Cum stau în sondaje liderii europeni după două luni de pandemie

DE Adelina Sahlean | 21.05.2020 - 11:58
Foto: Christian Hartmann/ Reuters

În vreme ce capitalele naționale au început procesul de relaxare graduală a restricțiilor de circulație, sondajele arată că liderii încep să-și piardă cotele de încredere de care beneficiau la apogeul pandemiei, scrie Politico, citată de Rador.

SHARE

La mijlocul lui martie, când pe tot continentul se adoptau în pripă măsuri de carantină, toate guvernele s-au bucurat de o creștere a susținerii populare – un fenomen normal în vremuri de criză națională. Dar sondaje recente arată că lustrul începe să se ducă.

În Franța Emmanuel Macron, a cărui susținere e în declin constant de trei ani, a avut o revenire la începutul crizei, la fel ca alți conducători din întreaga lume. Dar, din aprilie, numărul celor care au încredere în Macron și guvernul său pentru gestionarea eficientă a crizei coronavirusului a început să o ia în jos.

Conform unui sondaj Ifop care a luat temperatura politică la sfârșitul lui martie pentru Le Journal du Dimanche, 55% din respondenți și-au exprimat încrederea în modul în care gestionează guvernul criza, dar până la finalul lui aprilie proporția lor a scăzut la 39%.

De asemenea, în Germania, cetățenii încă mai au încredere, în număr mare, în capacitatea guvernului lor de a gestiona pandemia. Sondajul Infratest dimap, realizat cu regularitate pe această chestiune, a constatat la începutul lui mai că 67% din respondenți aprobă modul în care a gestionat criza guvernul federal – iar, dintre aceștia, 20% sunt chiar „foarte satisfăcuți”. Însă 32% nu sunt mulțumiți de măsurile luate de guvernul Angela Merkel. Ceea ce înseamnă că 5% din susținătorii guvernului au trecut de partea opoziției în decurs de o lună, în ce privește gestionarea pandemiei.

Deși Italia a fost una din cele mai afectate țări din lume, susținerea premierului italian Giuseppe Conte rămâne incredibil de ridicată, cu o rată a aprobării de 65% în privința modului în care a gestionat criza, conform unui sondaj Ipsos de la începutul lui mai. Fapt survenit după o creștere fără precedent a cotei de apreciere a prestației lui în funcție, de la aproximativ 50% în februarie la peste 70% în martie.

În Regatul Unit abordarea guvernului în privința relaxării carantinei fiind criticată în mod susținut. În sondajul Opinium de săptămâna trecută, privitor la gestionarea pandemiei de către cabinetul britanic, ea a fost dezaprobată de mai mulți respondenți (42%) decât cei care au aprobat-o (39%). E o scădere de 9% în numai o săptămână. Pe de altă parte, conform unui sondaj Politico referitor la intențiile de vot, conservatorii sunt în continuare înaintea laburiștilor cu aproximativ 20%, cu o creștere foarte ușoară pentru ultimii (de la 29 la 33%) după ce și l-au ales drept lider pe Keir Starmer.

Situația nu arată mai bine nici în Spania, unde premierul spaniol Pedro Sanchez a obținut rezultate mixte la cel mai recent sondaj realizat de institutul de cercetare Centrul pentru Investigație Socială. Susținerea premierului a scăzut accentuat, cu 13%, dar rămâne totuși la cote extrem de ridicate: 74,9%.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te