LIVE Crin Antonescu: Nu am locuit niciodată la Monaco. Nicușor Dan: Vreau să combat o știre falsă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.04.2025 - 21:10

Crin Antonescu, Elena Lasconi, Nicușor Dan, Victor Ponta, George Simion și ceilalți 6 candidați la alegerile prezidențiale au fost invitați la o dezbatere organizată la Palatul Cotroceni. Evenimentul începe la ora 19.30.

SHARE

21.00 Crin Antonescu întrebat cum va acționa în caz de cutremur: La cutremur avem Comitetul pentru Situații de Urgență care se află concret în subordinea premierului. Cred că nici președintele nu poate sta deoparte, el trebuie să se informeze, să verifice, să acționeze și mai ales să comunice. Trebuie să contactele rapid primul-ministru și eventual membrii Comitetului. Președintele trebuie să informeze și să liniștească.

20.50  Ponta: Nu vreau să mai văd pe nimeni închis în casă, pe nimeni ridicat de poliție că nu poartă mască (în cazul unei noi epidemii de COVID n.red.). România ar trebui să se pregătească mai bine. Ca președinte m-aș opune oricărei măsuri care încalcă drepturi.

20.40 Elena Lasconi spune că ar fi deacord ca România să îl aresteze pe premierul Israelului dacă acesta va veni în România.

20.30 Moment jenant la dezbaterea prezidențială. 

Andreea Crețulescu (RTV): Vreunul dintre membrii grupului de la Monaco v-a finanțat chiria atunci când ați stat acolo?

Crin Antonescu: Răspunsul scurt este că niciodată, dar niciodată, nicio zi nu am locuit cu chirie sau altfel la Monaco. Am trecut prin Monaco în calitate de turist de 2-3 ori în viața mea. Nici nu cred că am înnoptat vreodată în Monaco. Am locuit și locuiesc în România și am locuit în urmă cu câțiva ani în Belgia, la Bruxelles.

20.15 Crin Antonescu a fost întrebat ce măsuri va lua în scenariul în care are loc o invazie a Federaţiei Ruse în Republica Moldova, iar preşedintele Maia Sandu solicită un sprijin militar din partea României.

”În condiţiile exact pe care dumneavoastră mi le-aţi dat, evident convoc în calitate de preşedinte Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, contactez cu toţi aliaţii noştri importanţi în interiorul NATO şi, evident, cu partenerul strategic din Statele Unite şi tot ceea ce pot să fac ca preşedinte al României pentru cei din Republica Moldova, pentru preşedintele Maia Sandu, pentru că asta este ipoteza pe care mi-aţi spus-o pentru autorităţile de acolo şi este în măsură România să facă drept sprijin, fac”, a afirmat Crin Antonescu.

El a explicat că pentru a nu ajunge într-o asemenea situaţie România să discute la pachet cu Ucraina şi garanţii de securitate pentru Republica Moldova.

”Bineînţeles că alte măsuri în faţa unei invazii faţă de o ţară terţă care nu e în NATO vor fi sincronizate, discutate, corelate cu partenerii din NATO. E foarte important însă ca până atunci spre a nu ajunge într-o asemenea situaţie România să discute la pachet cu chestiunea garanţiilor de securitate pentru Ucraina şi garanţii de securitate directe sau indirecte pentru Republica Moldova, pentru că garanţiile de securitate pentru Republica Moldova sunt extrem de importante ca garanţii de securitate indirecte şi pentru România”, a explicat Antonescu, potrivit news.ro

20.00 Nicușor Dan: „Vreau să combat o uriaşă dezinformare. Acest pliant (în care apare alături de Kluas Iohannis n.red.) a fost distribuit în sute de mii de exemplare în Bucureşti azi, poate că şi în alte oraşe ale României. Este un fals. Am spus în campania asta că va fi o luptă între fapte şi vorbe. Pare că este o luptă între adevăr şi minciună. Îi invit pe români să voteze inclusiv ca tipul acesta de mizerii să nu se mai întâmple”, a precizat Nicuşor Dan la dezbaterea de la TVR1.

19.45 Daniel Funeriu: ”Mă bucur că aţi ales un text din Proclamaţia de la Alba Iulia din 1918. Într-adevăr, în acea declaraţie, românii au vrut trei lucruri. 1 – să fim o naţiune puternică. 2 – democraţie pe tot cuprinsul României. 3 – ca toate naţiunile de pe teritoriul României să fie instruite, judecate, administrate în propria lor limbă de către oameni din comunitatea lor. Din 1918 încoace românii şi-au ţinut cuvântul. Din 1918 încoace românii au respectat minorităţile naţionale şi-am clădit în Europa un model”, a afirmat Daniel Funeriu.

El a precizat că va fi un preşedinte tămăduitor şi a adăugat că ”sunt mult prea multe falii în această societate, voi cântări toate lucrurile cu cântarul omului simplu”.

LIVE A doua dezbatere electorala cu 10 candidați. George Simion, singurul care a refuzat

Ștefan Onică: Dle Predoiu, AI și rețelel sociale redefinesc puterea globală. Ce strategie veți avea ca România să fie protejată de atacurile cibernetice?

Silviu Predoiu: Amenințarea cibernetică este parte a războiului hibrid. Insituțiile cu competențe trebuie încurajate și promovate și ar trebuie să lucrăm la credibilitatea lor. Dacă nu găsim o formulă pentru a crește credibilitatea, această componentă va fi privită de populația ca în sensul agresiunii, nu al protecției

UPDATE 19:57  Moderator către Funeriu: În contextul escaladării discursului extremist, vă cer să recunoașteți de unde vine următorul text: Fiecare popor va învăța și se va judeca în limba sa….

Daniel Funeriu: Ați ales un text din Proclamația de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918. Administrația Prezidențială a găsit de cuviință să țină închisă biseica de la Cotroceni. Voi fi un președinte tămăduitor. Eu vă promit un stat etic, care nu-și minte cetățenii.

UPDATE 19:40 Dezbaterea electorală a început. Dan Turturică (președintele-director general al TVR): Nu ne-am propus un show de wrestling politic care să meargă bine cu popcorn. Ne dorim să ascultăm viziuni articulate, soluții realiste și propunerile fiecărui candidat față de un prezent complicat și un viitor nesigur.

Moderatorii emisiunilor electorale vor interveni dacă invitații încalcă regulile privind discursul public. Potrivit organizatorilor, candidații nu au voie să facă afirmații care pot pune în pericol ordinea constituțională sau publică, care incită la ură ori violență, aduc atingere demnității umane, afectează dreptul la propria imagine sau contravin bunelor moravuri. De asemenea, sunt interzise acuzațiile cu implicații morale sau penale aduse altor candidați, dacă nu sunt susținute de dovezi clare și prezentate explicit.

În cazul în care aceste reguli nu sunt respectate, moderatorii pot decide oprirea microfonului invitatului.

Totodată, candidații vor avea la dispoziție un minut și 30 de secunde pentru a răspunde la întrebări, iar ultimele 10 secunde vor fi semnalizate de un cronometru.

Dezbaterea e transmisă pe canalele postului public de televiziune, dar și la mai multe televiziuni private. 

 

Astfel, evenimentul electoral din 29 aprilie poate fi urmărit în direct TVR1, TVR Info, TVR Internațional și TVR Moldova, dar și pe platforma online TVR+ și canalul de YouTube al televiziunii publice și va fi preluat și de Pro TV, Antena 3 CNN, Euronews, Prima News, Realitatea TV și România TV.

De asemenea, numeroase organizaţii media au trimis jurnalişti pentru a adresa întrebări candidaţilor.

Dezbaterea va începe la 19.30 și durează 3 ore. 

Prima dezbatere prezidențială a fost luni seara, la Palatul Cotroceni. Aceasta a fost organizată de Digi24, iar la eveniment au fost chemați candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2, conform sondajelor politice. 

Citește și: SONDAJ la prezidențiale. George Simion - 29%, Crin Antonescu 26%, Dan - 23%. Cine câștigă turul 2

Citiți aici mai multe detalii despre dezbaterea de luni seara, organizată de Digi24, la Cotroceni.

Astfel, Crin Antonescu, Nicușor Dan, Elena Lasconi, George Simion și Victor Ponta au primit invitație pentru luni seara. 

Deși au confirmat toți, Victor Ponta a anunțat luni dimineața că nu va participa. El a spus că vrea să meargă acolo unde sunt chemați toți candidații. 

Newsweek a scris despre acest subiect. 

Citește și: Lașitatea lui Ponta: Nu participă la dezbaterea cu Antonescu, Simion, Nicușor Dan. De ce se teme?

Și George Simion a renunțat la dezbatere. Deși venise cu susținătorii săi la Palatul Cotroceni, acesta i-a dat un buchet de flori Elenei Lasconi, apoi a plecat, spunând că preferă să fie alături de oameni în aceste zile. Din declarațiile sale am dedus că nu va fi prezent nici la a doua dezbatere. 

Surse Newsweek au confirmat că acesta nu va veni la Cotroceni, la evenimentul organizat de TVR. 

Citește și: George Simion, dispreț și lașitate. Nu merge nici la dezbaterea de la TVR. Ce minciună a invocat?

Rămâne de văzut dacă nu se va răzgândi din nou.

Cine sunt cei 11 candidați care participă la dezbaterea de la Palatul Cotroceni?

Conform BEC, au fost admiși în cursa prezidențială 11 candidați. În ordinea lor pe buletinele de vot, aceștia sunt:

 1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)

 2 – George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)

3 – Elena Valerica Lasconi (va apărea pe buletinul de vot drept candidat USR, deși partidul i-a retras susținerea)

4 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)

5 – Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)

6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)

 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)

 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)

 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)

10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)

11 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent).

Miercuri va avea loc a treia dezbatere pentru candidații la alegerile prezidențiale. Aceasta este organizată de Antena 3 CNN, la Palatul Parlamentului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te