Însărcinatul cu afaceri al SUA în România: „America se va bucura mereu pentru victoriile românilor”

DE Alin Crișan | 01.07.2022 - 21:29
Însărcinatul cu afaceri al SUA în România: „America se va bucura mereu pentru victoriile românilor”/Usembassy.gov

David Muniz, a afirmat, vineri, că prieteniile şi alianţele superficiale se prăbuşesc când sunt supuse la teste de presiune, însă alianţele adevărate sunt doar călite şi consolidate de asemenea teste, subliniind că România şi Stalele Unite au o alianţă şi o prietenie adevărate.

SHARE

Însărcinatul cu afaceri al SUA în România, David Muniz, a afirmat, vineri, că prieteniile şi alianţele superficiale se prăbuşesc când sunt supuse la teste de presiune, însă alianţele adevărate sunt doar călite şi consolidate de asemenea teste, subliniind că România şi Stalele Unite au o alianţă şi o prietenie adevărate. "Statele Unite se mândresc să numească România prietenă şi Aliată, iar poporul american se va bucura întotdeauna de victoriile naţiunii române", a subliniat el. Muniz a arătat că prezenţa americană "reprezintă dovada că tratăm cu seriozitate angajamentele în materie de securitate".

David Muniz a amintit că, în urmă cu şaptezeci şi nouă de ani, ele două naţiuni erau în tabere diferite şi au continuat să fie "duşmani ideologici în următoarele decenii, separaţi de încă o umbră criminală aruncată de Kremlin, impenetrabila Cortină de Fier".

Citește și: VIDEO Salam, Tzancă Uraganu și Elis Armeanca la nunta lui Nuțulică Cămătaru. Dedicații de interlopi

"Şi cu toate acestea, astăzi, România este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai Americii. Conducătorii săi tocmai s-au întors de la Summitul NATO de la Madrid. La reuniunea la nivel înalt, România a oferit Aliaţilor perspectiva unică şi nepreţuită a unui membru NATO de la graniţa cu naţiunea aflată sub atacul barbar al Rusiei. Ne inspiră şi este uimitor să vedem prezenţa unora dintre cele mai renumite unităţi militare americane, care colaborează cu Aliaţii, cu o interoperabilitate aproape omogenă. Am menţionat Madrid şi sunt sigur că mulţi dintre voi ştiţi, în Spania, preşedintele Biden a anunţat că Statele Unite vor disloca un comandament de brigadă de luptă, în curând, în România. Împreună, avansăm către o postură de descurajare şi apărare şi mai puternică. Prezenţa noastră reprezintă dovada că tratăm cu seriozitate angajamentele în materie de securitate, şi că Statele Unite sunt întrutotul pregătite... şi capabile... să îşi îndeplinească angajamentele luate sub incidenţa Articolului V, jurământul Muschetarilor", a continuat el.

Muniz a mai afirmat că România "lasă o amprentă atât de pozitivă asupra lumii".

"Da, cu siguranţă, în domeniul securităţii, în care acum este exportatoare de stabilitate, însă şi în două moduri care vorbesc direct despre bunătatea şi decenţa care caracterizează această ţară şi poporul său. Mă refer la disponibilitatea României de a acorda ajutor umanitar ţării vecine, aflate sub asediu, şi la succesul său lăudabil pe care l-a avut în combaterea traficului de persoane. Cunosc prea bine poporul român, trăiesc de câţiva ani aici. Capacitatea românilor de a fi cu adevărat buni nu mă surprinde deloc. Dar, recunosc, am fost uimit, mişcat, atât de reacţia oficială a României de a-i ajuta pe refugiaţii din Ucraina, cât şi de reacţia privată a atât de multor cetăţeni. Procesarea solicitărilor refugiaţilor, acordarea de ajutoare, eforturile de a simplifica cerinţele pentru acordarea dreptului de muncă şi dorinţa de a se asigura că nu se pierde o generaţie de elevi şi studenţi ucraineni, sunt, într-un singur cuvânt „admirabile”. Implicarea şi compasiunea de care dau dovadă românii de rând sunt o sursă de inspiraţie", a arătat el, potrivit news.ro.

Citește și: Când s-a întors, la familie, de la muncă din Anglia, un bărbat era divorțat. Nevasta se recăsătorise

Însărcinatul cu afaceri al SUA a apreciat şi "măsurile palpabile luate de România împotriva traficanţilor de persoane, inclusiv condamnări, trimiterea la închisoare şi extrădări", care sunt "dovada că tratează cu seriozitate obligaţiile care îi revin".

"Trecutul nostru se împleteşte intrinsec, prezentul este în mâinile noastre şi întotdeauna este riscant să facem pronosticuri asupra viitorului. Şi totuşi, voi avea îndrăzneala să spun că viitorul arată strălucit. Evenimentele din lume ne aduc provocări... întotdeauna va fi aşa. Însă, multe lucruri arată promiţător, de la scena mondială pe care România continuă discuţiile pentru aderarea la OCDE, la relaţia bilaterală, unde schimburile româno-americane continuă să atingă noi niveluri record între societăţile noastre, în domeniul cultural, ştiinţific, mediul academic – există multe uşi între ţările noastre care sunt larg deschise. Toate vorbesc despre o prietenie şi un parteneriat trainice şi despre un viitor fantastic. (...) În încheiere, Statele Unite se mândresc să numească România prietenă şi Aliată, iar poporul american se va bucura întotdeauna de victoriile naţiunii române. Dumnezeu să vă binecuvânteze şi „La mulţi ani” de Ziua Independenţei", a conchis David Muniz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.