Daniel Barbu, urmărit penal în ancheta Newsweek despre Mircea Drăghici

DE Octavia Constantinescu | 24.04.2019 - 16:36

Fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente Daniel Barbu este urmărit penal de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru ”neurmărire conform legii a respectării destinaţiei subvenţiilor”.

SHARE

Este vorba de dosarul în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, este cercetat pentru delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

În noiembrie 2018, Newsweek scria: „Deputatul Mircea Drăghici este trezorierul Partidului Social Democrat, funcție direct subordonată șefului partidului. Adică lui Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, orice decizie a trezorierului PSD este, practic, o decizie a șefului PSD.

Din această postură, Mircea Drăghici gestionează banii partidului. Iar un partid care se laudă cu peste 400.000 de membri are un buget generos.

Și nu doar din cotizații: numai din subvenția de la stat, PSD a încasat peste 83 milioane de lei din 2017 până azi. 

PSD a dat 800.000 lei pe trei Mercedesuri

O parte din acești bani publici, necesari – în principiu – activităților cotidiene, organizatorice ale unui partid, adică câteva milioane de lei, s-au dus în stângisme „de caviar“: bolizi de lux precum Mercedes V Class, Mercedes GLE Coupe 350 D și Mercedes GLK 250.

Cele trei mașini - cumpărate cu banii jos de către PSD! - valorează în jur de 188.000 euro. Și, culmea, nici măcar nu sunt folosite în folosul partidului, ci al deputatului Mircea Drăghici și al soției acestuia, Georgiana Drăghici. Folos cât poate de personal.

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, acuzat de DNA de delapidare, a scris pe Facebook că PSD l-a pedepsit să cumpere un Mercedes GLE 350 Coupe întrucât aceasta „nu a mai servit scopului iniţial pentru care a fost cumpărată”. Drăghici a respins astfel acuzațiile DNA.

În acest context, anunță news.ro, DNA a precizat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că procurorii Secţiei de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Daniel Barbu, fost preşedinte al AEP, ”cu privire la săvârşirea infracţiunii de neurmărire conform legii a respectării destinaţiei subvenţiilor”.

Potrivit procurorilor, în perioada 27 mai 2017 – 27 februarie 2019, în calitate de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, Barbu ”nu ar fi urmărit,  conform legii, destinaţia subvenţiilor acordate formaţiunilor politice”.

Daniel Barbu este acuzat că ”nu ar fi dispus, potrivit Legii finanţării activităţii partidelor politice (art. 44 din Legea nr. 334/2006 republicată), verificări anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subvenţii) şi ar fi stopat unele controale aflate în curs”.

”Concret, printr-o adresă din data de 22.01.2019, ca urmare a unei scrisori  adresate Autorităţii Electorale Permanente de către trezorierul unui partid,  în calitate de preşedinte al AEP, suspectul ar fi dispus în mod discreţionar, oprirea controalelor iniţiate prin ordine de serviciu de către directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formaţiune politică. În dispoziţiile Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale nu există nicio prevedere legală care să permită oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul AEP”, a transmis DNA

Sursa citată precizează că, deşi a luat cunoştinţă prin angajaţii AEP de ”unele nereguli cu referire la utilizarea subvenţiilor”, Barbu ”nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajaţi săi de a se relua controalele suspendate din dispoziţia sa, preferând să îşi dea demisia în data de 27.02.2019 din funcţia de preşedinte al AEP”.

”La data de 24 aprilie 2019, persoanei i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 din CPP.  Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a mai transmis DNA.

Daniel Barbu s-a prezentat, miercuri, la sediul DNA unde a stat mai puţin de o jumătate de oră.

El este vizat în acelaşi dosar în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, este cercetat pentru delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

În 2 aprilie, DNA a anunţat că, în calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând formaţiunii politice respective, suspectul şi-ar fi însuşit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parţială în proporţie de peste 2/3 a unui imobil.

De asemenea, în 22 aprilie, procurorii DNA au transmis că au extins urmărirea penală faţă de trezorierul PSD Mircea Drăghici pentru încă o infracţiune de delapidare. Acesta ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux, cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.