Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu

DE Daniel Toșa | 11.07.2022 - 12:52
Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu/FOTO: Facebook/Adrian Chesnoiu

Deputatul Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii, a fost pus sub urmărire penală de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţi

SHARE

Conform DNA, „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene”.

Ce acuzații îi aduc procurorii DNA

Subiectele ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi „agreaţi” dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective.

La intervenţia directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidaţi, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze pe acesta în condiţiile în care nu obţinuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Citește și: VIDEO Boris Johnson, propunere să conducă alianța anti-Putin ca emisar special pentru Kiev

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a demisionat din funcție după ce a fost acuzat că a trucat un concurs de consilieri. 

Adrian Chesnoiu, bugetar din 2013

Potrivit biografiei sale publice, Chesnoiu a studiat la Academia de Poliție, pe care a absolvit-o în 2005. El a lucrat în ministerul de Interne până în 2011, după care s-a transferat la o companie privată, unde era director.

Din 2013, începe să dețină funcții în aparatul bugetar: a fost director de cabinet la mai mulți secretari de stat, inclusiv la Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Șanse între Femei şi Bărbaţi, pe vremea când instituția avea drept secretar general un alt polițist care lucrase la direcția de informații a Internelor și era prieten cu Chesnoiu.

Citește și: O nouă Cortină de Fier, susținută de Polonia care se înarmează masiv: 400 mii soldați și avioane F35

În 2017, regimul Dragnea l-a plasat la conducerea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, unde era director general, deși studiile sale nu justificau o astfel de poziție. Chesnoiu a condus agenția până în mai 2020, după care a fost administrator public al orașului Caracl, viceprimar al acestei localități și apoi deputat. 

Chesnoiu este președintele comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților. 

Deputatul PSD are două masterate, ambele la Academia de Poliție, plus un curs de introducere în securitate națională, urmat la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” - Colegiul Naţional de Apărare. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te