Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședintei extraordinare de Guvern convocată joi, 1 Iunie, că „ordonanța de azi schimbă radical modul de salarizare în educație”.
Premierul a mai precizat că România nu-și mai permite să țină departe de școală profesorii și elevii dar că toți tyrebuie să înțeleagă că este vorba despre un proces care schimbă modul radical de salarizare în educație.
Se decid salariile profesorilor. Ședința extraordinară de guvern pentru OUG cu salariile profesorilor
„Am convingerea că în urma acestor aproape două săptămâni în care ne-am întâlnit am înțeles cu toții că avem nevoie să recunoaștem dreptul esențial al educației. Am exprimat disponibilitatea către dialog pentru că doar prin dialog putem găsi soluții.
Citește și: Părinții au ajuns exasperați de greva profesorilor. ”Nu poți să tai aripile unei întregi generații”
Am convocat sedința de guvern pe 1 iunie pentru că am apreciat că e absolut necesar să remediem ce s-a întâmplat în acești 30 de ani în care s-au acumulat nedreptăți și ele trebuie îndreptate.
Nu ne putem asuma că printr-o singură decizie aceste probleme vor fi rezolvate”, a declarat șeful guvernului.
Ciucă a mai precizat că ”OUG de azi schimbă radical modul de salarizare în educație pentru că am considerat că este necesar ca noi toți să înțelegem rolul și menirea pe care o au dascălii și întreg sistemul în identificarea soluțiilor și asigurarea unui sistem educațional așa cum îl dorim toți.
Majorările salariale beneficiază astăzi de garanția coaliției de guvernare. Ne-am asumat cu toții prioritizarea educației în programul de guvernare, fiind conștienți de faptul că România va avea viitor doar printr-un sistem de educație care să beneficieze de reformele necesare.
Citește și: GREVA continuă. Profesorii resping oferta guvernului care le creștea salariile cu 650 lei NET
Întregul personal din sistemul de educație, aproximativ 330.000 de oameni, vor beneficia de o nouă grilă de salariazare, vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare.
Din perspectiva noastră este garanția că discutăm cu un proces ireversibil care va fi consolidat cu un dialog cu întreg mediul asociativ și prin măsurile la nivelul Ministerului Educației și guvernului”, a mai spus Nicolae Ciucă.
”Nu ne mai permitem să-i ținem departe de școală”
Premierul a mai spus că este important ca elevii care au examene naționale să le poată susține cât mai curând posibil.
”Apreciem că este momentul să recunoaștem că azi România nu-și mai poate permite să țină dascălii și elevii departe de școală. Sunt momente importante pentru elevii de clasa a 8-a, pentru tinerii care trebuie să intre în Bacalaureat, astfel încât să intrăm în normalitate.
Sunt convins că prin decizia de azi și întâlnirile de azi cu sindicatele din educație vom reuși să redăm împreună speranța unui viitor mai bun pentru copiii noștri”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Citește și: Cum au ajuns sindicaliștii să ceară o creștere de 70% a salariilor profesorilor. Inițial, voiau 25%
Sindicatele au transmis seara trecută că nu sunt de acord cu propunerea guvernului și că vor continua greva.
În cursul negocirilor acestea au anunțat că vor o creștere salarială de 2.000 lei net pentru fiecare profesor. Punctul de pelcare al negocierilor fusese o creștere de 25% pentru toți profesorii. Cererea de 2.000 lei net pentru fiecare profesor - apărută aseară intempestiv în timpul negocierilor - este cu mult peste procentul de 25% cerut anterior de sindicate.