Firea: „Violența domestică este inacceptabilă, iar egalitatea de șanse este încă o problemă gravă”

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.05.2024 - 20:43
Firea: „Violența domestică este inacceptabilă, iar egalitatea de șanse este încă o problemă gravă” - Foto: INQUAM Photos/ Cosmin Enache

Gabriela Firea susține că povestea jurnalistei Adina Florea, cea care a mărturisit că a fost violată de către redactorul șef Vice, Răzvan Băltărețu, este ”o mărturie șocantă”, care ar trebui să dea curaj și altor femei să expună public astfel de cazuri.

SHARE

„O mărturie șocantă, a unei victime a agresiunii sexuale, a fost făcută publică, astăzi. Nu aș fi intervenit, cu atât mai mult în campanie electorală, dar am un motiv important. Societatea românească trebuie să învețe un lucru simplu: „nu înseamnă nu”, violența domestică este inacceptabilă, iar egalitatea de șanse este încă o problemă gravă a societății noastre.

Firea: „Violența domestică este inacceptabilă, iar egalitatea de șanse este încă o problemă gravă”

La fel de clar trebuie spus că aici nu este despre feminism, ci despre faptul că nimic nu justifică o agresiune, cu atât mai mult a unui bărbat asupra unei femei.

Doar spunând toate aceste lucruri, creăm obiceiul sănătos ca victima să nu mai tacă, să se adreseze autorităților fără ezitare! Ajutăm la schimbarea unui obicei nedrept de percepție asupra condiției femeii, chiar în societatea românească „modernă”.

Al doilea motiv pentru care am considerat că este bine să mă exprim este că, tăcând față de un astfel de caz, luăm partea segmentului majoritar al celor care, evitând o părere, contribuie la perpetuarea acestei mentalități greșite.

Fiecare femeie care adaugă propria voce la această cauză, ajută la o schimbare mult așteptată. Comunicând direct cu autoritățile, atunci când mai există capacitatea emoțională și puterea interioară de reacție, împărtășind și comunicând cu cei apropiați pentru un sfat, comunicând chiar public atunci când tot ce mai poate fi făcut este să fie lansat un avertisment public. În niciun caz însă, tăcerea nu este o opțiune.

Și al treilea motiv pentru care am considerat ca trebuie să exprim un punct de vedere este că în această situație este implicată o jurnalistă, adică o persoană cu studii, care dispune de un cerc social care se solidarizează, de o recunoaștere profesională și socială care adaugă greutate mărturiei ei. Mai are și capacitatea și chiar mijloace de exprimare publică.

Toate aceste resurse nu există în cazurile foarte multor femei, mai ales din mediul rural - și aici vorbesc din experiența de fost ministru când am discutat personal cu victimele abuzurilor. Iar ce rezultă este tăcerea și acceptarea statutului de victimă. Nu pot decât să apreciez curajul jurnalistei și să atrag atenția asupra acestui caz, pentru a servi drept reper și altor femei”, a declarat Gabriela Firea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te