Ionuț Stroe a cerut în Consiliul Europei ”un răspuns ferm la nivel european” împotriva extremismului

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.10.2023 - 18:18
Ionuț Stroe a cerut în Consiliul Europei ”un răspuns ferm la nivel european” împotriva extremismului - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ionuț Stroe a cerut în Consiliul Europei ”un răspuns ferm şi coordonat la nivel european” împotriva extremismului. Liberalul consideră că, ”în contextul alegerilor europarlamentare, există un pericol imens ca acești instigatori la ură să își facă loc în Parlamentul European.

SHARE

”Trebuie să ne facem o prioritate din a combate extremismul, discursul instigator la ură şi dezinformarea”, afirmă Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, remarcând că în ultimii ani se observă revenirea ideologiilor de extremă dreapta în întreaga Europă, inclusiv în România, cu referire la partidul AUR și formațiunea Dianei Șoșoacă, care încearcă să re-branduiască extremismul într-o alternativă.

Ionuț Stroe a cerut în Consiliul Europei ”un răspuns ferm la nivel european” împotriva extremismului

Liberalul consideră că, ”în contextul alegerilor europarlamentare, există un pericol imens ca acești instigatori la ură să își facă loc în Parlamentul European și să blocheze dezvoltarea și progresul tuturor”.

Deputatul PNL a luat cuvântul în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în numele grupului Partidului Popular European, la dezbaterile pe tema care preocupă întreaga Europă, ascensiunea mișcărilor de extremă dreaptă pe întreg continentul. Intervenția sa la Strasbourg a fost în aceeași zi în care George Simion și Diana Șoșoacă au pus în pericol vizita președintelui Ucrainei în România, cu retorică de la Kremlin și amenințarea cu manifestări și proteste demne de formațiunile trompetă ale lui Putin. 

Citește și: Președintele PNL condamnă acțiunea AUR: „Extremismul și populismul sunt marile pericole”

”În ultimele două decenii, lumea s-a confruntat cu o serie de crize, de la probleme financiare globale până la provocări semnificative în migrație, culminând cu pandemia fără precedent de Covid-19 și războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceste evenimente au avut un impact profund asupra continentului nostru în ansamblu, ducând la frustrare, frică și furie societății. Ceea ce a creat terenul fertil perfect pentru ca extremismul de extremă dreaptă să prindă rădăcini”, a afirmat Ionuț Stroe în plenul Consiliului.

Acesta a insistat pe efortul conjugat în fața acestei provocări, având în vedere natura transnațională a amenințării, afirmând că este imperativă cooperarea între statele membre. Iar planurile naționale de acțiune trebuie să implice societatea civilă, mass-media, instituțiile de învățământ și partidele politice.

Acesta a transmis că a cerut, în numele PPE, ”un răspuns ferm și coordonat la nivel european. 

Citește și: PNL, despre AUR: Un bulgăre de agresivitate ameninţă să destabilizeze instituţiile democraţiei

Trebuie să ne facem o prioritate din a combate extremismul, discursul instigator la ură și dezinformarea și din a promova activ alfabetizarea mediatică și gândirea critică. Doar astfel vom reuși să educăm generații care gândesc pentru ele însele și care înțeleg importanța democrației și a valorilor ei.

Poate mai mult ca oricând, este datoria noastră, a politicienilor, să venim în fața oamenilor cu programe serioase, bazate pe valorile europene, în special.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te