Deputatul PNL Băcanu, atac la CCR: Va duce România în infringement judiciar

DE Valentin Mirică | Actualizat: 17.06.2021 - 13:27
Cristian Bacanu Foto: Facebook

Deputatul PNL Cristian Băcanu a criticat dur decizia CCR care a stabilit că Secția Specială este constituțională şi că instanțele naționale nu pot constata că funcționarea acesteia (SIIJ) încalcă dreptul UE.

SHARE

Cristian Băcanu a fost secretar de stat în ministerul Justiției și a candidat la primăria Sectorului 5. 

CITEȘTE ȘI: Renate Weber, 2.500 euro salariu ca Avocat al Poporului și 3.000 euro/lună pensie de europarlamentar

“Decizia Curții Constituționale care a stabilit că Secția Specială este constituțională şi că instanțele naționale nu pot constata că funcționarea acesteia (SIIJ) încalcă dreptul Uniunii Europene a fost motivată.

Această Decizie reprezintă o abatere foarte gravă de la obligațiile asumate de România prin aderarea la Uniunea Europeană şi, se bazează pe o fractură gravă a logicii juridice în motivare. Astfel, Curtea Constituțională reține că "Prioritatea de aplicare a dreptului UE nu trebuie percepută în sensul înlăturării sau desconsiderării identităţii constituţionale naţionale". După acest raționament periculos, CCR ar putea decide oricând că o normă din dreptul UE poate fi lăsată neaplicată iar asta este de neconceput. Sunt astfel încălcate art. 148 din Constituție şi practica unitară a CJUE care a reținut că dreptul UE are prioritate inclusiv în fața normelor de rang constituțional dar şi față de deciziile Curților Constituționale ale statelor membre.

După această decizie a CCR, cred că vom ajunge într-o procedură de infringement judiciar iar asta este grav pentru statul nostru de drept şi pentru ordinea noastra juridică. Nu în ultimul rând, trebuie spus (pentru a înțelege mai bine o situație absurdă) că faptul că România a înființat această Secție Specială (în perioada Dragnea) nu are nicio legătură cu identitatea noastră constituțională națională. Sub aceeaşi identitate şi constituție am funcționat cu toții zeci de ani fără o astfel de instituție de parchet copiată parcă după un model din Belarus“, a scris Băcanu pe Facebook. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO Interlopul Rechinu, transferat la închisoarea de maximă siguranță din care a evadat El Chapo

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.