Proiect PNL-PSD pentru Cursuri de prim-ajutor în școli. Amânat un an în Parlament, respins de Guvern

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.05.2023 - 21:06
camera Deputaților - Foto: cdep.ro

Comisia de învățământ din Camera Deputaților, dar și guvernul au dat aviz negativ pentru introducerea cursurilor de prim-ajutor în școală. Zilele trecute, o fetiță a murit la școală și pentru că nimeni nu a știut să acorde acest tip de prim-ajutor.

SHARE

În urmă cu 10 zile, în timp ce era la școală, la Geaca, o fetiță a înghițit un jeleu, care s-a lipit de trahee, iar eleva a rămas fără aer. Abia după o oră, după sosirea echipajului medical de la Gherla, s-a reușit extragerea corpului străin. Echipajele medicale au acționat cu echipamentele speciale pentru a asigura eliberarea căilor aeriene ale victimei și aplicarea manevrelor de resuscitare. La scurt timp, semnalele vitale au revenit.

Victima s-a aflat, mai multe zile, la terapie intensivă în comă profundă și a necesitat susținerea funcțiilor vitale, scrie gherlainfo.ro

Din păcate, fetița a murit.

Citește și: Cât costă să îți trimiți copilul la o „școală internațională” în București. Comparație cu Budapesta

Nimeni din școală nu a știut să îi facă fetiței manevra Heimlich, care i-ar fi dat, poate, mai multe șanse de supraviețurie. Specialiştii în prim ajutor spun că, dacă profesorii ştiau să efectueze manevra Heimlich, eleva ar fi avut şanse de supravieţuire.

În acest context, o inițiativă legislativă care ar trebui să introducă cursuri și noțiuni de prim-ajutor în școli e blocată în Parlament, ajungând abia la comisiile din Senat. Guvernul și Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților au dat aviz negativ inițiativei.

Citește și: Artistul adulat pe marile scene ale lumii, condamnat la moarte în România. Era prieten cu Pavarotti

Tergiversată de un an de zile


În cursul anului trecut, pe 11 mai 2022, a apărut la Camera Deputaților, „Propunere legislativă pentru completarea şi modificarea art.65 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011”. Ea fusese inițiată de 44 de senatori și deputați din PSD și PNL. Cum PNL și PSD au majoritate în Parlament, nu ar fi fost o problemă ca legea să treacă rapid. Nu s-a întâmplat acest lucru.
Modificarea legislativă este AICI 

“Pentru disciplina Biologie - Anatomia și fiziologia omului, atât în învățământul gimnazial, cât și în cel liceal, programa școlară va cuprinde și noțiuni de prim ajutor.

Activitățile practice din cadrul acestui curs se vor desfășura în colaborare cu specialiști din domeniul sănătății, pe baza unui parteneriat încheiat între unitatea de învățământ și o instituție de profil”, se arată în proiect.

Cursurile de prim-ajutor vor fi introduse în școli și licee începând cu anul școlar 2023-2024.

La Camera Deputaților, inițiativa a stat 7 luni

În 2022, inițiativa a trecut prin diverse comisii unde a primit diverse avize. A primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ, de la Consiliul Economic și Social, ba chiar și de la Comisia de Sănătate (în unanimitate).

La Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților a primit aviz negativ. Asta, în condițiile în care președinta Comisiei, Natalia Intotero, este unul dintre inițiatorii acestei inițiative legislative.

„În urma dezbaterii, în ședința din data de 07 septembrie 2022, Comisia, cu 10 voturi pentru adoptare, 9 voturi împotriva adoptării și 3 abțineri, a respins propunerea legislativă...”.

Unul dintre motivele pentru care a fost respins e absurd - legea nu e prea clară. „Legea trebuie să întrunească cerințele de calitate care rezultă din art.1 alin. (5) din Constituție - claritate, precizie, previzibilitate și accesibilitate”, explică deputații din Comisie de ce au respins ințiativa.

Guvernul a dat și el aviz negativ

Guvernul susține că nu e necesară colaborarea cu specialiștii din domeniul sănătății deoarece, la nivelul învățământului preuniversitar, nu este necesar personalul specializat în prim-ajutor calificat pentru a ține cursuri pentru primul ajutor de bază”.

Expunerea de motive a guvernului o puteți citi mai jos:

Într-un final, inițiativa a fost adoptată tacit în Camera Deputaților și a ajuns la Senat. Unde, s-a împotmolit, din nou, la Comisii.

Timp de peste 4 luni, până azi, 4 mai, comisiile din Senat nu au luat propunerea în dezbatere. Foarte probabil, nici în anul 2023/2024 nu vom avea cursuri de prim-ajutor în școli, așa cum se stipulează în inițiativa de mai sus.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te