Deputatul PNL Raețchi despre dosarul 10 august: Lucrurile nu vor rămâne așa cu represiunea PSD

DE Andrei Mocanu | 16.07.2020 - 10:11
Una dintre persoanele rănite pe 19 august. Foto Inquam Photos/Adel Al-Haddad

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a scris că, dincolo de dosarul penal privind represiunea aplicată de Jandarmerie protestatarilor, pe 10 august 2018, mai există cercetări disciplinare ale căror rezultate nu sunt cunoscute.

SHARE

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au clasat clasarea „Dosarului 10 August” sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale.

De asemenea, DIICOT a decis „declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor Militare.

Decizia DIICOT a determinat reacții critice dure cu privire la modul cum au desfășurat procurorii ancheta. 

Deputatul Ovidiu Raețchi a scris pe Facebook că „lucrurile nu vor rămâne așa”.

„Ca orice hotărâre a procurorilor sau a judecătorilor, decizia DIICOT în dosarul 10 august trebuie luată ca atare și respectată, aceasta putând fi verificată doar în cadrul unui control ierarhic deja anunțat.

Sute de protestatari nevinovați din societatea civilă - dar și membri ai PNL sau ai Opoziției anti-Dragnea - au fost răniți și gazați atunci, deci nemulțumirea socială este împărtășită sincer de fiecare liberal”, a scris parlamentarul PNL.

Ovidiu Raețchi susține că Ministerul de Interne trebuie să facă publice rezultatele cercetărilor disciplinare efectuate la Jandarmerie.

„Există, însă, o prerogativă disciplinară ce poate fi folosită de ministerul de Interne. În contextul de azi, devine esențial să aflăm rezultatele anchetei interne pentru identificarea și sancționarea - măcar pe linie disciplinară! - a celor care se fac responsabili de abuzurile comise împotriva protestatarilor pașnici. În plus, pe o serie de capitole relevante cercetarea penală continuă - și am încredere că procurorii vor face dreptate.

Fără sancțiuni și îmbunătățiri legislative, 10 august va fi un precedent periculos pentru funcționarea în limite constituționale a instituțiilor de forță și, implicit, pentru democrația din România.

Lucrurile nu vor rămâne așa în privința represiunii coordonate de PSD! Lucrurile se vor schimba și în privința modului în care Jandarmeria gestionează adunările publice, pentru că proiectul de lege menit să lărgească dreptul de protest este finalizat, semnat și intră deja pe circuitul legislativ.

Lucrurile nu vor rămâne așa!”, a transmis deputatul PNL:

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te