Culisele războiului Portocală - Ponta. Fostul procuror joacă pe muzica PSD

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 09.09.2020 - 19:17
Fostul procuror Mircea Negulescu/ FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Prima ieșire în public a fostului procuror de la DNA Ploiești, Mircea Negulescu, a fost un atac fulminant la adresa fostului premier Victor Ponta.

SHARE

Nu este neapărat o surpriză, având în vedere relația trecută dintre cei doi. Există însă o serie de motive care țin de contextul actual, care explică de ce fostul procuror și-a ales tocmai acest moment să dea recent un interviu devastator la adresa lui Victor Ponta, la postul de televiziune Realitatea Plus.

Cea mai importantă dezvăluire făcută de el este faptul că Sebastian Ghiță ar fi plătit 2,5 milioane de dolari pentru angajarea a două firme de consultanță din SUA (Podesta Group și 360 Revolution), care să-l consilieze în campania electorale de la prezidențialele din 2014. 

Newsweek România a reușit să afle o parte din culisele acestui război. Actorii lui nu au comentat pe marginea subiectului.

Probleme penale

Pe 23 iulie a.c., Negulescu a fost arestat în dosarul „Ponta Blair”, aflat în acheta Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). A stat în arest din 23 iulie în 13 august, când a fost plasat sub control judiciar de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Negulescu este acuzat de „cercetare abuzivă, influenţarea declaraţiilor martorilor şi participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare” în dosarul aducerii în țară a fostului premier britanic Tony Blair, dosar în care i-a anchetat, printre alții, pe Sebastian Ghiță și Victor Ponta.

După ce a ieșit din arest, Negulescu a declanșat ofensiva anti- Ponta. De ce a ales tocmai acest moment?

Pe de o parte pentru că „Portocală” vrea să-și reducă pe cât posibil pedeapsa, așa că a decis să colaboreze cu procurorii SIIJ și să facă o serie de denunțuri, care-i vizează în principal pe Ghiță și Ponta.

De altfel, în interviul de la Realitatea Plus, Negulescu a spus că tocmai procurorul de caz i-a adus aminte de suma de 2,5 milioane de dolari pe care Ghiță ar fi plătit-o firmelor de consultanță din SUA, în beneficiul lui Ponta.

Joc politic favorabil PSD

În plus, Portocală face și un joc politic în beneficiul PSD, partid destul de influent la SIIJ și care este direct interesat în decredibilizarea lui Victor Ponta.

În perspectiva alegerilor parlamentare, formațiunea lui Ponta este un pericol pentru PSD, deoarece rupe din voturile partidului. În plus, Ponta a jucat alături de PNL la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban depusă de social-democrați.

Coordonatoarea campaniei mediatice anti-Ponta este Anca Alexandrescu, fostă consilieră a Vioricăi Dăncilă, om de încredere al lui Liviu Dragnea și, mai nou, în relații foarte bune cu noua conducere a PSD. Ea este extrem de influentă la Realitatea Plus, postul patronat de omul de afaceri Maricel Păcuraru.

De altfel, pentru că nu mai are nicio sursă stabilă de venituri, sursele Newsweek România susțin că fostul procuror Mircea Negulescu a fost luat sub protecția financiară a lui Maricel Păcuraru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te