VIDEO Ilie Bolojan, despre sistemul de sănătate: „Avem conduceri de spitale care nu performează”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.07.2025 - 17:34

Premierul Ilie Bolojan și ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, prezintă noile măsuri decise de guvern. Vor fi anunțate măsurile domeniului sănătății din al doilea pachet bugetar.

SHARE

Premierul Ilie Bolojan și ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, susțin o conferință de presă pentru a anunța noile măsuri din domeniul sănătății, incluse în al doilea pachet fiscal de reducere a deficitului bugetar.

Principalele declarații ale premierului Ilie Bolojan:

În primul rând, este vorba despre creșterea cheltuielilor din sănătate, pe care nu o mai putem susține în anii următori, raportat la veniturile pe care le avem la buget.

Cheltuielile alocate Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au ajuns la o pondere de 16% din veniturile curente de la bugetul de stat, față de aproximativ 11%, cât am înregistrat în anii trecuți,

Doar în pandemie am mai ajuns la această pondere.

Avem un buget alocat de 77 miliarde de lei, iar colegii au solicitat o suplimentare. Pentru aceasta ne trebuie cel puțin 10 miliarde rectificare suplimentară.

Este o presiune mare pe bugetul de stat.

O altă problema majoră este că această creștere importantă pe componenta de sume nu se reflectă în calitatea serviciilor și nu se referă nici în percepția și satisfacția pacienților.

Sistemul nostru de sănătate a acumulat probleme mari în ultimii ani.

Măsurile pe care le propunem vin să rezolve o mare parte din probleme atacând cauzele. Iată unele dintre cauze:

Avem conduceri de spitale care nu performează, ineficiența managerială și administrativă.

O mare parte din veniturile spitalelor vin pe componenta de asigurare a salariilor, nu sunt legate direct de calitatea serviciilor. Cea mai mare parte din bani vin de la Casa de Sănătate.

Nu există stimul ca managerii să îmbunătățească serviciile. Avem cheltuieli salariale disproporționate. 

Sunt spitale unde salariile depășeșc 80% din cheltuieli. 

Aceste spitale trebuie să facă o analiză a acestor cheltuielili și să se bazeze pe serviciile oferite pacienților. Sunt servicii umflate și uneori fraude.

Avem o lipsă a criteriilor de performanță din punctul de vedere al salarizării medicilor.

Vrem să introducem salarizarea în funcție de performanță. 

Avem șefi de secții care nu sunt numiți de managerii de spitale. 

Eficentizarea sistemului de sănătate nu înseamnă că vom tăia bani de la pacienți. Nu înseamnă că vom lăsa spitalele fără resurse.

Avem o pondere importantă a medicamentelor inovative ca volum, mult mai mare decât ar fi normal.

Alexandru Rogobete:

Prea mulți ani sistemul de sănătate a fost peticit. Atât de peticit că nu mai putem face reforme punctuale, este nevoie de o reformă reală care să scoată la suprafață adevărul, așa cum este el.

Ilie Bolojan și Alexandru Rogobete, anunț important la ora 17.00. Este vizat sistemul de sănătate

Ministerul Sănătății ar vrea să elimine treptat, până în 2028, contribuția personală pentru pacienții tratați în spitale private care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. La finalul acestei perioade, pacienții asigurați ar urma să beneficieze de tratament gratuit în aceste unități, similar cu sistemul public, scrie Digi24.

Eliminarea finanțării de la bugetul de stat pentru medicii rezidenți care se formează în spitale private ar fi o altă propunere. Salariile acestora ar urma să fie plătite direct de unitățile sanitare respective.

Se discută și creșterea valorii punctului pe serviciu medical în ambulatoriu, de la 5 lei la 6,5 lei în august 2025, respectiv la 8 lei din ianuarie 2026. Măsura ar urma să reducă presiunea asupra spitalelor și să încurajeze tratarea cazurilor ușoare în regim ambulatoriu.

Ministerul vrea și o reclasificare a spitalelor, cu introducerea unei noi categorii – „spitale strategice” – care ar primi finanțare prioritară pentru gestionarea cazurilor critice.

O altă propunere ar fi ca medicii să poată acorda mai ușor consultații în ambulatoriul spitalului, pentru a scurta listele de așteptare și a îmbunătăți accesul la îngrijire.

De asemenea, pentru a combate fraudele, proiectul prevede sancțiuni mai dure pentru internările fictive. Medicii sau șefii de secție implicați ar putea fi suspendați până la doi ani de la contractul cu CNAS, iar spitalele vor fi obligate să returneze fondurile încasate nejustificat și să plătească o amendă de 10%. Cazurile vor fi transmise și către Colegiul Medicilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te