Iohannis: „Este deosebit de important ca Europa să rămână unită în aceste vremuri grele”

DE Daniel Toșa | 08.09.2022 - 12:48
Iohannis: „Este deosebit de important ca Europa să rămână unită în aceste vremuri grele” - FOTO: Administratia prezidentiala

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este imperios necesar ca Europa să rămână unită în contextul dificil creat de invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă.

SHARE

"Cred cu tărie că, în aceste vremuri dificile, este deosebit de important ca Europa să rămână unită în timp ce se confruntă cu provocări atât de complexe. Salut iniţiativa Guvernului României de a organiza Forumul de la Bucureşti, care nu numai că reafirmă, ci şi întăreşte angajamentul nostru în sprijinirea Ucrainei.

Uniunea Europeană îşi doreşte ca Ucraina să fie independentă, democratică şi europeană.

Cu toate acestea, în timp ce continuăm să sprijinim Ucraina în drumul său spre restabilirea păcii, trebuie să admitem că nu putem şti când acest război neprovocat se va încheia. Astfel, se impune o schimbare de perspectivă asupra mecanismelor de sprijin pentru refugiaţi, de la o abordare temporară, la una pe termen mediu şi lung", spune Iohannis.

Citește și: VIDEO Putin a adormit la o ședință. N-a vrut să folosească dublura, deși medicii i-au cerut odihnă

Europa a oferit un exemplu întregii lumi

El subliniază că, din prima zi a acestui război „nedrept şi ilegal”, Europa a oferit un exemplu întregii lumi prin umanitatea şi solidaritatea manifestate, iar România nu a fost o excepţie, găzduind, în prezent, aproape 90.000 de ucraineni.

Şeful statului aminteşte că România a lansat, la sfârşitul lunii iulie, Planul Naţional de Măsuri pentru Protecţia şi Incluziunea Persoanelor Strămutate din Ucraina şi a Beneficiarilor de Protecţie Temporară, care abordează multiple domenii punctuale de intervenţie.

Citește și: S-a lansat Programul de susținere a mediului asociativ românesc din afara granițelor țării

Integrarea refugiaților ucraineni, un proces complex

„Integrarea refugiaţilor în societăţile ţărilor-gazdă este un proces complex, cu provocări diverse, care necesită eforturi coordonate şi susţinute din partea tuturor actorilor implicaţi: autorităţi centrale şi locale, societate civilă, organizaţii internaţionale, precum şi mediul de afaceri şi cetăţeni.

Este important ca refugiaţii ucraineni să fie protejaţi şi să primească tot sprijinul necesar, indiferent de statul membru în care se află în prezent. Prin urmare, este necesar ca guvernele noastre, societatea civilă şi organizaţiile internaţionale să acţioneze împreună pentru a identifica barierele şi obstacolele, potenţiale sau existente, cu care persoanele strămutate s-ar putea confrunta, dar şi pentru a-şi împărtăşi cunoştinţele şi bunele practici în abordarea acestor provocări", afirmă Iohannis.

În opinia acestuia, garantarea accesului la bunuri şi servicii publice într-un mod nediscriminatoriu este o precondiţie esenţială, alături de includerea refugiaţilor în sistemele publice de sănătate, în sistemele de educaţie şi pe piaţa forţei de muncă, precum şi oferirea unor oportunităţi pentru locuire.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te