Deputatul PSD, Eugen Bejinariu, este la al cincilea mandat de deputat care a fost cu noroc, el ajungând milionar în euro.
Are o pensie specială în valoare de 2.300 de euro și un salariu de deputat de de 2.350 de euro, în total 4.600 euro pe lună. Cum a lucrat toată viața la stat e foarte greu de înțeles cu a reușit să ajungă milionar în euro.
Eugen Bejinariu a fost ofițer activ între 1981 și 1998. Avea doar 39 de ani când a părăsit armata și Ministerul Apărării Naționale. Se angajează Director economic la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, Secţia Parchetelor Militare. Apoi, timp de doi ani, e Director General al RAPPS, o poziție râvnită și influentă. CV-ul este AICI
Deputatul PSD care a pus deoparte 1.500.000€, deși a lucrat doar la stat. Ia și pensie specială
Din 2004 până azi este deputat și nu mai menționează nicio altă funcție. El a trăit și trăiește din pensia MAI și din salariu. El nu figurează, în ultima declarație de avere, că ar fi căsătorit.
Bejinariu are o avere colosală. El menționează 4 terenuri intravilane, o pădure și un teren extravilan. Are un apartament și o casă, ambele de câte 200 de metri pătrați.
Bejinariu este milionar în euro, potrivit declarației sale de avere. El deține obiecte de artă ceasuri etc în valoare de 180.000 de euro. Are în bănci în jur de 1.050.000 de euro, la care se adaugă titluri de valoarea de 140.000 euro. Averea e AICI
În total e vorba de 1,4 milioane de euro.
Doar pentru a strânge această avere colosală în ultimii 30 de ani, Bejinariu ar fi trebuit să pună deoaprte, lunar, suma de 4.000 de euro. Lucru imposibil, el ajungând abia anul acesta să câștige 4.300 euro pe lună. În plus, Bejinariu a plătit pentru o casă, un apartament, terenuri și a trebuit să mai și trăiască.
Newsweek România i-a cerut un punct de vedere lui Bejinariu și așteaptă un răspuns.
Anchetat în Dosarul Microsoft
Conform DNA, “În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de BEJINARIU EUGEN, deputat în Parlamentul României, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în legătură cu săvârșirea a infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deținut funcția ministerială.
Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Bejinariu Eugen, în prezent deputat, la data faptelor deținând și o funcție ministerială, are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, Bejinariu Eugen a exercitat următoarele activități:
- a inițiat și a susținut proiectele a două hotărâri de guvern (nr. 1473/11.12.2003 și nr. 470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitații publice,
Citește și: Guvernul ia 200 de SUV-uri, 75 de motociclete și 4 elicoptere pentru Poliție. Preț: 460.000.000 lei
- a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat,
- a semnat contractul comercial de închiriere licențe Microsoft din data de 15.04.2004 și actul adițional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziția din sursă unică.
În această modalitate în care s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD repercutat în dauna statutului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.”
Citește și: Ciolacu impozitează mașinile de epocă incluse în patrimoniul cultural ca să aducă bani la buget
În mai 2017, însă, deputații au decis să nu-i ridice imunitatea parlamentară lui Bejinariu. Astfel, acesta nu a putut fi urmărit penal.
Contactat de către în 2020, Newsweek România, Bejinariu susține că ar avea justificare pentru sumele economisite, dar nu a prezentat nici un fel de probă: "Trebuie să vă uitați și mai în urmă în declarațiile de avere (Newsweek România s-a uitat, nu a găsit veniturile necesare - n.r.)... Dar nu sunt bani numai din 2017 încoace (ba da, conform propriilor mențiuni ale deputatului - n.r.)... Eu zic că am avut venituri."