Dragnea, victorie din pușcărie: Aurul BNR, la un pas de a fi readus de la Londra

DE Valentin Mirică | Actualizat: 16.06.2020 - 20:18
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae privind readucerea în țară a rezervelor de aur ale BNR a ajuns la Camera Deputaților, cameră decizională. Pe 10 iunie 2020, el a trecut de Senat.

SHARE

Proiectul a fost depus la Senat în martie 2019, a trecut de Parlament foarte repede, în două luni, dar a fost oprit de sesizarea PNL și USR la CCR. 

Inițiativa lui Dragnea și Șerban Nicolae a fost declarată constituțională de Curtea Constituțională, în iunie 2019. Ulterior, președintele Iohannis și-a exercitat deja dreptul de a cere reexaminarea, dar Senatul a respins la 10 iunie 2020 obiecțiile sale și a menținut forma inițială. Dacă proiectul va fi adoptat de Camera Deputaților, ar putea ajunge la promulgare, iar șeful statului nu va avea multe opțiuni. Există posibilitatea ca președintele Iohannis să sesizeze CCR, însă ar trebui să găsească motive diferite de cele pe care Curtea Constituțională s-a pronunțat deja.

„Aurul țării să vină acasă! De ce trebuie să stea în continuare în afara țării aurul României? De ce să stea bogățiile noastre afară?“, afirma, în 2019, fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. 

După ce Dragnea a ajuns la pușcărie, proiectul a fost susținut de senatorul PSD Șerban Nicolae: “Proiectul meu, la care l-am asociat, din proprie inițiativă pe Liviu Dragnea, a avut susținerea parlamentarilor Partidului Social Democrat și a Alianței Liberalilor și Democraților, PNL, USR și UDMR votând împotrivă. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR (propus și votat de parlamentarii PSD!) s-a opus din răsputeri acestei propuneri, susținând chiar teze pentru care un student la ASE ar pica examenul de specialitate fără drept de apel (...) Domnule Iohannis, promulgați Legea! Domnule Isărescu, organizați repatrierea aurului! Măcar atât să faceți pentru România ca demnitari ai statului român“, scria Șerban Nicolae, pe Facebook, acum un an. 

Guvernul Dăncilă a evitat să emită un punct de vedere. Abia în februarie 2020, guvernul Orban a anunțat că nu-l susține. 

„Dacă legea va fi promulgată de președinte, ne costă vreo 15-20 de milioane și îl aducem aici să îl atingeți și dumneavoastră, să se lămurească lumea că există, să se liniștească opinia publică. Pentru că s-a creat, într-adevăr, o problemă de credibilitate și nu e doar la noi, e în toată Europa”, afirma, în iulie 2019, guvernatorul Isărescu.

România menține la Londra 61,2 de tone din cele 103,7 tone de aur monetar din rezerva internațională, cu o valoare totală de circa 4,1 miliarde de euro la finele lunii iunie. Costurile de custodie sunt de circa 65.000 de euro pe an.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te