Cristian Pîrvulescu: AUR fără Facebook, Instagram și Tik-Tok nu există

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 12.02.2021 - 13:17
AUR. Foto: Facebook

Mai multe personalități ale societății civile au semnat o scrisoare deschisă adresată liderilor Coaliției PNL, USR-PLUS și UDMR, în care le cer acestora să facă un „cordon sanitar” în jurul AUR și să întrerupă orice dialog politic cu această formațiune.

SHARE

Citește și: Scrisoare deschisă împotriva grupului AUR, semnată de Pârvulescu, Mihali, Mișcoiu și alții

Newsweek România i-a întrebat pe o parte dintre semnatarii petiției dacă nu cumva izolarea politică a partidului condus de George Simion și Claudiu Târziu nu riscă să aibă efecte contrare față de cele sperate. 

AUR are un argument în plus pe care să-l arate electoratului că „elitele corupte” cu care luptă îl cenzurează, că este izolat pentru că spune adevărul. Iar scorul său politic să crească. 

Mai mult, am întrebat dacă nu cumva blocarea unui partid nu replică în viața reală un mecanism care pe rețelele sociale nu a funcționat: faptul că tu nu îl mai vezi, nu înseamnă că nu există și că nu mai poate face rău.

Cristian Pîrvulescu, Asociația Pro Democrația: AUR fără Facebook, Instagram și Tik-Tok nu există

Noi nu vrem să izolăm AUR. Invitația a fost adresată Guvernului și vizează o opțiune politică. Nu am făcut invitația și către PSD, deși este de bun simț ca un partid social democrat să păstreze distanță față un partid neo-fascist declarat. 

Excluderea Dianei Șoșoacă nu schimbă cu nimic situația. Din contră, aceasta reprezenta un curent populist, în timp ce în AUR mai avem curentul naționalist-militarist reprezentat de George Simion și un curent legionar, reprezentat de Claudiu Târziu și Sorin Lavric.

Acestea două din urmă s-au întărit acum.

Aici e vorba despre disponibilitatea Guvernului de a discuta cu acest partid și de a-l legitima. O acțiune efectiv politică. 

Vă aduc aminte că Facebook i-a interzis și pe Trump și pe cei de la Qanon. O asemenea acțiune nu face decât să atragă atenția rețelelor sociale să-i lipsească de susținere. 

AUR fără Facebook, Instagram și Tik-Tok nu există. 

Oamenii trebuie să înțeleagă, și cei care au votat, și cei care nu au votat, că este o problemă. Ei oricum se victimizează, oricum luptă împotriva elitelor. Oricum încearcă să schimbe elitele.

Avem programul lui Constantin Noica simplificat până la grotesc, pe principiul să înlocuim elitele corupte cu elitele noastre. Invită elitele fasciste din România să se alăture AUR, prin celebra scrisoare din decembrie. 

A cultiva acest naționalism, fără să îl definești, acest suveranism și fascism este grav. Noi nu am făcut altceva, prin  această petiție, decât să arătăm unde este problema. 

Iar eu când când spun că sunt fasciști, mă refer la niște linii clare, la faptul  că există violență de limbaj și la faptul că există o miliție asociată acestui partid. Nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat la Valea Uzului. 

Ambiguitățile legate de poziția lor față de UE nu înseamnă nimic. Dacă unii din Parlament susțin teme europene nu înseamnă că partidul este european. 

Noi doar am vrut să atragem atenția, pentru că s-au încălcat deja mai multe linii roși. Iar celelalte partide din Parlament nu par să înțeleagă pericolul.

____

Cristian Pîrvulescu este decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA și președinte al Asociației Pro Democrația. Este membru fondator al Asociaţiei de Ştiinţe Politice şi al Societăţii de Ştiinţe Politice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te