George Simion susține că AUR este în familia conservatorilor europeni. Pe site-ul ECR nu apare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.12.2020 - 13:42
George Simion, la mănăstirea Lainici. Șeful AUR nu ratează fotografiile de la biserici, mănăstiri sau cu preoți. Sursa foto: Facebook

Co-președintele AUR, George Simion, a susținut, miercuri seară, că formațiunea sa este afiliată politic conservatorilor europeni (ECR). Totuși, pe site-ul conservatorilor europeni, singurul partid afiliat este Alternativa Dreaptă.

SHARE

Observația a fost făcută, pe Facebook, de Cristian Preda, fost europarlamentar și decan al Facultății de Științe Politice a Universității București. 

„George Simion, liderul AUR, susține că partidul său e membru al rețelei conservatoare europene (ECR). E un neadevăr. Singura formațiune din România inclusă în rețeaua ECR este Alternativa Dreaptă.

În grupul parlamentar al ECR din Parlamentul European e un singur deputat din România, Cristian Terheș: ales pe listele PSD, acesta s-a înscris în PNȚCD și a părăsit grupul socialiștilor (acolo unde mai sunt C. Crețu ori M. Grapini), trecând la conservatori. Terheș nu e primul român ales pe listele PSD și trecut la ECR: în mandatul trecut al PE, a făcut același lucru Laurențiu Rebega.

AUR ar putea fi afiliat la grupul ECR din PE doar dacă Terheș l-ar abandona pe Pavelescu și s-ar muta în curtea lui Simion.

Familia conservatoare nu e foarte exigentă: a acceptat din Moldova partidul oligarhului Șor...
Deocamdată, AUR e în afara Europei. La fel cum au fost PRM și PPDD”, a explicat Cristian Preda, pe Facebook. 

Miercuri seară, Simion a susținut, la RTv, că „avem multe de învățat și am fost votați de toți românii. Chiar dacă PSD nu o face, noi o să insistăm pentru suspendarea președintelui. Noi deja ne-am aliniat la o familie europeană respectabilă, familia conservatorilor europeni. Noi suntem pro-europeni, sunt euro-realiști”. 

Singurul partid afiliat ECR pe site-ul oficial este Alternativa Dreaptă 

Cu toate acestea, însă, pe site-ul ECR (European Conservatives and Reformists) singura formațiune din România afliată este Mișcarea Alternativa Dreaptă, formațiune apărută anul trecut, în august, și care spune, într-un comunicat postat pe site, că nu s-a unit cu AUR pentru că „diferențele de viziune legate de apartenența la UE, la NATO, înclinațiile ortodoxist-rusofile, naționalismul patriotard, finanțarea, angrenajul cu serviciile secrete, dar mai ales unele figuri reprezentative ale AUR, ne-au făcut să batem în retragere”.
 
Reprezentanții Alternativa Dreaptă spun că au avut o întâlnire cu cei de la Alianța pentru Unirea Românilor și că le-au propus să candideze pe listele AUR la parlamentare și că au fost discuții pentru o posibilă colaborare. Aceștia insistă, în caracterizarea AUR, asupra prezenței Dianei Șoșoacă pe listele formațiunii. 
 
„Doamne vocale, interlopi, foști generali, foști securiști, partide mici, cu apucături naționalist-socialiste, agregate în AUR, apariții media spumoase, lupte cu jandarmeria, demisii în lanț ale mai multor filiale locale pe motiv de netransparență, decizii discreționare de la centru, ne-au determinat să spunem pas! (...)  Vituperațiile feminine, oricât de îndreptățite ar fi ele, în numele Adevărului, nu fac decât să atragă un anumit segment de electorat, în timp ce il îndepărtează pe celălalt. De aceea suntem pentru puțin mai multă moderație”, mai spun reprezentanții AD în comunicat. 
 
De asemenea, singurul europarlamentar român înscris în Partidul Conservatorilor Europeni este Cristian Terheș (ex-PSD, actual PNȚCD), din mai 2020. La înscrierea în ECR, acesta a declarat: „Sunt onorat să fiu primit în Grupul ECR și să fiu parte a unei familii politice care se luptă pentru o Uniune Europeană cu adevărat reformată, una care se concentrează asupra nevoilor cetățenilor și care respectă identitatea și suveranitatea statului națiune”. 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te