EXCLUSIV PSD a scăzut până la 28%, potrivit celui mai nou sondaj

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.07.2018 - 21:06

Partidul Social Democrat condus de Liviu Dragnea ar fi scăzut în popularitate după asaltul asupra justiției din Parlament, potrivit unui sondaj IMAS, obținut de Newsweek România.

SHARE

Dacă în decembrie 2017, PSD era cotat la 32,4% într-un alt sondaj IMAS, în iunie, lună marcată de o nouă condamnare în primă instanță a lui Liviu Dragnea și de șubrezirea codului penal și a codului de procedură penală de către majoritatea parlamentară, partidul a ajuns la doar 28,4% din intențiile de vot ale românilor.

ALDE, principalul aliat al lui Liviu Dragnea în acțiunea de subordonare a Justiției, este de asemenea într-o scădere de popularitate. Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a pierdut 2 procente din decembrie 2017, ajungând la doar 8,6% din intențiile de vot, conform cercetării de tip omnibus pe care IMAS.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion format din 1010 cazuri, abordate prin interviuri telefonice. Marja de eroare este +/- 3.1%

PNL și USR, în creștere

Dacă ar fi acum alegeri parlamentare, cele mai multe voturi le-ar putea obține, conform IMAS, PNL, care în iunie a depășit PSD cu 0,8%. Astfel, PNL a ajuns la 29,2% din intențiile de vot, în creștere cu două procente față de luna decembrie a anul trecut.

De asemenea, tot în creștere este, conform sondajului realizat de către IMAS, și USR, care a câștigat anul acesta aproape 3% din intențiile de vot ale electoratului român, ajungând la 11,3%.

Deși încă nu există oficial ca partid, formațiunea fostului premier Dacian Cioloș, are o intenție de vot de 8%. Iar PMP a ajuns, în iunie 2018, potrivit IMAS, la 2,8% intenții de vot din partea electoratului.

UDMR se păstrează în marja sa clasică de 5%. Paradoxal este faptul că Partidul România Mare, aproape inexistent în spațiul public, mai aduna încă 2,2% din voturile românilor, în luna iunie.

PSD și ALDE, majoritate fragilă

Totuși, dacă ar fi alegeri parlamentare anul acesta, iar PSD cu ALDE ar face în continuare alianță, ar obține cele mai bune scaune în Parlament, după redistribuirea mandatelor: 40,9%. Dar, actuala coaliție de guvernare nu ar mai avea o majoritate confortabilă.

PNL ar obține 32% din mandatele de deputați și senatori, în timp ce USR și cu MRÎ, dacă ar merge împreună, ar controla 21,3% din Parlament.

Sondajul IMAS scoate la iveală faptul că, pentru prima dată de la alegerile din decembrie 2016, partidele de opoziție au un procent total mai bun decât cel al PSD-ALDE și UDRM. Astfel, liberalii, cu USR și MRÎ adună împreună 48,5% din intențiile de vot.

În schimb, alianța actuală de guvernare plus UDMR ar mai avea susținerea electorală a doar 42% din electorat.

Cercetarea IMAS, realizată de institutul de sondare a opiniei publice lunar, a fost realizată pe un eșantion împărțit astfel (luna iunie): Rural - 44.3%, Oraș mic (10 - 49 mii locuitori) - 15.1%, Oraș mijlociu (50 -199 mii locuitori) - 16.2%, Oraș mare (mai mult de 200 mii locuitori) - 24.4%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te