Dăncilă are PSD! Ce va face cu el?

DE Mircea Marian | Actualizat: 30.06.2019 - 22:59
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Congresul partidului de guvernământ  a arătat că liderii social-democrați nu au nici o idee despre direcția în care trebuie să meargă, după eșecul din alegeri și încarcerarea lui Dragnea.

SHARE

Premierul Viorica Dăncilă a câștigat fără emoții funcția de președinte al partidului, dar discursul contracandidatului ei Liviu Pleșoianu, încărcat de aprecieri la adresa regimului Dragnea, a fost cel mai aplaudat.

Discursul lui Pleșoianu s-a situat la polul opus față de cel al lui Dăncilă, care a susținut că PSD este cel mai pro-european partid din România, iar Executivul condus de ea nu se va mai amesteca în chestiuni referitoare la Justiție. Pleșoianu, considerat un outsider, a luat peste 15% din voturi. După prestația la reuniunea social-democrată, a fost lăudat de Adrian Năstase și Sputnik România.

Pe de altă parte, cel mai dur critic al lui Dragnea, Marian Oprișan, a fost huiduit și a fost nevoit să își întrerupă discursul la Congres.

Măsuri economice concrete nu s-au anunțat la această reuniune. Viorica Dăncilă a susținut că va termina o autostradă „cap-coadă”, dar n-a spus nici unde e capul și nici unde e coada.

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a absentat de la Congresul PSD. În ziua în care a fost aleasă noua conducere a partidului, ea a scris pe Facebook că a trecut cu bine printr-o operație de refacere a colonului, fără să pomenească nici un cuvânt despre evoluțiile din PSD. Anterior, primarul sugerase că acest congres a fost organizat intenționat la 29 iunie, pentru ca să nu poată participa. Primăria Capitalei este însă la limita falimentului, iar Gabriela Firea depinde de banii care-i vor fi alocați la proxima rectificare bugetară.

Fifor și Teodorovici o păzesc

Favoriții lui Dăncilă pentru posturile de președinte executiv și secretar general, Daniel Suciu și respectiv Marius Dunca, au pierdut.

Președinte executiv al PSD a fost ales ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, iar secretar executiv va fi Mihai Fifor.  

Teodorovici a fost toată viața sa funcționar în aparatul de stat. A mai ocupat postul de ministru de Finanțe în guvernarea Ponta, când a devenit celebru prin ordonanța care impozita bacșișul. După câteva luni de haos și proteste, ordonanța a fost abrogată.

În decembrie 2018, ministerul său a fost, oficial, inițiatorul controversatei ordonanțe de urgență 114/ 2018, care a provocat revolta întregului mediu de afaceri.

Mihai Fifor a fost ministru al Apărării în guvernul Dăncilă, dar a fost nevoit să demisioneze când a fost clar că Dragnea se va debarasa de el. Fifor semnase, în septembrie 2018, scrisoarea de protest inițiată de Gabriela Firea, în care i se cerea lui Dragnea să plece din fruntea partidului. Deși presa a publicat scrisoarea și semnătura sa, el a negat vehement că ar fi participat la acest demers.

Cine se luptă să piardă Cotroceniul

PSD trebuie să ia în relativ scurt timp o serie de decizii dificile: să desemneze un candidat la președinție care să intre în turul doi, chestiune care pare tot mai dificilă, să propună un comisar european și să remanieze Executivul.

La congresul PSD a vorbit, ca invitat, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care, probabil, va fi obligat de partidul său să candideze pentru Cotroceni. Tărcieanu speră, acum, să fie și candidatul PSD, având în vedere că, la europarlamentare, ALDE a luat circa 4%.

În primăvara 2019, Dragnea era cel care îl invita pe Tăriceanu să intre în bătălia pentru Cotroceni din poziția de candidat comun PSD-ALDE, iar președintele Senatului se lăsa rugat.

La 23 iunie, Eugen Teodorovici a anunțat, pe Facebook, că vrea să candideze pentru cea mai înaltă funcție în stat. „Vreau să arăt că un președinte poate să facă, nu doar să vorbească sau doar să tacă”, a scris el.

Din PSD, și-au mai anunțat candidatura pentru Cotroceni: Liviu Pleșoianu, Mihai Fifor și Șerban Nicolae.

Viorica Dăncilă a explicat că PSD va comanda o serie de sondaje de opinie pentru a decide cine va fi adversarul lui Iohannis, în alegerile de la sfârșitul toamnei acestui an.

Alte chestiuni presante par și mai greu de decis: deși baronii PSD cer insistent remanierea, nu este deloc clar cine ar trebui schimbat. Deocamdată, Dăncilă a spus doar că nu vrea schimbarea lui Carmen Dan de la conducerea Internelor.

 Cât despre desemnarea viitorului comisar european, discuția a dispărut de pe agenda publică. Dăncilă a nominalizat însă un comisar european interimar, pe fostul europarlamentar Ioan Mircea Pașcu, care ar urma ca, timp de patru luni, să ocupe postul deținut de Corina Crețu. Pașcu a fost activist PCR înainte de 1989, iar după căderea lui Ceaușescu a fost alături de Ion Iliescu, fiind unul din artizanii tratatului cu URSS. Acest tratat a provocat reacții critice dure în România, dar URSS s-a desființat înainte ca documentul să intre în vigoare.

Dăncilă a mai impus PSD o măsură controversată: în pofida protestelor vehemente, partidul îl va susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator al BNR.

Cum se cumpără baronii

Înainte de congresul PSD, Viorica Dăncilă a avut grijă să-și asigure susținerea baronilor locali. Printr-o primă ordonanță de urgență, ea a stabilit că președinții de consiliu județean vor fi aleși direct, într-un singur tur, la fel ca și primarii.

O a doua ordonanță de urgență, mult mai disputată, prevede acordarea de pensii speciale către aleșii locali. În plus, baronii locali vor avea o putere mai mare asupra funcționarilor din subordine, iar consiliile locale vor putea  adopta hotărâri referitoare la patrimoniul localității cu votul unei majorități de 50% plus unu, nu cu votul a două treimi din consilieri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te