Cristian Terheș, europarlamentar PSD, apropiat de Dan Voiculescu: UE a încălcat Constituția României

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.01.2020 - 10:49
Facebook

Chiar dacă părea că PSD a îngropat securea războiului cu UE pe tema justiției, europarlemantarul Cristian Terheș a fost uitat în tranșee.

SHARE

Pe data de 16 decembrie 2019, acesta cerea Comisiei Europene să rescrie Raportul MCV pe Justiție deoarece încalcă legile românești.

Cristian Terheş (europarlamentar S&D) a avut o declarație în plen, la Strasbourg: „Domnule președinte, Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost implementat în 2006, înainte ca România și Bulgaria să intre în Uniunea Europeană. Scopul acestui mecanism a fost gândit ca un sistem de analiză, de verificare a justiției din România și Bulgaria pentru a se asigura că aceste două țări, odată integrate în Uniunea Europeană, vor ajunge la același standard de democrație și de stat de drept cum sunt celelalte țări europene.

Cu regret, însă, în cazul României, vedem că, în ultimii ani, acest Mecanism de Cooperare și Verificare nu numai că nu mai este tehnic și a fost transformat într-un raport pur politic, dar raportul în ceea ce privește România în ultimii ani cuprinde o serie de erori care au generat inclusiv o reacție negativă din partea magistraților din România.

Pe lângă aceste erori factuale, cantitative, calitative care există în acest raport, ultimul raport în privința României, scris, generat de către Comisia Europeană, neagă prevederi din Constituția României și din deciziile Curții Constituționale din România. Invitația pe care o adresez Comisiei Europene este să se reevalueze modul cum acest raport a evaluat justiția din România în 2019 și să îl rescrie”.

Ce este MCV

Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme.

Ultimul raport MCV a fost extrem de critic cu PSD. Comisia Europeană a propus Consiliului UE și Parlamentului European menținerea mecansmului de cooperare și verificare (MCV) asupra României, în condițiile în care țara noastră „a făcut pași înapoi" în lupta anticorupție și independența justiției în anul 2019.

„Evoluția situației din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare. Ca rezultat, Comisia Europeană a fost nevoită să informeze autoritățile române în mai 2019 că, dacă ameliorările necesare nu aveau să fie făcute imediat sau dacă mai erau făcuți pași greșiți, Comisia ar fi început proceduri sub cadrul legal european al protejării statului de drept, care prevedea un dialog prin care să fie abordate îngrijorările la statul de drept și care pot trece dincolo de parametrii MCV", arată Comisia Europeană.

Cine este Cristian Terheș

Cristian Terheș a devenit cunoscut după desele sale apariții la postul de televiziune Antena 3, controlat de Dan Voiculescu. Terheș a avut un discurs violent anti-DNA. Mai multe surse au indicat faptul că el a fost impus pe listele PSD pentru alegerile europarlamentare de Dan Voiculescu.

Revista 22 a scris că „Eparhia Greco-Catolică „Sf. Gheorghe”, din Canton, Ohio cu jurisdicție teritorială în SUA și Canada , l-a demis pe preotul Cristian (Chris) Terheș din funcția de Administrator al comunității „St. John the Baptist Romanian Catholic Mission”, anunță într-un comunicat de presă. Terheș a rămas fără dreptul de a mai efectua slujbe religioase pe teritoriul SUA și Canada, după ce fusese dat afară din preoție și de Eparhia Greco-Catolică de Oradea. Eparhia din SUA arată că i-a făcut lui Terheș o admonestare în 27 martie, însă acesta a refuzat să-și retragă candidatura pentru funcția de europarlamentar”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te