Erdogan dă vina pe partidele de opoziție pentru protestele studenților. Respinge criticile SUA și UE

DE Miruna Moldoveanu | 05.02.2021 - 17:38
Protestul studenților din Turcia/FOTO: Getty

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat vineri partidele de opoziţie şi pe unii universitari că „provoacă” manifestaţiile studenţilor şi a respins criticile SUA şi UE privind represiunea poliţiei, scrie AFP.

SHARE

„Evenimentele de la Universitatea Bosfor nu au nimic de-a face cu studenţii. Partidele de opoziţie (...) şi unii universitari sunt în spatele lor", a spus el.

Numirea de către Erdogan, făcută la începutul anului, a unui rector apropiat de putere la conducerea prestigioasei Universităţi Bosfor (Bogazici, în turcă) a declanşat o mişcare de contestare.

Reprimarea manifestaţiilor s-a intensificat în această săptămână, astfel că poliţia a dispersat mai multe adunări folosind grenade lacrimogene şi gloanţe de cauciuc şi arestând sute de persoane.

Ministerul turc de Interne a transmis joi că 528 de persoane au fost reţinute în legătură cu manifestaţiile începând de luna trecută. Dintre ele, 498 au fost eliberate, între care 108 sub control judiciar, iar două au fost plasate în detenţie preventivă, celelalte fiind în continuare în arest.

Represiunea este însoţită, de asemenea, de o retorică tot mai virulentă din partea guvernului.

Miercuri, Erdogan a spus despre manifestanţi că sunt "terorişti" şi a atacat dur comunitatea LGBT. Respectarea drepturilor acestei mişcări a devenit una dintre revendicările contestatarilor după arestarea unor studenţi acuzaţi că au insultat islamul pentru că au organizat o expoziţie artistică în care un loc musulman sacru era reprezentat cu un steag curcubeu.

În discursul său de vineri, Erdogan a apărat valorile familiale tradiţionale şi a făcut apel la femei "să nu asculte ce spun lesbienele".

Reprimarea manifestaţiilor şi afirmaţiile împotriva persoanelor LGBT ale liderului turc au stârnit îngrijorarea Washingtonului şi a Uniunii Europene.

Însă Erdogan a respins toate criticile, acuzând în special SUA şi Franţa că sunt "incapabile" să găsească o rezolvare la problemele lor interne.

"Nu vă este ruşine de ceea ce s-a întâmplat după alegeri?", a spus preşedintele turc cu referire la administraţia americană, făcând aluzie la violenţele survenite la Capitoliu luna trecută înainte ca Joe Biden să îşi preia funcţia.

El a ironizat de asemenea Franţa, despre care a spus că este "incapabilă să gestioneze manifestaţiile Vestelor Galbene". "Noi nu avem astfel de probleme aici", a adăugat Erdogan, scrie Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.