pentru aceasta va fi necesară reformarea administrației locale astfel încât aceasta să devină prietenoasă în raport cu cetățenii și să corespundă așteptărilor acestora, în calitatea sa de prestator monopolist de servicii - știm cu toții că în actualul cadru legal, unele administrații  din România sunt mai eficiente în raport cu altele –  condiție necesară și pentru crearea cadrului de lucru pentru o administrare de tip nou a comunității.

Obiectivele sunt următoarele:

Primul, reducerea până la eliminare a stresului cetățenilor la contactul cu administrația publică locală și, al doilea, administrația devine pro-activă, se perfecționează permanent și îmbunătățește permanent viața comunității, generează soluții durabile, devenind astfel un partener al cetățenilor. Pentru cititorii mai aplicați, fundamentele se găsesc aici.

În 2021 trebuie să ne concentram pe  proiectul metropolitan care să ne faciliteze atragerea investitorilor la Brăila, dar, mai ales,atragerea banilor europeni. Coeziunea este cuvântul de ordine.

Exercițiul financiar 2021-2027 pune mare accent pe zonele metropolitane, acestea vor putea atrage cei mai mulți bani. Va trebui să lucrăm intens la acordurile de asociere cu localitățile din jurul orașului.

Tot în 2021 trebuie să ne concentrăm pe altă zonă cu potențial de creștere. Brăila are vocație turistică și poate deveni un hub turistic. Centrul Istoric este zona  principală de intervenție. Și este legată tot de finanțările europene care sunt disponibile din 2021. Nu este timp de pierdut.

Brăila este pe ultimele locuri la nivel național în ceea ce privește absorbția de fonduri europene, în exercițiul financiar 2014-2020. De ce credeți că s-a ajuns aici și ce ar trebui schimbat?

Pe de o parte, pentru că au gonit specialiștii. Știți, Clujul este pe primele locuri la atragerea de fonduri, și acolo, la nivelul Consiliului Județean, responsabil este o brăileancă refugiată după ce s-a confruntat cu corupția din sistemul local.

Dar cea mai mare barieră este pentru că primarul și președintele CJ sunt tributari  unei mentalități centraliste, prin care tot așteaptă de la centru ca lucrurile să se întâmple. Asta înseamnă lipsa unei viziuni și a unei strategii de dezvoltare.

Lipsește curajul de a vedea mai departe și asta duce la un blocaj mental, care se manifestă prin incapacitatea de a „vedea” ce proiecte sunt necesare.

Din păcate, iar trebuie să revin tot la Cluj sau Oradea unde, primăriile au preluat de la CNAIR sarcina realizării studiilor de fezabilitate a centurilor, astfel încât să scurteze timpii și să intre cât mai rapid la finanțare. Noi ne vom trezi cu o centura prea îngustă pentru preluarea fluxurilor către pod, a cărui construcție, fiind în grafic, se va termina în curând.

La fel, puteau fi anticipate și lucrările pentru drumurile expres Focșani-Brăila și Buzău-Brăila. Dar pentru asta trebuia viziune, trebuia curaj, , dar și cooperare cu administrațiile din Galați, Buzău și Vrancea, iar bani pentru  studii sunt suficienți, în fondul de rezervă al județului, la fel și la celelalte administrații. Ai studii făcute, ajunse la maturitate, intri la finanțare.

Am făcut majoratul  de când lucrez pe proiecte de finanțare. De la proiecte ce vizau 250 de hectare de împădurire, până la microfinanțări. De la firme mari, până la firme nou înființate.

De altfel, în anul 2019, când Brăila a fost desemnată Capitala Antreprenoriatului românesc, am  consiliat o mulțime de firme care au obținut finanțări nerambursabile. Așadar, știu ce înseamnă să lucrezi cu proiecte!

Ce vom schimba? Vom aduce o viziune și vom schimba modul de lucru, îl vom profesionaliza și vom avea și consultanți externi, pentru a atrage toate fondurile disponibile, nu numai cele UE, pentru proiecte viabile și cu impact economic și social major.

Va trebui, cât mai curând să ne concentrăm pe Zona Metropolitană, așa cum v-am spus și înainte. Este un demers absolut necesar pentru a beneficia prin componenta de coeziune, de sume cât mai mari în exercițiul financiar european 2021-2027. Este un tren pe care nu ne permitem să îl ratăm!

În privința mediului de afaceri, ce planuri aveți pentru ca Brăila să devină favorabilă investițiilor?

Este foarte important ca Brăila să devină un oraș prietenos cu afacerile! Vom face un audit independent care să ne arate exact indexul favorabilității pentru afaceri al orașului, acesta fiind un index internațional pe care toate orașele  deschise din lume îl au în vedere.

Astfel, vom afla unde și cum trebuie să intervenim pentru ca mediul de afaceri să se îmbunătățească.

Este clar că afacerile trebuie să poată demara cât mai rapid și, pentru asta, vom avea cel mai rapid sistem de eliberare a avizelor și autorizațiilor.  

Vom pune la punct, din timp, împreună cu furnizorii de utilități, și în cadrul acordurilor de asociere cu localitățile limitrofe, acel mecanism care să permită dotarea cu utilități și căi de acces a parcurilor industriale, logistice, tehnologice, cât mai rapid din momentul manifestării ferme a intenției dezvoltatorilor.

Vom permanentiza cadrul de lucru al administrației publice locale cu  comunitatea de afaceri  prin ceea ce  in orașele deschise către mediul de afaceri- se numește Business Council.  Comunitatea de afaceri trebuie să aibă un cuvânt puternic de spus.  

Vom merge noi către afaceri, să le aducem în zonă. Pentru asta vom colabora cu unul dintre marii consultanți globali, Big Four, aceștia având și portofoliu și experiența necesară prezentării unui oraș în fața potențialilor investitori. Brăila va avea un masterplan adecvat și va merge la târgurile internaționale de investiții. Vom atrage în acest demers și Tulcea și Galațiul.

Un oraș este cu atât mai favorabil afacerilor cu cât face parte dintr-o zonă favorabilă afacerilor. Vom putea deveni lideri regionali dacă ne facem lecțiile cum trebuie și le vom aplica. Potențialul este mare, el așteaptă să fie exploatat. Vom avea un mediu de afaceri concurențial, activ și care se va îmbunătăți în permanență. Oportunitățile vor genera alte oportunități. 

PNL și Brăila Nouă au candidați comuni la Primăria Brăila și la Președinția Consiliului Județean Brăila, dar liste diferite de consilieri locali și județeni. Pe cine să voteze oamenii la Consiliul Local și la Consiliul Județean și care ar fi argumentele?

La Consiliul Local, atât candidații propuși de Partidul Brăila Nouă cât și din partea PNL  au scopul de a dezvolta orașul și a-l transforma într-un oraș modern, european, de secol XXI. Îndemnul meu către cetățeni este să voteze inteligent, și să ne ajute să eliberăm Brăila din mentalitatea care o ține captivă de 30 de ani.

Ăsta este un îndemn pentru toți locuitorii nemulțumiți de actuala administrație. Este momentul să dăm dovadă de unitate și rațiune, având în vedere că lupta principală se dă între Alianța PNL - Brăila Nouă și Administrația PSD.

Pentru pozițiile de primar și președinte al Consiliului Județean așteptăm și voturile simpatizanților care aleg să voteze listele de consilieri ale celorlalte partide care susțin schimbarea. E nevoie mai mult ca oricând de unitate!

Având în vedere că Partidul Brăila Nouă este un partid local, care nu participă pe listele de la Consiliul Județean, îndemn brăilenii să voteze cu încredere candidații PNL pentru CJ.

Cunosc foarte bine programul lor electoral, ce proiecte de dezvoltare își propun pentru următorul mandat, care sunt compatibile cu cele ale Brăila Nouă și am siguranța că vom colabora îndeaproape.

_______________

Comandat de PNL, Executat de: News International SA, cod AEP- 21200012.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te