Ciudata consfătuire din biserică dintre liderul PNL Prahova cu PSD și ALDE

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.09.2018 - 07:48
Concordie între putere, opoziție și biserică, la Prahova. Foto: Câmpina TV

Liderii politici ai coaliției de guvernare PSD-ALDE au avut o întâlnire controversată, într-o biserică, cu președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, pe tema referendumului pentru familie. Întâlnirea ar fi fost organizată de Coaliția pentru Familie

SHARE

Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului și președinte ALDE Prahova, senatorul Iulian Dumitrescu, președinte PNL Prahova, Bogdan Toader, președinte al Consiliului Județean și președinte PSD Prahova, senatorul PSD Emanoil Savin, primarul Câmpinei Horia Tiseanu și viceprimarul orașului, Adrian Pițigoi (secretar executiv al PMP la nivel național), primarii din Bănești, Poiana Câmpina, Provița de Sus, Provița de Jos, Filipeștii de Târg și Filipeștii de Pădure, Breaza, Florești, Băicoi, Măgureni și multe alte localități au participat marți la o consfătuire transpartinică pe tema referendumului pentru familie. 

Întâlnirea politică controversată a avut loc în Biserica „Adormirea Maicii Domnului" din Bănești și ar fi fost inițiată de Coaliția pentru Familie, organizația neguvernamentală care a strâns trei milioane de semnături pentru revizuirea Constituției în sensul redefinirii familiei, potrivit Câmpina TV

Toți politicienii prezenți au fost de acord că este necesară introducerea în Constituție a unui articol care să clarifice conceptul de familie și au adresat cetățenilor mesaje privind participarea la referendumul care va fi organizat pe 6 și 7 octombrie 2018, conform sursei citate.
„Întâlnirea de astăzi a avut scop de informare cu privire la referendumul pentru revizuirea Constituției. Cu mare bucurie am participat la acest demers al Coaliției pentru Familie, la Bănești, acolo unde au venit oameni care vor să facă un mare bine acestei țări. Au fost membri ai clerului, credincioși și oameni politici din tot spectrul politic, spre bucuria noastră, cu toții fiind de acord cu definirea clară a familiei în Constituția României", a declarat părintele protoiereu Grigore Melnic.


Bănescu de la BOR: Putea fi ales alt loc,  în biserică e puțin strident

„Nu este nimic illegal, iar apropos de coabitarea Bisericii cu statul și cu autoritățile politice, consider că e un lucru care se subînțelege. Există necesitatea unei asemenea colaborări, acum este vorba de tema referendumului. Pentru Biserica Ortodoxă, ca și pentru celelalte culte religioase din România, această temă este una fundamentală din punct de vedere al moralității publice și, din această perspectivă, cred că o asemenea întâlnire nu constituie un subiect de scandal pentru nimeni. Probabil că s-au discutat amănuntele punerii la punct a secției de votare de acolo, nu cunosc subiectul întâlnirii. Poate că ar fi putut fi ales un alt loc, în biserică e puțin strident. Adunarea în zona sacră pe o temă care are, totuși, legătură cu viziunea Bisericii putea să se desfășoare în altă parte. Și eu consider că nu neapărat spațiul bisericii trebuie să fie un loc de întâlniri în acest sens. Locul cred că a fost ales într-un mod mai puțin inspirat, dar implicarea Bisericii este una care nu mai poate fi comentată. Este firesc, iar Biserica Ortodoxă Română, la fel ca celelalte culte, conține cea mai mare parte a societății civile din România. Această societate civilă nu este reprezentă de câteva ONG-uri. Este cuprinsă în marile culte la care aderă procente masive din societate”, a declarat, pentru Newsweek România, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Statul și bogatul Dumitrescu 

Senatorul liberal Iulian Dumitrescu, participant la întâlnirea din biserică cu liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE, este prim-vicepreședinte al PNL și unul dintre principalii adversari ai actualului lider liberal Ludovic Orban. 

Tabăra contestatarilor lui Orban este condusă de Cristian Bușoi și Iulian Dumitrescu. În iulie, potrivit unor surse din PNL citate de Mediafax, 16 lideri ai partidului au deschis o listă pentru detronarea lui Orban. În plus, mai mulți membri ai Biroului Permanent al PNL l-au criticat pe președintele formațiunii, la o ședință de la începutul lui iulie.  La partid a avut loc o primă rundă de negocieri pentru desemnarea acestuia drept candidat la funcția de primar al Bucureștiului, spun surse din partid.

Citește și Război politic în PNL - Cei șase liberali îndosariați

Una dintre firmele la care a fost asociat Iulian Dumitrescu, Euro Grup DG Transport, a obținut contracte cu statul de peste 130 de milioane de lei. Apoi, firma a fost radiată. Pe lângă aceasta, au mai fost radiate alte cinci societăți. 

EURO GRUP DG TRANSPORT SRL a luat ființă în 2005 la câteva luni după ce Alianța DA formată din PD și PNL a format guvernul. Iulian Dumitrescu era asociat în această firmă cu un anume Grigore Vasile Viorel, potrivit Monitorului Oficial din 2006, a relatat România Curată. În 2008, firmă cu sediul în Sediu Comună Frumușani Județul Călărasi își schimbă sediul în județul Ilfov, acționarul majoritar și numaăul de inregistrare la Registrul Comerțului. Iulian Dumitrescu îi cesionează partenerului sau Grigore Vasile Viorel părțile sale sociale, cum a mai făcut de altfel, potrivit Monitorului Oficial, și în cazul unei alte firme, DELTĂ CONT CONSULT – S.R.L 

Contracte de 29 de milioane de euro 

 EURO GRUP DG TRANSPORT SRL a făcut afaceri cu statul și în perioadă în care Iulian Dumitrescu era oficial asociat și după ce n-a mai fost asociat oficial. Firmă de construcții a făcut în perioadă 2007-2012 contracte în domeniul construcțiilor în valoare de 130 de milioane de lei, adică aproape 29 de milioane de euro. Cele mai multe sunt încheiate cu Consiliul Județean Călărași și cu primarii din același județ, dar a mai avut contracte și cu primarii din județele Prahova și Ilfov. 

Citește și: Războiul politic din PNL - Orban, Bușoi și Blaga au împărțit partidul 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te