Dăncilă caută soluții pentru a se autopropune comisar european

DE Adelina Sahlean | 19.09.2019 - 11:12
Premierul Viorica Dăncilă/Foto: Inquam

Viorica Dăncilă ia în calcul o plecare la Bruxelles dacă guvernul său va avea probleme în Parlament și a fragilizat masiv poziția actualei propuneri de comisar, Rovana Plumb, înaintea audierilor din Parlamentul European.

SHARE

Apropiați ai premierului încearcă să găsească cel mai potrivit mod în care actualul premier să ajungă comisar. Ei au găsit și precedentul din Slovenia, când premierul Alenka Bratušek s-a autopropus comisar european în 2014, când se forma Comisia Juncker. În cele din urmă, după un scandal intern și poziția contrară clară a Parlamentului European, candidatura lui Bratušek a fost retrasă.

Pentru ca Dăncilă să poată ajunge în Comisia Europeană trebuie însă ca Rovana Plumb, nominalizată chiar de premier, să fie respinsă. Poziția lui Plumb este oricum fragilă din cauza problemelor de integritate (a fost apărată de Parlament, care a refuzat să-i ridice imunitatea în dosarul Belina), dar Dăncilă i-a mai dat o lovitură puternică prietenei sale chiar miercuri seară.

Astfel, într-o declarație după CEX-ul PSD în care explica de ce nu susține candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European, Viorica Dăncilă a spus că nu susține nici o candidatură dacă asupra persoanei în cauză planează suspiciuni: ”Nu susţin, nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi. Nu susţinem acest mandat pentru că, mi se pare o abordare firească, atunci când sunt anumite acuze, atunci când există suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste lucruri şi pe urmă să ocupe această funcţie”.

Această declarație o afectează direct pe Rovana Plumb, și ea fiind exact în situația în care asupra candidaturii sale există suspiciuni, lucru care ar putea fi folosit de adversarii politici din Parlamentul European. De asemenea, Dăncilă i-a sugerat chiar Ursulei von der Leyen, în cadrul discuției private pe care au avut-o la Bruxelles, că ea însăși ar putea fi o nouă opțiune dacă Rovana Plumb pică la vot în Parlamentul European, potrivit G4media.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -