De ce cresc bugetele serviciilor secrete. Studiu de caz: SRI

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 12.02.2019 - 12:21
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Creșterea bugetului Serviciului Român de Informații (SRI) este, în mare parte, consecința deciziei PSD- ALDE de a majora salariile și pensiile bugetarilor, deci și ale foștilor sau actualilor angajați ai serviciilor secrete, susțin oficiali ai SRI, citați de Newsweek România.

SHARE

Pentru anul în curs, plata salariilor și a pensiilor reprezintă nu mai puțin de 84% din bugetul total al SRI. Suma totală alocată instituției în 2019, așa cum a fost aprobată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), este de 2,465 miliarde de lei, cu 5,7% mai mare decât cea prevăzută în 2018, au precizat oficialii SRI, Concret, asta înseamnă că circa 2 miliarde de lei sunt necesare pentru plata salariilor și pensiilor.

Doar 16% din buget rămâne pentru funcționarea propriu-zisă a serviciului secret, respectiv 46,5 milioane de lei. Din acest motiv, sumele destinate, de pildă, investițiilor în tehnologie nouă sunt foarte mici, situându-se la doar 1% din bugetul instituției. Spre comparație, serviciul intern de informații al Marii Britanii, MI-5, cheltuiește aproximativ 40% din buget pentru achiziționarea de noi tehnologii.   

De altfel, în ultimii cinci ani, ponderea salariilor (evidențiată în graficul de mai jos cu culoarea roșie) și a pensiilor (marcată cu albastru) a crescut în bugetul SRI, în timp ce sumele destinate funcționării serviciului secret (marcate cu verde), în special resursele financiare alocate activității operative, au fost din ce în ce mai mici.

Dacă în anul 2015, sumele destinate funcționării SRI reprezentau 33,83% din bugetul total al instituției, pentru anul în curs ponderea acestora s-a înjumătățit, până la 16,64%.

Un alt aspect important este că, începând cu anul trecut, peste jumătate din bugetul SRI reprezintă salariile angajaților. ”Avem prea mulți angajați fără legătură cu activitatea operativă a serviciului, prea mult personal de suport, și prea puțin personal pentru scopul pentru care există SRI. În plus, avem atribuții și în domenii în care nu ar trebui să fim implicați, cum este paza aeroporturilor și transportul poștei speciale”, au punctat responsabilii SRI.

Ei au ținut să sublinieze că bugetul instituiei pentru anul 2019 a fost adoptat în Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) în câteva minute, fără ca vreun reprezentant al guvernului PSD-ALDE să ridice, la acel moment, vreo obiecție. Potrivit acestora, dacă se va ajunge la o diminuare a sumelor alocate instituției pentru anul în curs, SRI este în pericol să-și reducă drastic activitatea operativă. De altfel, în momentul de față, susțin oficialii instituției, bugetul acestui serviciu secret abia îi acoperă necesitățile de funcționare. 

Oficialii SRI sunt de părere că renunțarea la o parte din angajații SRI, sugerată de Ministerul de Finanțe, nu poate fi o soluție eficientă pentru a mai degreva bugetul serviciului secret, deoarece trecerea în rezervă a acestora s-ar regăsi la capitolul ”Pensii”.  

Vitamina D de la Dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, după ultima ședință a Comitetului Executiv al PSD, că a cerut revizuirea bugetelor pentru serviciile secrete, pentru că sumele i se par prea mari. Dragnea a apreciat că acești bani ar putea fi folosiți pentru Sănătate, de pildă pentru „programe gratuite pentru vitamina D pentru copii” sau pentru diabet.

”Colegii mei de partid au spus că vor analiza. Dacă pot face în Guvern, dacă nu, eu sigur o să o fac la Parlament cu amendament”, a insistat șeful PSD.

La rândul său, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a apreciat că o majorare a bugetelor serviciilor secrete trebuie să fie justificată.  

"Cred că orice buget trebuie explicat şi justificat. În România, cred că nu spun o noutate, cred că sunt 15 ani de când bugetele serviciilor cresc, cresc, cresc şi ne punem întrebarea dacă aceste creşteri sunt justificate. Trebuie să primim nişte justificări, nu se poate folosi aici elementul secretului de serviciu pentru că sunt comisiile de specialitate, unde aceste lucruri trebuie discutate în detaliu. Şi dacă aceste creşteri sunt justificate, sigur că ele trebuie acordate, dar, dacă e vorba numai de o creştere care să meargă - eu ştiu - pe acţiuni care nu sunt esenţiale, (...) poate putem să avem grijă ca banii să-i cheltuim mai cu chibzuinţă", a spus Tăriceanu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te