Ioan Mircea Pașcu, refuzat pentru comisar european interimar, din cauza costurilor prea mari

DE Octavia Constantinescu | 07.09.2019 - 10:38
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Șefa Comisiei de control bugetar din Parlamentul European, Monika Hohlmeier îi atrage atenția președintelui legislativului de la Bruxelles, David Sassoli, într-o scrisoare obținută de G4Media.ro, cu privire la numirea unor comisari fără portofolii.

SHARE

Mandatul actualei Comisii europene, condusă de Jean Claude Juncker, expiră la finalul lunii octombrie. Echipa a rămas fără doi dintre membri după ce Corina Crețu și Andrus Ansip (Estonia) au fost aleși europarlamentari, iar în locul lor au fost nominalizați, de către guvernele de la București și de la Talin, Ioan Mircea Pașcu, respectiv Kadri Simson.

Hohlmeier avertizează în scrisoarea transmisă președintelui Parlamentului European că instalarea celor doi noi comisari ar costa două milioane de euro, câte un milion pentru fiecare, și cere ca audierea programată pentru 11 septembrie în comisia pe care o conduce să se transforme într-o simplă discuție cu cei doi, potrivit G4Media.

„Costurile numirii sunt disproporționate având în vedere, în primul rând, timpul extrem de scurt rămas pentru aceste mandate, în al doilea rând lipsa unui portofoliu și, în al treilea rând, anunțul președintelui Comisiei că, până la finalul mandatului, pe 31 octombrie, instituția nu va mai veni cu nicio inițiativă legislativă.

Din punctul de vedere al protejării banilor plătitorilor de taxe, numirea unui nou comisar în acest moment și în aceste condiții nu poate fi aprobată”, i-a transmis Hohlmeier lui Sassoli.

Pe 12 iulie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a anunțat că fostul europarlamentar PSD Ioan Mircea Pașcu, propunerea guvernului de la București pentru funcția de comisar european în locul Corinei Crețu, nu va primi și un portofoliu.

Potrivit acestuia, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și-a motivat gestul prin faptul că timpul până la încetarea mandatului actualei Comisii, 31 octombrie, este prea scurt.

În aceeași situație este și Kadri Simson, propunerea Estoniei pentru a ocupa locul de comisar lăsat liber de Andrus Ansip.

Între timp, portofoliile comisarilor demisionari Corina Crețu, respectiv Andrus Ansip, au fost transferate, cu titlu interimar, altor doi comisari europeni în funcție.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -