Firea s-a răzgândit: a autorizat mitingul Diasporei și susține că o preocupă siguranța cetățenilor

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.07.2018 - 21:39
Metoda inedită a unor clujeni de a protesta față de puterea politică PSD-ALDE. Foto: https://www.facebook.com/cosmin.balanean

După cinci zile de când Primăria București, prin decizia viceprimarului Aurelian Bădulescu, a anunțat că nu autorizează protestul Diasporei anunțat pentru 10 august, în Piața Victoriei, edilii-șefi ai Capitalei s-au răzgândit.

SHARE

Primarul Gabriela Firea a declarat, luni, că protestul a fost autorizat și că nu „avem nici cea mai mică intenție de a obstrucționa manifestările publice, singurele lucruri care ne preocupă fiind respectarea legii și garantarea siguranței atât pentru participanții la miting, cât și pentru cei care doar tranzitează zona”. Decizia Gabrielei Firea vine după ce, timp de cinci zile de când Primăria Capitalei a anunțat că nu aotorizează mitingul Diasporei, în spațiul public a existat un val de reacții negative. 

Într-un comunicat transmis presei, Primăria București transmite că „în urma întâlnirii de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor responsabile de ordinea, liniștea publică și siguranța cetățenilor - Prefectura Capitalei, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Brigada de Poliție Rutieră, Poliția Locală, Jandarmeria, S.R.I., R.A.T.B., Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, precum și reprezentanți ai Direcțiilor din Primăria Capitalei cu atribuții în acest domeniu - Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a aprobat solicitarea Federației Românilor de Pretutindeni de a organiza o manifestație de protest în Piața Victoriei, în data la 10 august 2018, la care sunt anunțate să participe un milion de persoane.”

Primaria Capitalei mai arată că „pentru desfășurarea în deplină securitate a unui eveniment la care ar urma să participe un număr atât de mare de persoane este necesar ca zona anunțată inițial să fie extinsă și cu arterele adiacente, după cum urmează: Bd. Ana Ipătescu până la Piața Romană inclusiv, Bd. Aviatorilor, până la Piața Charles de Gaulle inclusiv, Bd. Kiseleff, până la Piața Arcului de Triumf, Bd. Titulescu până la intersecția cu str. Dr. Felix, str. Buzești, până la intersecția cu str. Dr. Polizu, Calea Victoriei, până la intersecția cu Bd. Dacia. În funcție de numărul real de participanți, circulația în acest perimetru va fi restricționată gradual.”

De ce au interzis, initial, protestul 

În 18 iulie, Primăria Capitalei anunța că protestul din 10 august, din Piața Victoriei, nu poate fi autorizat, invocând articolul 2 din Legea 60/1991. Articolul prevede că „adunările publice trebuie să se desfășoare în mod pașnic și civilizat, cu protecția participanților și a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepția celor autorizate, funcționarea instituțiilor publice sau private, a celor de învățământ, cultură și sănătate, a unităților economice ori să degenereze în acțiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea și liniștea publică, siguranța persoanelor, integritatea corporală, viața sau bunurile acestora ori ale domeniului public, și nu pot fi continuate după ora 23,00, caz în care intră sub incidența dispozițiilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată”. 

Foto: Facebook/Cosmin Bălănean 

Pe aceeași temă: 

Diaspora fără protest. Firea refuză să autorizeze manifestarea din 10 august




 


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te