Grupul parlamentar PNL s-a opus nominalizării lui Ruben Vardanyan pentru Premiul Nobel pentru Pace

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 01.05.2024 - 11:10
Grupul parlamentar PNL s-a opus nominalizării lui Ruben Vardanyan pentru Premiul Nobel pentru Pace Foto: profimediaimages.ro

Grupul parlamentar PNL a solicitat Comitetului Nobel respingerea candidaturii lui Ruben Vardanyan pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2024.

SHARE

Grupul parlamentar PNL se menționează că “România susține lupta poporului ucrainean și se opune nominalizării unui inamic al Ucrainei la Premiul Nobel pentru Pace. Noi, semnatarii acestor scrisori, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, cerem Comitetului Nobel să retragă nominalizarea lui Ruben Vardanyan din lista candidaților la Premiul Nobel pentru Pace din 2024”.

18 deputați ucraineni s-au opus nominalizării lui Ruben Vardanyan pentru Premiul Nobel pentru Pace

18 deputați ucraineni au semnat o scrisoare colectivă către Comitetul Nobel, cerând respingerea candidaturii lui Ruben Vardanyan pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Acest lucru a fost făcut public la 21 aprilie, când pe paginile personale ale parlamentarilor de pe Facebook au început să apară postări cu copii scanate ale scrisorii.

Autorii scrisorii declară: "Considerăm inacceptabil și absurdul grotesc al nominalizării la Premiul pentru Pace a unei persoane care susține terorismul și separatismul, este implicată în scandaluri de corupție, este sponsorul agresiunii rusești în teritoriile post-sovietice și este dușmanul Ucrainei".

Potrivit mass-media ucrainene și internaționale, parlamentarii au motive întemeiate pentru astfel de caracterizări ale lui Ruben Vardanyan. 

CIne este Ruben Vardanyan

În 2019, 22 deputați ai Parlamentului European au inițiat includerea lui Vardanyan în listele de sancțiuni, ca "asociat al Kremlinului". 

Trei ani mai târziu, în 2022, 46 de membri ai Congresului SUA l-au inclus pe Vardanyan în proiectul listei de sancțiuni, alături de principalul propagandist al regimului de la Moscova, Margarita Simonyan. 

În același an 2022, printr-un decret personal al lui Zelensky, Vardanyan a fost inclus în listele de sancțiuni ale Ucrainei, cu formula: "Conducerea superioară a unei companii rusești care este implicată în... susținerea acțiunilor care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei". 

În cele din urmă, în 2023, SBU l-a inclus pe Ruben Vardanyan în baza de date "Mirotvoreț", menționând că Vardanyan este supus "transferului imediat către autoritățile de aplicare a legii din Ucraina sau din țările NATO".

"Astăzi în Mirotvoreț, mâine în lista nominalizărilor pentru Premiul Nobel. Absurd!", a scris pe pagina sa personală de Facebook Vladimir Vatras, deputat din partea partidului Slujitorul Poporului. 

"Câteodată mi se pare că lumea își iesă din minți. Anul trecut, Don don, anul acesta Vardanyan, poate chiar îl propuneți pe Putin pentru Premiul Nobel pentru Pace? Absurd...", îi răspunde colega sa de partid, Anna Skorokhod.

Autorii scrisorii colective atrag atenția asupra faptului că cei care au propus nominalizarea lui Vardanyan pentru primirea celui mai prestigios premiu al planetei au fost chiar agenți ruși de influență. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te