Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,93 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
99,91 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

De ce este în continuare blocată Legea vaccinării în Parlament. Șapte luni de bâlbâieli nepermise

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 03.10.2020 - 23:10
Vaccin. Sursa foto: Inquam Photos - Alexandru Prepeliță
Vaccin. Sursa foto: Inquam Photos - Alexandru Prepeliță

Legea vaccinării s-a poticnit din nou. După ce a stat aproape trei ani blocată în comisii în Camera Deputaților, acum așteaptă de șapte luni să intre la dezbateri în plen. Camera Deputaților este decizională pentru acest proiect de lege. Parlamentarii au explicațiile lor.

SHARE

În 2 martie, Legea vaccinării trecea de Comisia de Sănătate din Camera Deputaților și urma să intre în plen, la votul final. Cu toate acestea, nici până în octombrie nu se știe când va fi votată această lege, iar aleșii din Comisia de Sănătate cu care Newsweek România a stat de vorbă nu se pun de acord asupra prevederilor pe care ar trebui să le conțină inițiativa.

Deputatul PMP Petru Movilă spune că legea n-a intrat în plen pentru că n-a vrut majoritatea PSD-ALDE, cele două deputate PSD Tamara Ciofu și Cristina Ileana Dumitrache spun că nu știu ce se întâmplă sau dau vina pe ședintele online ale Parlamentului. Deputatul USR Emanuel Ungureană arată că actuala majoritate parlamentară nu a vrut să-și asume o astfel de lege înainte de alegeri, riscând să piardă voturi, iar mișcarea antivaccin s-a întâlnit în Parlament cu o majoritate care susține vaccinarea, dar fără obligativitate. 

Newsweeek România i-a contactat și pe deputata PNL Viorica Cherecheș, fără răspuns, și pe președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Corneliu Florin Buicu (PSD), care ne-a transmis că este într-o ședință și va reveni cu un apel. Nu a revenit. 

Emanuel Ungureanu, USR: Estimez că legea va fi votată în următoarea legislatură 

Vicepreședintele Comisiei de sănătate, Emanuel Ungureanu, arată că Legea vaccinării este blocată în Parlament pe fondul influenței mișcării antivaccin și al consensului cu majoritatea parlamentară, care nu susține obligativitatea vaccinării. 

Deputatul consideră că actuala majoritate nu-și va asuma o astfel de lege înainte de alegeri, așa că, cel mai probabil, nu vom avea o discuție în Parlament asupra inițiativei înainte de alegerile legislative, din luna decembrie. 

Emanuel Ungureanu: E blocată cumva de curentul antivaccinist, e blocată de cel puțin doi ani, există discuții legate de consimțământ, de obligativitate, întotdeauna a existat multă tensiune pe subiectul vaccinării și întotdeauna s-a evitat tranșarea lui din moive politice, iar acum e foarte puțin probabil să fie pus pe ordinea de zi înainte de alegerile parlamentare, pentru că din nou majoritatea parlamentară n-o să-și asume niște linii clare legate de vaccinare și preocuparea parlamentarilor care nu vor mai avea un mandat este să-și prelungească mandatul după cele trei luni.

Legea vaccinării va intra în dezbatere în noul Parlament, atnci se va tranșa cu certitudine o anumită poziție, puțin probabil să se pună pe ordinea de zi până în luna decembrie.

Newsweek România: Știam că există consensul în Comisia de sănătate să treacă legea – s-a întâmplat ceva în martie?

Emanuel Ungureanu: Nu s-a întâmplat nimic deosebit atunci, cei care ar fi trebuit să tranșeze lucrurile- pe ordinea de zi nu pot pune legi de votat decât cei care au majoritatea – ori acest subiect n-a mai fost pus pe Biroul Permanent din cauza unei presiuni antivacciniste care este destul de puternică în Parlamentul României, care s-a întâlnit cu o majoritate care este pentru vaccinare, dar fără obligativitate, vaccinare opțională. Două curente foarte puternice și, în consecință, legea a rămas și estimez că va rămâne blocată până în noua legislatură.

Newsweek România: Dacă, în urma alegerilor parlamentare, USR va reuși să obțină o majoritate în Parlament, va trece legea?

Emanuel Ungureanu: Cu siguranță o să treacă, în forma ieșită în Comisie (n.r. - există în continuare amenzi în acea formă a legii, dar și obligația statului de a-i ajuta pe cei care au reacții adverse la vaccinuri) prin consens, acum câteva luni. La această lege nu mai trebuie făcute modificări, din punctul meu de vedere, s-a dezbătut foarte mult în comisii, există un consens și acest lucru ar trebui să se vadă în votul din următoarea legislatură.

 

Petru Movilă, PMP: Vaccinul e un tratament medical. Fiecare să decidă

Petru Movilă: Eu mi-am exprimat clar punctul de vedere pe Legea vaccinării, că fiecare cetățean are dreptul la o analiză medicală premergătoare și să decidă, pentru că vaccinul este un tratament medical, la fel ca orice tratament medical și atunci cetățeanul își face analize medicale și decide dacă poate din punct de vedere medical, tehnic, profesional să facă acest vaccin. De ce să răspundă conform legii, dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva? Decizia (privind punerea pe ordinea de zi în plen, n.r.) a fost până acum a majorității PSD-ALDE care a fost în Parlament și în Biroul Permanent privind introducerea în plen a acestui proiect de lege.

Newsweek România: Deci, practic, din cauza PSD-ALDE nu se discută acest proiect în plen?

Petru Movilă: Majoritatea discută și programează în Comisii și în plen proiectele de legi care sunt dezbătute. Din punctul meu de vedere, trebuie clarificat acest lucru, mulți politicieni încearcă să valorifice această temă importantă și sensibilă ncearcă să o valorifice electoral, nu estecorect, moral să valorifici sănătatea românilor pentru a lua voturi.

Movilă nu este de acord cu amenzile aplicate în cazul refuzului repetat al părinților de a-și vaccina copiii, considerând că educația este soluția.

 

Tamara Ciofu, PSD: Sunt alte detalii care ar trebui luate în discuție  

Cunoscută pentru că s-a opus Legii vaccinării, fiind lăudată pentru acest lucru de Active News, alături de colega ei, Cristina Ileana Dumitrache, Tamara Ciofu spune că nu știe de ce legea nu a ajuns la dezbatere în plenul Camerei Deputaților și se ferește să mai spună clar ce părere are despre inițiativă.

Tamara Ciofu: Nu am nici o relație suplimentară care să-mi permită să comentez ceva asupra acestui subiect, la momentul acesta nu cunosc ce anume se decide, sunt simplu membru al Comisiei de sănătate și nu am fost consultată cu privire la această temă. (...)

Eu sunt medic pediatru, pentru mine lucrurile sunt foarte clare, eu am un punct de vedere pe care l-am exprimat în comisie, cred că de fapt sunt alte detalii care ar trebui luate în considerare la acest moment privind legea vaccinării.

Newsweek România: Puteți să-mi spuneți la ce detalii vă gândiți?

Tamara Ciofu: Nu neapărat, din punctul meu de vedere, nu din punctul de vedere al șefilor acestei comisii, au fost discuții tot timpul, nu am căzut de acord asupra tuturor punctelor, poate acesta este și motivul pentru care uneori am întârziat mai mult sau mai puțin deliberarea sau luarea unei decizii privind unele amendamente.

La insistențele reporterului Newsweek România, Tamara Ciofu a adăugat că „nu e cazul acum să-mi exprim un punct de vedere pe o lege așteptată, foarte importantă, și care orice fel de declarații poate să creeze interpretări greșite”.

În 2017, aceasta susținea că „pot să susțin actul vaccinării, dar nu pot să îl susțin în orice condiții!”.  De asemenea, într-o dezbatere în Comisia de drepturile omului, din 2017, „vicepreședintele Comisiei, dna Tamara Ciofu, s-a declarat clar pentru vaccinare, dar împotriva obligativității acestuia cu consimțământ prezumat și a susținut, în motivarea amendamentului său, că “refuzul de a vaccina, un act medical cu potenţial preventiv, nu poate şi nu trebuie să fie pedepsit, vaccinarea trebuind să rămână un act opţional”.

 

Cristina Ileana Dumitrache (PSD): Legea e disproporționată 

Colega ei, Cristina Ileana Dumitrache, susține că „nu știe care au fost prioritățile Biroului Permanent” și că „poate fi și un moment altfel decât până acum, în care dezbaterile nu s-au putut purta în modul obișnuit, probabil s-a preferat să se amâne pentru un moment în care să se reia o dezbatere normală în plen și care permitea să se susțină amendamentele de la Comisie”.

Pe de altă parte, Cristina Dumitrache condamnă ideea de a avea sancțiuni în lege și vorbește despre „acea excepție unică, la un milion”, când „i se întâmplă ceva copilului” și că, în forma actuală a legii am „jigni sau minimaliza tragediile unor oameni”.

„Legea aceasta este disproporționată în raport cu măsurile pe care le-ar adopta ca și metode de coerciție, iar în țările europene, dacă ne uităm chiar și acolo unde există obligativitate, nu există sancțiuni, încălcarea unor drepturi, ca dreptul la educație. Să încercăm întâi să le punem la dispoziție serviciile, vaccinurile necesare și mai apoi să zicem că refuză, să încurajăm ca relația dintre medic și pacient să fie una de încredere. Până să mergem la acele sancțiuni, mie mi se pare că avem un drum lung – populația să capete încredere în autorități, iar când acea excepție unică, la un milion - i se întâmplă ceva copilului lui poate să găsească sprijin în statul român, nu că este abandonat și exilat – că ți s-a întâmplat ție și negăm că ți s-a întâmplat sau ești unul la un milion și nu mai contezi. Nu e corect nici așa, să jignim, să umilim sau să minimalizăm tragediile unor oameni; poate pentru unii un copil afectat de un vaccin reprezintă un număr statistic, dar pentru o familie reprezintă tot universul și o tragedie”, a susținut deputata, pentru Newsweek România.

De altfel, pe contul ei de Facebook, ea a scris, între altele, că părinții riscă să fie decăzuți din drepturile părintești dacă refuză un vaccin.

Sursă: Facebook Cristina Dumitrache 

De fapt, proiectul de lege prevede: Comisiile județene de vaccinare sesizează Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu privire la existenţa unei suspiciuni de neglijare medicală sau încălcare a dreptului copilului la sănătate de către părinţi sau reprezentanţii legali, în cazul minorului care împlineşte 18 luni de la înscrierea într-o colectivitate şi nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii, pentru a-i consilia. Nu se pune în discuție în lege decăderea din drepturile părintești. PSD a propus eliminarea articolului.

Este singura aleasă din Comisia de sănătate lăudată de antivacciniști, care acum sunt într-o luptă cu autoritățile pentru măsurile luate contra răspândirii coronavirusului.

Sursa foto: Facebook Vaccin Edu
 

 

MS susține adoptarea „cât mai urgentă” a Legii vaccinării

Ce consideră Ministerul Sănătății din mandatul lui Nelu Tătaru despre Legea vaccinării, aflăm dintr-un răspuns la o interpelare adresată MS de către deputatul PNL Florin Roman.

„Ministerul Sănătății susține necesitatea adoptării cât mai urgente a proiectului Legii vaccinării, scopul activității de vaccinare a populației fiind acela de a asigura dreptul la sănătate individuală și colectivă, prin eliminarea sau reducerea morrbidității, invalidității și a mortalității prin boli transmisibile. Apreciem că activitatea de vaccinare este o componentă princială, prioritară sistemului de sănătate publică”, explică MS, într-un răspuns din 10 iulie.  

Cele mai importante prevederi ale proiectului Legii vaccinării sunt:

-recomandare de vaccinare cu vaccinurile incluse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii, vaccinurile impuse de situații epidemiologice și vaccinurile pentru personalul medico-sanitar, dar și alte categorii de personal din unități publice și private, care prin natura meseriei sunt supuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție ce ar pune în pericol sănătatea publică

- copiii vor putea fi vaccinați doar după ce părinții își dau consimțământul

- părinții care refuză vaccinarea copiilor trebuie să meargă la informări pe tema vaccinării

- părinții care refuză să meargă de mai multe ori la consiliere pe tema vaccinării vor fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei

- refuzul vaccinării și după consiliere poate fi sancționat cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei, decizia aparține Comisiei de vaccinare din județul respectiv

- autoritățile locale riscă amenzi dacă nu vor asigura consilierea părinților care refuză vaccinarea

- accesul copiilor nevaccinați în școli și grădinițe, interzis în caz de epidemie

Cum arată proiectul de lege după dezbaterile din Comisia de sănătate citiți aici

Parcursul proiectului de lege îl găsiți aici

 

6,8% dintre părinți au refuzat să-și vaccineze copiii

19,2% din numărul total de copii născuți în iulie 2018 nu au fost vaccinați complet, adică 3.107 copii, arată cel mai recent raport publicat de Institutul Național de Sănătate Publică în februarie 2020, privind Situația acoperirii vaccinale la 18 luni, pentru copii născuți în iulie 2018. Cercetarea analizează situația a 14.595 de copii, care reprezintă 90,2% din totalul copiilor născuți vii în iulie 2018.

Raport despre vaccinare la copiii de 18 luni, publicat în februarie 2020 - sursa: Raport INSP 

Dintre aceștia, în 6,8% din cazuri, motivul este refuzul părinților. Referitor la procentul de copii cu refuz general din esantionul studiat, valori mai mari au fost raportate de catre judetele: Caras - Severin (37,9%), Giurgiu (25%), Neamt (25%), Vaslui (23,6%) si Suceava (18,9%). Refuzul cel mai mare rămâne la ROR (rujeolă – oreion – rubeolă), din cauza mitului că ar provca autism.

Reacții adverse la vaccin: cele mai multe cazuri - febră. Nici un deces 

Totodată, ultima cercetare publică privind acoperirea vaccinală în România, cuprinsă în analiza evoluției bolilor transmisibile aflate în supraveghere, publicată de INSP anul trecut, arată că în 2018 s-au înregistrat 53 de reacții adverse postvaccinale, dintre care 51 asociate cu componentele vaccinului și două asociate erorilor programatice.

Reacțiile adverse au fost febră (32 de cazuri), reacție locală severă (18 cazuri), plâns persistent (două cazuri), convulsii (un caz). Nu a fost înregistrat niciun deces.

Citește și: Va avea România o lege a vaccinării? Când va deveni obligatorie

 

De ce sunt bune vaccinurile 

Medicul Gindrovel Dumitra, de la Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), care a colaborat la proiectul de lege privind vaccinarea, a explicat, într-un interviu pentru Newsweek România, că este nevoie de o acoperire vaccinală de 95% tocmai pentru a-i proteja pe cei care nu pot fi vaccinați. 

„Întotdeauna vor fi persoane care nu pot fi vaccinate, persoane cu o afecțiune autoimună, dar și alte situații particulare în care copiii nu pot fi vaccinați, iar, în acel moment, acei copii vor trebui să fie protejați de ceilalți, care trebuie să se vaccineze. Sunt mulți părinți care spun: „Eu nu-mi vaccinez copilul, face rujeolă, rămân cu el în spital două săptămâni și este imunizat natural“.

Da, cu cei mai mulți copii așa se întâmplă, dar acel părinte trebuie să înțeleagă că un copil bolnav va reprezenta o verigă dintr-un lanț care va duce, în final, la cele 64 de decese de rujeolă“, a explicat Gindrovel Dumitra.

Citește și: SISTEMUL MEDICAL, BLOCAT Medicul Virgil Musta: Nu avem unde să mai punem și pacienții cu gripă

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te