După centralizarea a 99,97% dintre procesele verbale, Marcel Ciolacu a fost devansat de Elena Lasconi, care l-a depășit cu 2.000 de voturi.
Această situație a marcat o premieră neagră pentru PSD: pentru prima oară în istoria sa, partidul nu reușește să trimită un candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD și președintele Consiliului Județean Buzău, a reacționat pe Facebook, punând înfrângerea pe seama alegătorilor:
„Țara ca o pradă... Nu vorbesc ca PSD-ist, nici ca prieten al lui Marcel, vorbesc ca român. Trăim sfârșitul istoriei, așa cum o știam și cum ne-o imaginam pentru noi și pentru copiii noștri. Am greșit, e adevărat, dar pedeapsa a fost dată de noi, românii, contra noastră. Cine se bucură, nu înțelege.”
Această poziție a fost percepută ca o încercare de a evita asumarea responsabilității politice pentru eșecul partidului.
Cu câteva zile înainte de alegeri, Marcel Ciolacu declara cu încredere că va intra în turul doi și că are șanse mari să câștige. Chiar și dezvăluirile privind deplasările sale în străinătate pe banii companiei Nordis păreau să nu-i afecteze poziția. Totuși, în cazul unui eșec, Ciolacu a declarat ferm că va demisiona: „Categoric, da!”, a spus el într-un interviu recent.
Astăzi, șeful PSD, Marcel Ciolacu și-ar fi anunțat colegii că va demisiona din fruntea partidului până duminică, la alegerile parlamentare.
Interimatul ar putea fi asigurat de Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 al Capitalei, Robert Negoiță, Sorin Grindeanu sau Olguța Vasilescu.