Francisc Tobă, deputatul renegat de AUR, nu își poate prelua mandatul, din cauza vacanței

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 11.01.2021 - 15:19
Francisc Tobă este și nu este parlamentar

Maiorul în rezervă Francisc Tobă, ales deputat pe listele AUR la Brașov, nu și-a preluat încă mandantul. Alianța pentru Unirea România a cerut invalidarea alegerii sale ca parlamentar, dar comisia care ar urma să dea o decizie o amână de două săptămâni.

SHARE

Francisc Tobă era militar în zilele revoluției din 1989. A fost trimis în judecată, în 15 septembre 1999, pentru reprimarea manifestanților anti comuniști din Sibiu și pentru uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității.

Oficial, acuzațiile au fost de tentativă la omor deosebit de grav și complicitate la tratamente neomenoase. Dosarul, însă, a fost clasat de procurori în 2010.

La alegerile generale de anul trecut, Francisc Tobă a câștigat un loc de deputat din partea AUR, pe listele de la Brașov. 

Ulterior, ca urmare a reacțiilor negative din partea opiniei publice, pe 21 decembrie, liderul AUR George Simion a anunțat că partidul a decis invalidarea mandatului de parlamentar al lui Francisc Tobă, deoarece faţă de acesta există „suspiciuni” cu privire la implicarea sa în represiuni la Revoluția din 1989.

Citește și: Francisc Tobă rămâne parlamentar. Invalidarea anunțată de AUR nu are nici un efect legal

După alegerea tuturor parlamentarilor, se formează o comisie care validează dosarul fiecărui deputat și senator în parte. Comisia are, mai degrabă, un rol birocratic, de constatare a faptului că noul ales aduce toate actele cerute de lege. 

Un mandat de parlamentar poate fi invalidat doar dacă acesta a comis fraude electorale, nu la cererea partidului care l-a dus în Parlament..

Totuși, comisia de validare formată după alegerile generale din 6 decembrie nu a luat o decizie cu privire la acesta, anunțând inițial că va da „sentința finală” pe 25 decembrie. 

„Din dosarul lui Francisc Tobă lipsea un certiicat de la Biroul Electoral Județean Brașov. I s-a cerut să aducă acest act”, a răspuns biroul de comunicare al Camerei Deputaților, la solicitarea Newsweek România. 

Până să aducă noul parlamentar AUR actul cerut a venit vacanța parlamentară. Prin urmare, o hotărâre în ceea ce îl privește nu a fost luată nici după două săptămâni. 

Ar putea fi luată abia în februarie.

Francis Tobă a anunțat deja că nu renunță la mandatul de deputat. „E o poveste frumoasă, dar care nu are suport legal. Un mandat nu poate fi invalidat decât în condițiile legii și legea spune foarte clar că mandatul e invalidat de Comisia de validare doar dacă în campania electorală candidatul a săvârșit fapte penale legate de aplicarea legiie electorale. Eu nu sunt în această situație”, a declarat noul parlamentar Francisc Tobă la B1.TV

Francis Tobă nu este la primul mandat în Parlament. Între 1992-1996,  a fost deputat în PDSR, predecesorul PSD, partid condus de Ion Iliescu, și a lucrat la înființarea Serviciului de Telecomunicații Speciale. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te