Iohannis, despre directorul de la Ape Mureș: Inacceptabil. Orban: O numire nepotrivită

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 27.11.2020 - 18:41
Klaus Iohannis și Ludovic Orban

Președintele anunță că, după numirea unui consilier PNL la conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, a avut o discuție cu premierul Ludovic Orban.

SHARE

Klaus Iohannis spune că i-a transmis prim-ministrului să accelereze procesul de audit în sfera administrației publice:

„Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse.

Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare”, transmite președintele.

Șeful statului a mai spus că a se considera recompensa politică drept unic principiu de funcționare a statului „este apanajul unei mentalități învechite și reprezintă totodată un afront adus cetățenilor și o frână în dezvoltarea oricărei societăți democratice”.

„Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care își găsește facil locul o clientelă politică incompetentă. Toate partidele trebuie să înțeleagă faptul că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetățeanului. Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat și pentru care românii mi-au acordat susținerea lor.

Este imperativ ca funcția publică să își recapete credibilitatea și demnitatea, iar acest lucru a început să se întâmple deja, pentru că în administrație sunt promovați și foarte mulți profesioniști, oameni integri și dedicați. La fel de adevărat este că încă mai există la nivel național excepții, numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituții își îndeplinesc misiunea publică”, adaugă Klaus Iohannis, potrivit RFI.

Președintele arată că politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorități și instituții locale, conduse de persoane care aplică, își asumă și răspund, inclusiv în fața legii, pentru aceste decizii.

 

Ludovic Orban: Toate funcțiile trebuie ocupate prin concurs

Ludovic Orban a reacționat după ce președintele Klaus Iohannis i-a transmis să accelereze procesul de audit al administrației publice:

„A fost o numire nepotrivită. De altfel, am și dispus plecarea acelui om care a fost numit. Poziția președintelui și poziția mea sunt foarte clare în privința administrației. Noi ne dorim o administrație în care factorul politic să aibă o influență din ce în ce mai mică.

Chiar punctul meu de vedere e că cine vrea să facă o carieră în funcția publică nu trebuie să aibă treabă cu politica. Toate funcțiile trebuie ocupate prin concurs. Aici fac o paranteză - noi, din păcate, nu am mai putut să organizăm niciun concurs, pentru că în trecerea de la starea de urgență la starea de alertă majoritatea PSD din Parlament a blocat prin Legea 55 toate concursurile”, a declarat Ludovic Orban.

Prim-ministrul declară că își dorește o administrație bazată pe principiul competenței, meritocrației, bazată pe selectarea funcționarilor pe bază de concurs organizat în condiții transparente:

„Angajamentul nostru ferm este că pentru o administrație bazată pe principiul competenței, meritocrației, bazată pe selectarea funcționarilor pe bază de concurs organizat în condiții transparente, în procedurile de organizare evaluarea nu trebuie făcută numai de reprezentanți ai conducerii instituției, ci trebuie implicate reprezentanți ai universităților, ai asociațiilor profesionale.

De asemenea, obiectivul nostru e să depolitizăm Agenția Națională a Funcționarilor Publici și chiar să schimbăm subordonarea actuală, pentru că la ora actuală este subordonată Guvernului și ar trebui găsită o formă de organizare să aibă autonomie, astfel încât să poată să implementeze toată legislația în domeniul funcției publice”, a mai spus premierul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te