Iohannis: Moştenirea Constituţiei României ne îndatorează să ducem valorile democratice mai departe

DE Alexandru Pop | Actualizat: 27.03.2023 - 11:50
Klaus Iohannis, îÎntrevedere cu președintele BERD, Odile Renaud-Basso - Foto: presidency.ro - imagine cu caracter ilustrativ

Klaus Iohannis spune că moştenirea democratică a Constituţiei de la 1923 presupune răspundere comună. Parlamentul, prin legile adoptate, să nu se abată de la valorile constituţionale şi celelalte autorităţi publice trebuie să respecte separaţia puterilor.

SHARE

Preşedintele Iohannis vorbesşte despre spiritul loialităţii constituţionale. Declaraţia a fost făcută la evenimentul centenar, organizat de Curtea Constituţională.

Iohannis: Moştenirea Constituţiei ne îndatorează

"Viitorul ţării noastre este unul european, asigurat de însăşi deschiderea oferită de dispoziţiile Constituţiei noastre", a subliniat şeful statului.

"Parcursul ţării noastre nu are o altă direcţie decât cea în care valorile democratice sunt respectate, interiorizate şi promovate. În vremuri tumultoase, acestea reprezintă o busolă şi un filtru pentru deciziile publice, pentru clasa politică şi pentru cetăţeni", a spus Klaus Iohannis, conform Agerpres.

Citeşte şi: Sintagma ''limba moldovenească'' ar putea fi înlocuită cu ''limba română'' în Constituţia Moldovei

La 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României Întregite, moştenirea sa democratică, a afirmat Iohannis, "ne îndatorează să ducem aceste valori mai departe, să le apărăm cu orice preţ şi să construim viitorul pe care ni-l dorim, într-un cadru constituţional permanent adaptat la realitatea momentului şi la nevoile societăţii".

Această moştenire, a subliniat şeful statului, "presupune o răspundere comună. Ea aparţine clasei politice, Parlamentului, care are datoria ca, prin legile adoptate, să nu se abată de la valorile constituţionale".

Citeşte şi: Cîțu: Nu cred că putem reglementa mai mult decât reglementează Constituţia

"Responsabilitatea este, în egală măsură, şi a celorlalte autorităţi publice, cărora le revine obligaţia de a respecta separaţia şi echilibrul puterilor în stat, în spiritul loialităţii constituţionale.

Prin misiunea sa constituţională, Curtea Constituţională are, deopotrivă, un rol major ca, prin fiecare decizie sau hotărâre adoptată cu obiectivitate şi profesionalism, să consolideze încrederea cetăţenilor în statul de drept", a afirmat Klaus Iohannis.

Parcurs european

El a subliniat că, în calitatea sa de preşedinte, va continua să "vegheze la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, rămânând un susţinător ferm al parcursului european al ţării noastre, bazat pe unitate, perseverenţă şi dorinţa continuă de a construi o societate mai bună".

Potrivit preşedintelui Iohannis, Constituţia din 1923 - una dintre cele mai avansate din Europa acelor vremuri - a fost o "operă juridică modernă, de inspiraţie europeană, care a reflectat nu doar o serie de aspiraţii şi tradiţii specifice societăţii româneşti, ci şi apartenenţa naturală a României la spaţiul cultural, politic şi juridic al democraţiilor occidentale".

Stat unitar

"Consacrarea expresă a caracterului unitar al statului, a drepturilor civile şi politice, protejarea libertăţii religioase, dreptul minorităţilor naţionale, regimul proprietăţii, interzicerea discriminării pe motive etnice, de limbă sau de religie, şi a pedepsei cu moartea, în timp de pace, ca şi interzicerea cenzurii - sunt doar câteva dintre elementele modernizatoare pe care Constituţia din 1923 le-a adus statului român.

În Legea fundamentală de acum un secol şi-au găsit loc principiile constituţionalismului liberal, printre care se numără separaţia puterilor în stat, raţionalizarea procesului legislativ sau consacrarea controlului de constituţionalitate asupra legilor, realizat atunci prin Curtea de Casaţie şi Justiţie", a completat şeful statului.

Constituţia singură nu e de-ajuns

El a subliniat că "istoria ne-a arătat însă că o constituţie, indiferent cât este de avansată şi de bine concepută, nu poate să devină singură o stavilă împotriva autoritarismului".

"Pentru ca drumul unei naţiuni să nu fie deviat spre autocraţie şi dictatură, este esenţial ca cetăţenii şi autorităţile publice deopotrivă să conştientizeze că orice cedare de la principii fundamentale poate, în timp, să compromită parcursul democratic", a transmis Iohannis.

Şeful statului a adăugat că Legea fundamentală din 1923 rămâne "expresia reuşitei proiectului naţional", menţionând că în anul 1991, după căderea regimului comunist, aceasta a inspirat şi noua Constituţie, prin care a fost asigurată continuitatea unor principii şi a unor idealuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te