Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale, a declarat că este dispusă să accepte un guvern de uniune națională, chiar și cu un premier tehnocrat sau unul susținut de PSD.
Discuții tensionate pentru formarea unui guvern pro-UE sau pro-Rusia. PSD se joacă cu "pericolul extremist"
„Ar fi bine să avem un guvern de uniune națională pro-european, din care să facă parte PSD, PNL, USR și UDMR,” a afirmat aceasta.
Liberalii vin cu două variante de premier, în timp ce PSD, USR și UDMR analizează posibile scenarii. Mai mult, social-democrații sunt scindați între susținerea candidatului rusofil Călin Georgescu la prezidențiale și susținerea variantei pro-europene și pro-NATO, Elena Lasconi.
Liberalii dezbat între susținerea lui Ilie Bolojan ca premier sau acceptarea unei formule de guvern pro-european fără acesta, cu condiția aplicării unor reforme majore. Între timp, Elena Lasconi negociază cu liderii politici, inclusiv cu Marcel Ciolacu, pentru o coaliție largă, care să includă PSD, PNL, USR și UDMR.
Citește și: ANALIZĂ Lasconi sau Georgescu la Cotroceni, scenarii pentru Guvern. PSD decide: UE sau Rusia
Două scenarii în PNL
PNL a discutat marți, în ședința Biroului Politic Național (BPN), două variante privind viitorul guvern:
- Ilie Bolojan premier – susținut de liberali, dar contestat de UDMR și cu șanse incerte de a fi acceptat de alte partide.
- Fără Ilie Bolojan premier, dar cu condiția ca planul său de reformare a clasei politice să fie aplicat, incluzând reducerea numărului de parlamentari și tăierea cheltuielilor pentru demnitari.
Surse politice, citate de Antena 3 indică faptul că liberalii ar putea renunța la insistența pentru Ilie Bolojan, mai ales în contextul în care acesta și-a exprimat disponibilitatea de a face „un pas în spate” dacă nu va avea susținerea necesară.
PSD între drumul spre Europa sau spre Moscova
Marți, Lasconi urmează să se întâlnească cu Marcel Ciolacu, liderul PSD, într-o sală de protocol din Parlament, pentru a discuta despre susținerea viitorului guvern și despre turul doi al alegerilor prezidențiale.
PSD se confruntă cu divergențe interne. O parte dintre social-democrați au anunțat că o vor susține pe Elena Lasconi la prezidențiale. Printre aceștia se numără Claudiu Manda, Alfred Simonis, Victor Negrescu și Sorin Grindeanu. Aceștia s-au poziționat împotriva mesajelor lui Călin Georgescu. Pe de cealaltă parte, Mihai Tudose, Victor Ponta, Paul Stănescu, printre alții, au spus să nu existe o poziționare clară, pentru că sunt membri în PSD care l-ar susține pe Călin Georgescu, potrivit Digi24.
Citește și: Alexandr Dughin, ideologul lui Putin, îl laudă pe Călin Georgescu: "România va fi parte a Rusiei"
Marcel Ciolacu a declarat luni seară că „românii trebuie să decidă singuri” pe cine susțin, evitând să transmită un mesaj clar, deși zile întregi a promis că va clarifica poziția PSD cu privire la acest lucru imediat după rezultatul oficial al alegerilor prezidențiale. De asemenea, Mihai Tudose a confirmat că PSD nu exclude o alianță cu partidele extremiste, imediat după publicarea exit-poll-urilor la parlamentare.
Totuși, în cazul în care Lasconi câștigă alegerile, PSD este pregătit să facă parte dintr-o coaliție pro-europeană, dar ia în calcul și scenarii alternative, inclusiv propunerea unui premier tehnocrat dacă turul doi îl va câștiga candidatul suveranist Călin Georgescu.
Partidele lui Putin vor la guvernare. AUR și SOS cer coaliția extremiștilor
În tabăra suveranistă, AUR și SOS România resping orice alianță cu PSD sau PNL, insistând pe formarea unui guvern naționalist, chiar și minoritar.
Liderul AUR, George Simion, a declarat că „nu facem nicio alianță cu PSD” și a făcut apel la toate formațiunile suveraniste să colaboreze.
Cum ar putea arăta viitorul Parlament
Distribuția mandatelor în Parlament indică un echilibru fragil între partidele pro-europene și cele suveraniste:
Camera Deputaților: PSD – 86 mandate, AUR – 63, PNL – 49, USR – 40, UDMR – 22, SOS – 28, POT – 24.
Senat: PSD – 36 mandate, AUR – 28, PNL – 22, USR – 19, UDMR – 10, SOS – 12, POT – 9.