Demersul AUR de suspendare a președintelui Iohannis, doar un gest electoral. De ce va eșua

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 04.11.2021 - 16:46
Demersul AUR de suspendare a președintelui Iohannis, doar un gest electoral. De ce va eșua. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

AUR a anunțat, prin vocea copreședintelui George Simion, că a început să strângă semnături de la parlamentari pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. AUR nu are singur suficienți parlamentari, deci are nevoie de susținerea celorlalte partide.

SHARE

Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat luni că a început să strângă semnături de la parlamentari pentru suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis. 

Dar, Alianța pentru Unirea Românilor nu are suficienți parlamentari pentru a demara singur procedura. AUR are doar 43 de senatori și deputați, dar, potrivit Constituției, are nevoie de 156 de semnături pentru ca demersul să intre în discuția Parlamentului. 

Suspendarea trebuie votată de majoritatea parlamentarilor, respectiv mininum 234 de parlamentari.
 
„Anunțăm astăzi inițierea procedurilor pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Am început colectarea de semnături în rândul parlamentarilor. Ne-au promis mai mulți parlamentari de la mai multe partide că vor semna această procedură de suspendare. (...) Invităm toate formațiunile atât politice cât și civice să semneze pentru demiterea lui Klaus Iohannis. Ne-au semnat deja și parlamentari de la PNL”, a declarat George Simion, la Parlament.

Liderul AUR nu a explicat clar ce îi impută șefului statului. Constituția prevede că președintele poate fi suspendat în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile legea fundamentală.

Dacă majoritatea parlamentarilor votează suspendare, funcția de șef al statului este preluată de președintele Senatului și în cel mult 30 de zile se organizează un referendum, pentru ca demiterea să fie votată sau nu de către cetățeni.

Citește și: Suspendarea lui Iohannis: susținută de Orban și AUR. Ce spun sondajele

 

Cine se aliază cu AUR

Demersul AUR de suspendare a președintelui Klaus Iohannis are șanse minime să ajungă în discuția Parlamentului, cu atât mai puțin se vor găsi 234 de parlamentari care să voteze propunerea Alianței pentru Unirea Româniloe. 

Nici un alt partid nu dorește să se alieze cu această formațiune considerată extremistă, pentru care societatea civilă a cerut în primăvară un „cordon sanitar” din partea celorlalte partide.

USR are și așa ștampila că a colaborat cu AUR la moțiunea de cenzură contra lui Cîțu, o ștampilă pe care o vrea uitată. De altfel, liderii partidului au anunțat deja că nu susțin suspendarea.

„Suspendarea președintelui are sens în momentul în care acesta rupe contractul simbolic cu poporul sau atunci când a încălcat legile ori Constituția. (...) Din nefericire, România este țara lucrului pe jumătate făcut. Sistemul politic este blocat în partide iresponsabile, fără posibilitatea de a declanșa alegeri anticipate care sunt la dispoziția președintelui, el însuși pasibil de suspendare populistă. Sistemul nostru politic stă în echilibru prin blocaj, nu prin responsabilitate politică și instrumente funcționale”, a declarat deja președintele USR Dacian Cioloș.

Citește și: George Simion: AUR strânge semnături pentru suspendarea lui Iohannis. Parlamentari PNL au semnat deja

În ciuda așteptărilor, PSD, care are cei mai mulți parlamentari, 157, s-a ținut cel mai bine până acum departe de AUR. Deși cele două formațiini au multe puncte comune. Sau poate tocmai de aceea, că luptă pentru același electorat. PSD, cel puțin oficial, e singurul care a respectat „coordonul sanitar” cerut în primăvară de societatea civilă cu privire la AUR. Mă îndoiesc că pesediștii vor susține această suspendare a lui Iohannis.

Mai mult, dacă PSD va fi cooptat la guvernare, alături de PNL, atunci nu mai are nici un interes să se implice într-un demers menit să îl demită pe actualul șef al statului.

Citește și: Liberalii decid cu cine negociază pentru majoritate: PSD sau USR

UDMR e natural incompatibil cu AUR. Mai mulți lideri ai Alianței pentru Unirea Românilor, printre care chiar copreședintele George Simion sau deputatul Dan Tănasă, au avut poziții radical anti maghiare. UDMR ar avea dificultăți să explice o alianță cu AUR, chiar și electoratului său captiv.

Singurii care s-ar putea alia demersului ar fi fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, și cei 13 parlamentarii care au anunțat că îl susțin pe acesta. 

„Ştim foarte clar că suspendarea duce la referendum şi dacă se iniţiază suspendarea, ea trebuie să ducă la demitere şi aici eu vă spun cu extrem de mare seriozitate şi responsabilitate: având o parte de răspundere pentru realegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte în 2019, deşi atunci era cu totul şi cu totul altceva şi nimic nu indica că ar putea să ajungă într-o asemenea spirală a nebuniei şi a ruperii complete de realitate şi de interesele românilor, mă voi implica cu toată forţa într-un referendum de demitere”, a afirmat duminică Ludovic Orban.

Citește și: Deutsche Welle: Românii, un popor de proprietari într-o sărăcie lucie

Dar susținerea grupului fostului președinte liberal nu este suficient pentru ca AUR să aducă în discuția Parlamentului demersurile de suspendare a lui Klaus Iohannis. 

Prin urmare, demersul AUR va eșua cel mai probabil. În schimb, partidul va obține noi procente electorale, în condițiile în care sondajele de opinie arată că nemulțumirea populară față de acțiunile politice ale lui Klaus Iohannis este la cel mai înalt nivel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te