Ciucă: România vede aderarea la OCDE ca pe un catalizator pentru reforme, un motor al schimbării

DE Alin Crișan | 15.12.2022 - 18:47
Ciucă - Foto: Profimedia

În context, şeful Executivului a evidenţiat şi buna colaborare de până acum cu OCDE.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

România nu vede aderarea la OCDE ca un scop în sine, ci ca pe un catalizator pentru reforme, un motor al schimbării la nivelul întregii societăţi, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, joi, în cadrul reuniunii Consiliului OCDE.

"După cum se evidenţiază în Studiul economic al OCDE referitor la România: în mai puţin de 20 de ani, România a redus la jumătate diferenţa faţă de media OCDE privind PIB pe cap de locuitor, de la aproape 70% la aproximativ 35%. Populaţia expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială a scăzut la 30% în 2020, de la aproximativ 50% cu 13 ani în urmă. Vă pot da şi alte cifre: în ultimii 30 de ani, Produsul Intern Brut al României a crescut de nouă ori, cea mai mare creştere din Uniunea Europeană. Creşterea continuă, în ciuda crizelor prin care trecem. Cele mai recente previziuni economice ale OCDE anticipează o creştere a PIB-ului României de 6,5% pentru 2022, ceea ce reflectă o redresare puternică în urma impactului economic al pandemiei de COVID-19", a declarat Ciucă.

"Ştiu că acest proces nu începe de la zero. De-a lungul anilor, instituţiile româneşti au colaborat cu structurile OCDE şi expertiza dumneavoastră ne-a fost de mare folos în multe domenii, din care menţionez câteva, anume: guvernanţă corporativă şi publică, concurenţă, investiţii, întreprinderi de stat, politică fiscală, educaţie, mediu, asistenţă pentru dezvoltare", a spus Ciucă.

De asemenea, a adăugat el, pentru România, aderarea la OCDE nu înseamnă doar că se va alătura grupului de ţări în care au loc 70% din comerţul global şi 90% din investiţiile directe globale, ci şi noi oportunităţi.

"Oportunitatea de a împărtăşi experienţe cu ţări similare din America de Nord şi de Sud, Asia şi Oceania, precum şi cu partenerii noştri europeni. Aderarea înseamnă a te alătura grupului de ţări care cred în aceleaşi valori. Vom conlucra cu cele 26 de comitete, cu Secretariatul (...) şi cu voi, statele membre - astfel încât procesul de aderare să se desfăşoare în cele mai bune condiţii posibile.În vremuri de criză, mai mult ca oricând, este important ca ţările cu o viziune similară, să fie unite şi să se sprijine reciproc. România oferă o dovadă concretă că este o astfel de ţară. Parcursul nostru democratic, din ultimii 30 de ani, a demonstrat acest lucru, acţiunea noastră de la începutul războiului din Ucraina, pentru apărarea valorilor fundamentale, l-a confirmat. După aderarea la NATO şi integrarea în UE, aderarea la OCDE reprezintă un obiectiv de referinţă în accelerarea în continuare a adaptării României la secolul XXI", a declarat Ciucă.

Premierul a menţionat că există încă chestiuni care necesită atenţie sporită, cum ar fi "creşterea inflaţiei" şi a trecut în revistă măsurile luate de Guvern pentru a proteja "persoanele cele mai vulnerabile" şi a le ajuta să depăşească "aceste vremuri grele", precum şi alocarea în 2022 celui mai mare buget de investiţii din ultimii 30 de ani de aproape 18 miliarde de euro, vizând relansarea economiei româneşti şi susţinerea mediului de afaceri.

Acesta a adăugat şi faptul că Guvernul român este hotărât să folosească fiecare euro din cele aproape 90 de miliarde oferite de UE prin PNRR şi CFM(Cadrul Financiar Multianual).

În context, şeful Executivului a evidenţiat şi eforturile făcute de ţara noastră pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, precum şi alinierea la eforturile internaţionale de prevenire a adâncirii crizei alimentare globale cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, prin facilitarea transportului şi tranzitului cerealelor ucrainene către pieţele internaţionale.

El a menţionat în context şi sprijinul pentru Republica Moldova.

"Urmărim cu mare prudenţă ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Pentru a ajuta Republica Moldova, România a înfiinţat o Platformă de Sprijin, împreună cu Germania şi Franţa, cărora le suntem recunoscători pentru acest lucru . La nivel bilateral, România asigură astăzi aproape 90 la sută din necesarul de consum de energie electrică al Republicii Moldova. Infrastructura de gaze a României oferă şi Republicii Moldova o rută alternativă pentru aprovizionare alternativă", a afirmat Ciucă.

În alt plan, Ciucă a transmis că România sprijină o acţiune colectivă hotărâtă, cu implicarea tuturor părţilor interesate relevante, pentru îndeplinirea obiectivelor Agendei 2030 şi ale Acordului de la Paris.

România a depus, joi, la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică memorandumul iniţial privind accederea ţării noastre la OCDE. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te