Dăncilă, despre Raportul GRECO: Sunt state care nu au pus în practică tot ce scrie în raport

DE Adelina Sahlean | 11.07.2019 - 13:41

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, la DCNews, referindu-se la Raportul GRECO şi la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, că este vorba despre o dublă măsură, sugerând ca România să urmeze exemplul altor state care nu au implementat motivat recomandările GRECO.

SHARE

”Aici am văzut o dublă măsură, că tot vorbeam de dublul standard, inclusiv din partea domnului preşedinte Iohannis. Pe de o parte, un referendum care precizează că nu avem voie să dăm ordonanţe de urgenţă, nu avem voie să intervenim în justiţie, ceea ce este corect, pe de altă parte ne cere să intervenim în justiţie. Deci eu nu cred că justiţia se face după modul în care avantajează sau dezavantajează o persoană, indiferent de ce funcţie ocupă în statul român”, a declarat Dăncilă, potrvit news.ro.

Ea a spus că Raportul GRECO este raportat la luna martie, deci înainte de referendum, şi că preşedintele Klaus Iohannis face referiri la referendumul din 26 mai.

”Mai mult decât atât, am văzut că este o dezbatere foarte mare între judecători şi procurori, între magistraţi. Eu cred că aceste lucruri trebuie lămurite de magistraţi şi ar trebui luat exemplul Olandei, care a trimis o scrisoare la GRECO şi a spus că atunci când va exista un consens între magistraţi, va veni cu precizările legate de GRECO. Sunt 14 state europene, printre care Franţa, Germania, Olanda care au rapoarte GRECO şi care nu au pus în practică tot ce scrie raportul GRECO, motivând foarte bine acele puncte. Eu cred că aşa trebuie să procedăm şi noi. Dacă într-adevăr vrem şi nu avem o dublă măsură cum ne convine referitoare la justiţie, trebuie să existe un consens în justiţie şi pe urmă să luăm o măsură. Dar am văzut că părerile sunt împărţite şi cred că justiţia trebuie înfăptuită de cei din sistemul judiciar şi nu de preşedintele României, premierul României sau alte forţe politice”, a subliniat premierul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la GRECO, odată cu publicarea rapoartelor privind justiţia.Preşedintele a cerut Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege cu măsuri necesare pentru aşezarea legislaţiei potrivit coordonatelor statului de drept,iar acestui demers să i se ralieze în mod obligatoriu şi CSM.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.