Desființarea pensiilor speciale, după decizia CCR. Parlamentul va fi convocat de urgență

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.08.2023 - 15:11
Ședință în Parlament Foto: Facebook/ Camera Deputaților (imagine cu rol ilustrativ)

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis că, în momentul în care Curtea Constituţională va publica motivarea pe Legea pensiilor speciale, Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru modificarea acestui act normativ.

SHARE

Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă spune că, în momentul în care va exista motivarea Curţii Constituţionale a României pe Legea pensiilor speciale, Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru modificarea acestui act normativ în concordanţă cu decizia CCR.

"Urmează ca, în momentul în care vom avea motivarea, să avem o convocare extraordinară a Parlamentului şi să producem modificările în linie cu ceea ce a decis Curtea Constituţională", a afirmat Ciucă, la sediul PNL.

Desființarea pensiilor speciale, după decizia CCR. Parlamentul va fi convocat de urgență

CCR a decis săptămâna trecută să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

Potrivit preşedintelui CCR, Marian Enache, legea este constituţională în ansamblul său, dar există şi aspecte de neconstituţionalitate.

"Curtea, într-un cvorum de opt judecători, fiind absent motivat un judecător, a decis că Legea pensiilor de serviciu este constituţională în ansamblul său, dar Curtea a constatat neconstituţionalitatea unor critici intrinseci privind unele dispoziţii ale legii.

Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţie", a declarat Enache.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, printr-un mesaj pe Facebook, că va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru modificarea legii pensiilor speciale în acord cu decizia Curții Constituționale a României.

Citește și: Ping-pong cu pensiile speciale. Ciolacu cere MJ să reformuleze. Gorghiu: E atributul Parlamentului

Ciolacu i-a cerut ministrului Alina Gorghiu să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților.

Ciolacu motivează inițiativa vorbind despre nevoia de accesare a banilor europeni din PNRR:

”Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR.

Citește și: Robert Sighiartău (PNL) cere demisia lui Ciolacu, după respingerea de CCR a pensiilor speciale

Îi solicit Ministrului Justiției ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților.

Este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din #PNRR. Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te