LOCALE 2020 Coaliție anti-Oprișan, în Vrancea, între PNL, USR și PLUS

DE Mircea Marian | Actualizat: 10.08.2020 - 11:47

PNL, USR și PLUS s-au înțeles, în Vrancea, să sprijine un candidat comun pentru președinția Consiliului Județean Vrancea, pe senatorul PNL Cătălin Toma. O mare parte a presei centrale și locale au ignorat evenimentul.

SHARE

Alianța va avea și o listă comună pentru posturile de consilieri județeni. De asemenea, organizațiile locale vor avea libertatea de a realiza propriile coaliții.

Noua alianţă, care va avea titulatura "Alianţa Partidul Naţional Liberal – Uniunea Salvaţi România - Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate". Toma a mai candidat şi în anul 2016 pentru aceeaşi funcţie, dar a pierdut în fața lui Oprișan.

Protocolul dintre cele trei partide mai prevede:

- Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea va fi nominalizat, post-alegeri, de USR și PLUS susținut de PNL;

- Alte filiale locale ale PNL, USR și PLUS care doresc să colaboreze pentru susținerea unui candidat comun la Primărie sau pentru listă comună pentru Consiliu Local au libertatea să discute și să decidă la nivel local.

- În toate Consiliile Locale unde PNL, USR și PLUS vor avea reprezentanți, se va urmări crearea unei majorități fără PSD

- În toate Consiliile Locale unde PNL, USR și PLUS vor crea majorități, formula de colaborare locală la nivel executiv va fi primar/viceprimar sau, alternativ, alte formule la libera alegere a filialelor și agreate consensual la nivel local. 

Cătălin Toma, profesor de filologie la un liceu din Odobești, a fost primar în comuna Jariștea, dar în 2017 a demisionat, preferând postul de senator. 

Consiliul Județean Vrancea este condus de PSD încă de la înființare, din 1992. Marian Oprișan se află în conducerea Consiliului Județean Vrancea din 1995: el a fost vicepreședinte, președinte (1995-1996), vicepreședinte (1996-2000), președinte (2000-prezent).

Focșani, negocierile continuă

Surse citate de presa locală susțin că și la Focșani este posibil să existe un candidat comun, USR, PLUS, PNL. Cel mai probabil, candidatul opoziției va fi ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, de la PNL. De asemenea, alianța ar putea avea și o listă comună de candidați pentru Consiliul Local Focșani, în speranța obținerii a peste 50% din mandatele de consilieri (adică cel puțin 11 din 21 de mandate).

Primăria din Focșani este condusă de PSD din 2000. Actualul primar este Cristian Misăilă. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -