Iohannis: „Resping în integralitate remanierea propusă de premier”

DE Newsweek România | Actualizat: 28.08.2019 - 21:02

Președintele Klaus Iohannis a respins propunerile de miniștri

SHARE

„Degringolada de la nivelul guvernării confirmă disprețul cu care PSD și ALDE îi tratează pe români. Interesele lor sunt mai presus de interesele cetățenilor. E rezultatul firesc al doi ani și jumătate de guvernare haotică și coruptă. Prin votul din 26 mai, românii au transmis un mesaj extrem de clar, pe care PSD și ALDE se fac că nu-l înțeleg”, a declarat miercuri Klaus Iohannis de la Cotroceni. 

Președintele a declarat că un guvern PSD nu este potrivit pentru România și nu poate să rămână în funcție. „România parcurge o criză guvernamentală, dar eu nu voi gira susținerea acestui guvern. PSD și ALDE sunt vinovate, deopotrivă, pentru eșecul acestei guvernări. Încercările ALDE de a se spăla pe mâini sunt pur și simplu ridicole. 

După ce ai stat la aceeași masă cu PSD și ai luat măsuri împotriva românilor, nu mai păcălești pe nimeni că nu ești vinovat”, a menționat șeful statului. 

Klaus Iohannis a anunțat că nu acceptă nici o propunere de ministru dintre cele făcute de Viorica Dăncilă. „Resping în integralitate remanierea propusă de premier. Resping propunerea pentru ministrul de Justiție (Dana Gârbovan - n.r.). Nu voi tolera propuneri care sunt împotriva valorilor democratice.

Resping propunerea pentru Educație (Ștefan Valeca - n.r.). Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii cheie precum educația. Nu avem nevoie de soluții ale trecutului.

Resping propunerea de vicepremier pe teme economice (Iulian Iancu - n.r.). Există decizii asumate de statul român în baza parteneriatului strategic cu parteneri occidentali pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea înaintată de PSD. Nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții”, a anunțat președintele României.

De asemenea, Klaus Iohannis a respins și pe Mihai Fifor la Ministerul de Interne și pe Ana Birchall ca vicepremier pentru parteneriatele strategice. 

Citește și Dăncilă, după refuzul lui Iohannis: Vom încerca să obținem susținerea necesară în Parlament

Acesta a spus că se va opune încercărilor PSD de a deraia România de pe direcția corectă.

„De-a lungul mandatului meu, am protejat democrația în momente cruciale, am blocat multe dintre asalturile asupra justiției, am mobilizat 6,4 milioane de români pentru a salva lupta anti-corupție, m-am implicat pentru românii din diaspora”, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele a menționat că guvernul Dăncilă trebuie să ceară din nou încrederea Parlamentului. 

„Dacă va reuși să obțină un vot favorabil în Parlament, eu voi rămâne fidel principiilor democratice. Nu voi permite PSD să își bată joc de România și de români. Dacă noua configurație a guvernului nu va fi aprobată, există soluții constituționale și democratice pentru ca România să nu intre într-o criză profundă. 

Cei care înțeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament pentru o soluție de tranziție, care să înlocuiască actualul guvern”, a arătat Klaus Iohannis, cerând partidelor de opoziție să acționeze rațional.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te