Dacian Cioloș nu s-a înțeles cu PNL și UDMR. Va propune luni un Guvern USR

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.10.2021 - 18:50
Dacian Cioloș nu s-a înțeles cu PNL și UDMR. Va propune luni un Guvern USR. / Foto: b1.ro

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri USR.

SHARE

"Biroul Naţional al USR s-a întrunit, vineri, la solicitarea premierului desemnat, Dacian Cioloş, şi a stabilit un calendar pentru zilele următoare: sâmbătă - finalizarea programului de guvernare; duminică - şedinţă de Birou Naţional şi Comitet Politic pentru aprobarea programului şi a listei de miniştri; luni - depunerea programului de guvernare şi a listei de miniştri în Parlament", anunţat USR.

Cioloş: Am încercat să negociem, premierul Cîţu nu a mai vrut să ne întâlnim. Nu e cazul ca PNL să ne dea lecţii nouă

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat, vineri, că preşedintele PNL, Florin Cîţu, nu a mai vrut să se întâlnească cu el, adăugând că nu este cazul ca liberalii să dea lecţii USR cu cine să negocieze pentru formarea Guvernului, având în vedere că PNL a avut în trecut o alianţă cu PSD.

Citește și: Eurostat: 35,8% dintre români, amenințați de sărăcie și excluziune socială

"USR nu va negocia cu PSD, cu PSD, de altfel, dacă ar fi să discutăm, a negociat PNL. Au avut un Guvern împreună, ei au avut o alianţă împreună, aşa încât nu cred că este cazul să ne dea nouă lecţii cu cine să negociem şi cu cine nu. Noi am fost foarte clari pe această linie şi vom fi în continuare. Ce vom face noi? Vom pregăti un program de guvernare cu măsuri care trebuie luate cât mai repede, le vom prezenta în Parlament, apoi parlamentarii vor decide dacă este momentul să dea un Guvern cu puteri depline României, care să treacă această perioadă de criză sau dacă vor să prelungească în continuare incertitudinea", a afirmat Cioloş, într-o conferinţă de presă.

El a spus că a încercat să negocieze cu liberalii, însă Florin Cîţu nu a mai vrut să se întâlnească cu el.

"Am încercat să negociem, însă dincolo de discuţiile pe care le-am avut, premierul Cîţu nu a mai vrut să ne întâlnim. M-a informat care a fost decizia Biroului Executiv, de altfel a spus că a rămas cu aceeaşi decizie, că nu a schimbat mandatul şi că, în aceste condiţii, nu are sens să ne mai vedem. Noi rămânem în continuare deschişi cu discuţiile. Dar, majorităţile se demonstrează în Parlament", a adăugat preşedintele USR.

Citește și: Deputatul Cosmin Șandru, urmărit penal de DNA pentru dare de mită cu privire la moțiunea de cenzură

Întâlnirea dintre premierul desemnat, Dacian Cioloş, şi liderii PNL, UDMR şi minorităţilor naţionale care urma să aibă loc vineri a fost anulată, după decizia conducerii PNL de a-i solicita preşedintelui USR să negocieze cu PSD şi AUR pentru formarea majorităţii necesare învestirii Guvernului.

Kelemen Hunor: Dacian Cioloș nu a reușit să restabilească un nivel minim de încredere care ar fi permis refacerea coaliției

Președintele UDMR Kelemen Hunor spune că UDMR nu îl va susține pe Dacian Cioloș pentru formarea unui guvern. „Nu a reușit să restabilească un nivel minim de încredere care ar fi permis refacerea coaliției”, transmite președintele UDMR, într-un mesaj pe Facebook.

„Premierul desemnat, Dacian Cioloș nu a reușit să restabilească un nivel minim de încredere care ar fi permis refacerea coaliției PNL-USR-UDMR. Prin urmare, el mai are trei opțiuni: 1. să renunțe la mandatul oferit de președinte; 2. să formeze un nou guvern PSD-USR-AUR, alianță formată pentru demiterea guvernului; 3. să ceară sprijinul parlamentului pentru un guvern monocrom USR.

UDMR consideră în continuare că, în loc de tactici tehnice pentru putere, este necesar să se formeze un guvern cât mai curând posibil. Un guvern care să se concentreze pe problemele reale ale societății, găsind soluții urgente pentru gestionarea pandemiei, problema creșterii prețurilor la energie și pregătirea bugetului de stat pentru anul viitor.

Pentru noi, politica înseamnă în primul rând căutarea și reprezentarea binelui comun, îmbunătățirea condițiilor de trai și de siguranță al oamenilor. Urmând aceste principii în activitatea noastră din cadrul guvernului, reprezentăm comunitatea maghiară din România și toți cetățenii români, atât timp cât vom avea posibilitatea să fim prezenți la guvernare”, a scris Kelemen Hunor.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.