De ce a votat diaspora cu AUR? A luat voturi de la USR PLUS? Răspund George Simion și 2 sociologi

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 09.12.2020 - 20:01

Diaspora a votat masiv AUR. Alianța pentru Unirea Românilor s-a clasat pe locul trei, după USR PLUS și PNL, potrivit rezultatelor parțiale.

SHARE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a primit de la românii din străinătate mai multe voturi decât arătau previziunile inițiale.

Până pe 6 decembrie, diaspora era dominată de USR. Această formațiune a ieșit pe primul loc, la alegerile parlamentare din 2016, în secțiile de votare de peste hotare: 27,08% la Camera Deputaților și 28.07% la Senat. Anul acesta, USR PLUS a ieșit tot pe locul I, cu 29,3% la deputați și 29,5% la senatori.

Dar, deși AUR a ieșit pe locul al treilea, cu 24,9% din voturi, a obținut rezultate spectaculoase în unele fiefuri în care sunt comunități mari de românii.

Românii din Europa au votat o formațiune politică cu poziții antieuropene și naționaliste, acțiune care a luat prin surprindere opinia publică din țară. AUR a ieșit pe primul loc în Italia și pe locul doi în Spania, țările cu cei mai mulți români. De asemenea, a avut un scor bun în Germania. 

Co-președintele AUR, George Simion, a declarat pentru Newsweek România, că o parte dintre voturile obținute de alianță ar fi venit de la alegători din străinătate care altfel ar fi pus ștampila pe USR PLUS.

„Oamenii de peste hotare sunt cu gândul la țară, vor să se întoarcă. Caută orice este nou în politică, în speranța că va fi salvarea de a veni acasă. În 2012 au votat PPDD, în 2016 au votat USR pentru că era o formațiune nouă și au sperat. Dar au fost dezamăgiți, pentru ce a făcut USR în Parlament”, a declarat George Simion.

 

A pierdut USR PLUS votanți în favoarea AUR?

Dorul de țară te face naționalist

Sebastian Lăzăroiu, sociolog și politolog, susține că parțial da. Dar, mai ales, AUR a reușit să atragă la vot o categorie care se regăsește în mesajele naționaliste ale alianței. 

„Cred că AUR a luat și de la USR PLUS. Dar diaspora e foarte diversă, la fel ca electoratul din țară. Iar acolo, mai mult decât aici, există această sensibilitate naționalistă și un gen de patriotism care se duce în tot felul de extremisme.

În diaspora e chiar mai accentuat sentimentul acesta național, pentru că acei oameni sunt departe de țară. Noi suntem duri cu noi aici, dar ei au distanțarea care le permite să vadă altfel România. E dorul de țară și devii mai naționalist”, a precizat Sebastian Lăzăroiu, pentru Newsweek România

Sociologul menționează că un rol important l-a avut pandemia de coronavirus. 

„Românii din diaspora au fost cei mai loviți de pandemie. Muncești într-o țară, ai familia în altă țară, vine pandemia, nu mai poți să circuli, mulți și-au pierdut slujbele și nu i-a ajutat nimeni.

Mulți sunt fără forme legale, sunt în zona gri, și au situația cea mai grea, sunt cei mai loviți de pandemie. Ei au fost mai receptivi la mesajul AUR, ei au perceput pericolul mult mai puternic. Afectarea i-a făcut mai receptiv la mesajele transmise de liderii AUR”, a menționat Sebastian Lăzăroiu. 

 

Votul diasporei a fost un vot negativ

Mulți dintre românii din afara României votează de regulă împotriva partidelor vechi și caută mereu soluții noi, a explicat Cristian Andrei, de la Agenția de Rating Politic, pentru Newsweek România.

„Românii din diaspora votează foarte mult anti sistem și de regulă se duc spre partide noi. Și PPDD a avut un scor ridicat, spre 10%, la alegerile parlamentare din 2012”, a precizat sociologul.

În 2012, PPDD a fost pe locul 3 în Diaspora, ca număr de voturi, după USL și ARD, formațiune care reprezenta fostul Partid Democrat.

„De regulă, românii din străinătate se duc spre variantele mai radicale, iar USR a beneficiat ani de zile de voturi din această zonă, de votanți care nu mai voiau vechile partide. De fapt, ei nu sunt antisistem, ci mai degrabă antipartide.

Cred că AUR a reprezentat o altă variantă de partid nou, către care diaspora s-a dus și pe fondul situației general proaste din lume.

Electoratul din diaspora este destul de pestriț, sunt acolo de la intelectuali până la muncitori, de la săraci la bogați. Unii au plecat supărați pe situația din România și se duc la vot cu acest gând, să voteze negativ”, a menționat Cristian Andrei pentru Newsweek România.

O parte din votul de la alegerile din 6 decembrie a fost mai degrabă negativ față de celelalte partide, AUR profitând de nemulțumirea generală și venind ca încă o alternativă nouă.

Totuși, directorul Agenției de Rating Politic menționează că prezența mică la alegerile generale a făcut ca noul partid, AUR, să pară o surpriză și mai mare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te