Iohannis cheamă Guvernul la Cotroceni și cere anchetarea modului în care s-a acționat împotriva PPA

DE Mircea Marian | Actualizat: 05.09.2018 - 15:12
Consultări Iohannis-Dancilă în mai 2018 Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Iohannis și-a continuat ofensiva anti-PSD: a cerut instituțiilor statului să verifice cum s-a acționat împotriva pestei porcine africane (PPA) și a chemat-o pe Viorica Dăncilă la consultări legate de rectificarea bugetară.

SHARE

Într-un gest relativ neobișnuit, președintele Klaus Iohannis a solicitat „verificarea de către instituţiile abilitate a modului în care autorităţile responsabile, reunite în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), au pus în aplicare măsurile de control şi prevenţie a răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), aşa cum sunt acestea prevăzute în Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016”.

Iohannis a acuzat ineficiența măsurilor luate de către Executiv. „Luarea de măsuri tardive, necoordonate şi insuficiente în raport cu nevoile şi situaţia din teren, au reprezentat factori esenţiali care au favorizat răspândirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta întreg sectorul zootehnic românesc", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

În comunicat se afirmă că Guvernul are "responsabilitatea directă şi nemijlocită în privinţa crizei generate de răspândirea virusului PPA pe teritoriul naţional", în contextul în care România a înregistrat cea mai rapidă creştere a numărului de focare dintre toate ţările europene afectate în prezent.
"Această evoluţie explozivă a PPA arată, de fapt, că autorităţile responsabile, atât cele centrale, cât şi cele locale, sunt depăşite de situaţie. În loc să asistăm măcar la stabilizarea situaţiei, în prezent ne confruntăm cu răspândirea accelerată a PPA dintr-un judeţ în altul, cele mai recente focare fiind confirmate în aceste zile în judeţul Buzău", a arătat şeful statului.


Încă un CSAT pentru rectificarea bugetară


Tot azi, Iohannis a chemat Guvernul la consultări legate de rectificarea bugetară. "În temeiul dispoziţiilor art. 80 şi ale art. 86 din Constituţie, preşedintele României a decis invitarea Guvernului pentru consultări în data de 6 septembrie, ora 11,30, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte care ţin de rectificarea bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită. Ulterior acestor consultări, preşedintele României urmează să convoace o nouă şedinţă a CSAT în vederea reluării discuţiilor referitoare la avizarea rectificării bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018", arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat. 

Cu toate acestea, premierul Dăncilă a anunțat că Executivul va adopta rectificarea bugetară fără să mai aștepte avizul CSAT. „Am încercat în ultima perioadă să-l facem pe domnul preşedinte Iohannis să înţeleagă faptul că rectificarea bugetară trebuie aprobată, pentru a nu afecta bunul mers al economiei. Mi-aş fi dorit ca acest proiect deosebit de important pentru români să fie obiectul, rezultatul unui consens între două instituţii importante ale statului - Preşedinţie şi Guvern. Orice situaţie complexă, însă, are cel puţin o soluţie, iar soluţia aleasă de Guvern este să meargă mai departe cu adoptarea rectificării bugetare. Ne-am îndeplinit obligaţia de a cere CSAT un punct de vedere, ne îndeplinim responsabilitatea de a asigura continuitatea în finanţare", a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te