Funky Citizens: Cerem ca alegerile locale să se desfășoare în trei zile

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 30.07.2020 - 18:35
Elena Calistru, Funky Citizens

Va fi o problemă cu găsirea celor care să se implice în procesul electoral, de la reprezentanți ai partidelor până la observatori, a precizat și Elena Calistru, președintele organizației Funky Citizens.

SHARE

Alegerile locale din 27 septembrie se vor desfășura cu greutate anul acesta și din cauza unui factor care a fost puțin discutat până acum: mulți dintre cei care au participat anul trecut ca delegați sau observatori nu mai vor să o facă și acum, de teama coronavirusului.

Pe forumurile online ale observatorilor se vorbește deja despre faptul că mulți dintre ei nu mai doresc să se implice și pe 27 septembrie în supravegherea alegerilor locale. Situația e identică și când vine vorba de delegații din partea partidelor. 

Citește și: ALERTĂ Frica de coronavirus a observatorilor și membrilor de secții pune în pericol alegerile locale

„Da, asta pare să fie o problemă și nici nu pare că a fost gândită foarte bine situația. Cine își riscă sănătatea sau cine are chef să stea toată ziua, de la 5-6 dimineața până noaptea la 1-2-3, cu mască pe față pentru banii care se dau pentru participarea la scrutin?”, a întrebat Elena Calistru, în dialogul cu Newsweek România.

Aceasta crede că amânarea alegerilor locale ar fi o variantă, dar nu e singura soluție.

„Parlamentul a stabilit ca alegerile locale să aibă loc pe 27 septembrie, fără a lăsa loc la o extindere a zilelor de votare. Această decizie a fost luată în condițiile în care alegerile locale se desfășoară oricum într-un singur tur, fapt ce duce la un deficit de reprezentare pentru aleșii locali.

A nu oferi mai multe ocazii pentru cât mai mulți cetățeni să voteze în siguranță va însemna o și mai mare îndepărtare a comunității de autoritățile locale, într-o perioadă în care încrederea este esențială pentru a gestiona provocările extraordinare prin care trece societatea”, se arată într-un document al Funky Citizens.

ONG-ul cere ca alegerile locale să se desfășoare în trei zile.

„La referendumul pentru familie, Parlamentul a decis ca alegerile să se desfășoare pe parcursul a 2 zile, iar la alegerile prezidențiale din 2019 votul pentru diaspora s-a desfășurat pe parcursul a 3 zile.

Date fiind aceste precedente în care zilele de votare au putut fi extinse, nu găsim motive rezonabile care să justifice alegerea Parlamentului ca, de data aceasta, în condițiile unei pandemii globale, extinderea zilelor de vot să nu fie o opțiune fezabilă de luat în calcul pentru a un grad sporit de siguranță în zilele de vot”, precizează Funky Citizens.

Elena Calistru mai vorbește și de posiblitatea ca membrii secțiilor de votare să fie înlocuiți mai ușor decât în prezent.

„Pentru că e greu pentru cineva să stea chiar așa mult acolo, e un pic mai suportabil dacă știi că ai un fel de schimb. E esențial să fie cât mai sigur pentru oameni, să nu se simtă expuși.

Căci se expun și cei care numără vot cu vot, și cei care înmânează ștampila de la un alegător la altul. În plus, nu e clar nici cum se va face deplasarea cu urna mobilă”, a menționat Elena Calistru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te