Ghinea susține azi regionalizarea. Ieri, o critica dur

DE Valentin Mirică | Actualizat: 28.10.2021 - 14:14
Foto: Facebook

Fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a reproșat, azi, clasei politice că nu are curaj să facă regionalizarea. Acum un an, el susținea că regionalizarea ar încetini absorbția fondurilor europene.

SHARE

Fostul ministru a spus, în cadrul conferinței „PNRR, un proiect de țară de 30 de miliarde de euro”, că „ar fi foarte bine” dacă „noi, politicienii, avem curaj să facem regionalizarea”. El a afirmat că, personal, ar fi introdus regionalizarea României în PNRR.

Citește și: „Patrioții” cad pe capete. Antivacciniștii ajung la spital sau mor după protestul din 2 octombrie

Însă, în 2020, el avea o atitudine radical diferită.

Știre: ”Guvernul a adoptat miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care cele opt Agenţii de Dezvoltare Regională din regiunile de dezvoltare ale României primesc atribuţii şi rol de Autorităţi de Management. Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat la finalul ședinței de Guvern, că Ordonanța revoluționează sistemul de gestionare a fondurilor europene”. Atât de multă gargară pe centimetru pătrat, mai rar.

De fapt, guvernul tocmai a decis că merită să riște cam doi ani de întârziere în atragerea fondurilor europene din bugetul 2021 – 2027 ca să rezolve o obsesie prost plasată a șefilor de la județe. În restul știrii, Ionel Dancă era în poziția ridicolă de a afirma că Programul Operațional Regional (POR) a fost foarte performant așa că… îl desființează. Complet stupid.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a lansat această idee de transformare a ADR-urilor în Autorități de Management, sub numele de ”regionalizare”. Această etichetă frumoasă a aprins imaginația unora din lumea politică, pentru că pică pe frustrarea legitimă a politicienilor de la nivel județean contra modului în care a funcționat Autoritatea de Management POR, de la Ministerul fost al Dezvoltării”, a scris Ghinea, pe Facebook, la 30 iulie 2020. 

În mai 2020, el a avut un mesaj asemănător, criticând guvernul Orban.

Când a ajuns ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, liderul USR a început să susțină regionalizarea.

"Continuăm procesul de regionalizare şi întâlnirea de astăzi a avut scopul găsirii soluţiilor tehnice pentru a-l pune în practică, într-un mod cât mai simplu şi care să răspundă rigorilor Comisiei Europene şi ale Autorităţii de Audit. Dorim să operaţionalizăm noul sistem cât mai rapid şi fără riscuri ulterioare. Fondurile europene se regionalizează primele şi este un experiment pe care ar trebui să îl urmeze şi restul administraţiei", a declarat Cristian Ghinea, la 6 iulie 2021.

Citește și: Liderul Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Bartolomeu, internat în spital, în SUA

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a organizat, la 6 iulie, o întâlnire cu Agenţiile de Dezvoltare Regională şi organizaţiile reprezentative ale autorităţilor locale pentru a agrea detaliile privind descentralizarea şi gestionarea Programelor Operaţionale Regionale, conform unui comunicat al Ministerului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te