Două salarii pentru militarii și polițiștii răniți în misiuni. Militarii în termen, scoși din lege

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 03.07.2020 - 10:46
Militarii care stau 120 de zile în Afganistan primesc un sfert de soldă, lunar, în plus
Militarii care stau 120 de zile în Afganistan primesc un sfert de soldă, lunar, în plus

O lege care prevede acordarea de beneficii pentru toți militarii și polițiștii care, din 1990 până în prezent, au participat la misiuni în interiorul României și în afara țării a fost adoptată de Senat și se află în dezbatere la Camera Deputaților.

SHARE

Legea prevede, în varianta adoptată de Senat, că militarii și polițiștii care au fost răniți în misiuni sau în timpul unor exerciții de antrenament vor beneficia de la unul la două salarii medii brute pe lună, în funcție de gradul de invaliditate.

Indemnizația specială poate fi cumulată cu pensia, pentru că reprezintă o formă de sprijin pentru veterani.

Militarii și polițiștii răniți vor mai beneficia de tratament în țară sau în străinătate, asistență psihologică gratuită, tratament de recuperare în țară sau în străinătate, decontarea transportului sau a abonamentului de telefon.

De asemenea, legea mai prevede scutirea de la impozit pentru cadrele rănite și pentru partenerii acestora.

„Personalul care pe timpul și din cauza participării la misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului  statului român a suferit vătămări corporale sau a dobândit afecțiuni fizice din cauza cărora nu mai poate continua participarea la respectivele misiuni beneficiază, pe lângă celelalte drepturi stabilite conform legii, de o indemnizație lunară egală cu două câștiguri salariale medii brute”, se arată în document.

De asemenea, legea prevede beneficii și pentru cei care au suferit afecțiuni psihice post traumatice.

În fine, actul normativ prevede beneficii bănești și pentru urmașii veteranilor și polițiștilor, pe lângă pensie, precum ajutoare și despăgubiri, o indemnizație lunară egală cu câștigul salarial mediu brut, pentru cei care au venituri mici, burse de studiu pentru copiii sau dreptul de a cumpăra o locuință de la stat.

Polițiștii de penitenciar intră în schemă

Noua lege nu se referă doar la militari, ci și la polițiștii care au fost răniți sau au fost uciși în misiuni în România, de genul intervențiilor pentru arestarea unor persoane.

Pe de altă parte, actul normativ a stârnit nemulțumiri deja, deoarece în varianta adoptată de Senat erau incluși la beneficii și militarii în termen răniți în operațiuni desfășurate în interiorul țării.

Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților a propus eliminarea acestei categorii și introducerea unei alteia, a polițiștilor de penitenciar.

„Prin această decizie, deputații au privat o întreagă categorie de oameni de niște drepturi. Există un subofițer, ranit grav pe când era militar în termen, care nu primește de la Armată indemnizație militară de handicap, pentru că nu e recunoscut drept personal al Armatei. Dar sunt mai multe cazuri de soldați în termen care au fost răniți în misiuni în țară, după 1990,  cărora nu li se recunoaște nici un drept”, a explicat o persoană nemulțumită de forma legii, pentru Newsweek România.

Citește și: În NATO, cu maiul. Incredibila și trista poveste a soldaților români răniți pentru România

De asemenea, deputații au propus ca de bani să beneficieze și miilitarii care nu au fost răniți în misiuni în străinătate, dacă au participat la o operațiune externă timp de patru luni.

Aceștia ar urma să primesască o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate; o indemnizație lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.

 

Era nedrept ca polițiștii să nu fie incluși la veterani

Proiectul de lege a fost propus de senatorul PSD Tit Brăiloiu, dar inițiativa a aparținut Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități din Teatre de Operații „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir“ (AMVVD), potrivit președintelui organizației, lt. (R.) Marius Apostol.

„A fost propunerea AMVVD, am luptat ca să iasă acest proiect. Da, am înțeles că are unele probleme, dar e importantă să oferim ajutor veteranilor”, a declarat Marius Apostol, pentru Newsweek România.

Acesta a precizat că propunerea Comisiei de apărare de a scoate din lege militarii în termen e doar o propunere.

„În forma adoptată de Senat sunt incluși și militarii în teremen. Comisia de apărare de la Camera Deputaților a schimbat în funcție de cum i-au cerut instituțiile din domeniu. Întâi se trimite către toate instituțiile de siguranță națională proiectul, după care vin răspunsurile și după aceea comisia ia în calcul propunerile.

Deci nu o să iasă militarii în termen din varianta finală a legii”, a menționat lt. Marius Apostol.

Proiectul urmează să fie dezbătut și în plenul Camerei Deputaților.

Veteranul, care a luptat în Kosova și a fost rănit grav în Afganistan, a explicat că în România nu sunt mulți militari în termen răniți în operațiuni militare.

„Da, sunt câțiva militari răniți pe teritoriul României. La ora actuală nu au nici un drept. Aici vorbim de veterani, în primul rând de veterani”, a susținut președintele AMVVD.

Locotentenul în rezervă a menționat că, pe de altă parte, nici militarii, nici polițiștii care au fost răniți sau au murit în misiuni de pe teritoriul României nici măcar nu sunt considerați veterani, în momentul de față.

„Nu au statutul nici măcar cum îl avem noi, chiar dacă noi îl avem onorific. Apoi e vorba de răniți și de văduve și de copiii orfani ales acestor polițiști și a militarilor care au participat la misiuni interne, căci până acum legea se referea doar la cei care erau în afara teritoriului național.

Cei care participau la misiuni pe teritoriul național nu aveau nici un drept și trebuia să se judece cu Ministerul Apărării sau cu Ministerul de Interne.

Noi nu am mai vrut să nu mai fie această discriminare și i-am inclus și pe ei. Adică aceleași drepturi pe care le are un militar rănit în afara teritoriului național să le primească și un rănit pe teritoriul național”, a menționat Marius Apostol.

Citește și: VIDEO „Periscop” printre veteranii români. Răniți în Afganistan, abandonați în România

Veteranul a precizat că cei care sunt răniți în misiuni în țară sunt chiar mai mulți decât cei din afara țării.

„Ne referim la misiuni pe teritoriul național. Și la intervenții la interlopi și la oricine. Dacă se întâmplă ca un gardian sau polițist de penitenciar să fie ucis, văduva respectivă nu are nici un drept, să știți.

Atunci noi i-am inclus și pe ei cu noi, adică ne referim și la văduve și la tot, dar mai mult decât atât aduceți-va aminte că anul trecut cau murit cei trei colegi de-ai noștri, la Câmpulung, într-un accident rutier, după ce camionul care venea de la un exercițiu NATO a căzut într-o râpă. Cele trei văduve la ora actuală nu beneficiază de nimic și nici copiii orfani”, a menționat Marius Apostol.

Un alt amendament propus de Comisia de Apărare a Camerei Deputaților prevede beneficii și pentru militarii care au stat 120 de zile în misiuni în străinătate, fără să fi suferit răni fizice sau psihice. Locotonentul în rezervă consideră că e o măsură corectă.

„Pentru că oamenii ăștia nu beneficiază de nimic la ora actuală, de absolut nimic. Noi am venit cu propunerea ca toți miltarii, toți veteranii care au participat în teatrele de operații, care nu sunt răniți, să beneficieze de solda minimă brută pe economie în cuantum de 25 %, iar cei în rezervă să beneficieze de o indemnizație lunară de 1.000 de lei, neimpozabilă.

Până acum primeam doar gratuități mici, o călătorie cu CFR un abonament pe RATB, treburi din astea, o bătaie de joc”, a susținut militarul pentru Newsweek România.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te